„Ne-am atins țintele”, au declarat oficialii ruși. „Cu arme de înaltă precizie.” Țintele de ieri au fost criminale: sistemul energetic ucrainean. Ucraina nu e la primul bombardament masiv din acest război. În primele zile de război erau lansate peste o sută de rachete. Costurile rachetelor de atunci depășeau un miliard de euro pe zi. Pe 10 octombrie au fost lansate peste 80 de rachete, peste 40 au fost doborâte de sistemul antiaerian ucrainean. Costul rachetelor din 10 octombrie e de jumătate de miliard de euro.
Harta atacurilor ruse din 10 octombrie conține aproape toate orașele mari ucrainene. Bombardarea orașelor pașnice e crimă de război, fără termen de prescripție.
Atacul vine după numirea în fruntea „operațiunii speciale” ruse a generalului Surovikin. În august 1991 căpitanul Surovikin și-a îndreptat tancurile asupra demonstranților pașnici din timpul puciului de la Moscova. Au fost uciși trei oameni. Surovikin a făcut și pușcărie în perioada regimului Elțin pentru crimele sale. În 2017 a ras de pe fața pământului orașul sirian Alep. De unde și numele de „măcelarul din Alep”. Apoi a șters orașul Mariupol. Surovokin e primul general rus numit public responsabil de războiul din Ucraina. În prima etapă a războiului, când victoria rușilor era dată ca și realitate, Putin ar fi trebuit să fie unicul strateg al victoriei. Numirea publică a lui Surovikin înseamnă o nouă fază a războiului. Generalul Surovikin și-ar putea aduce aminte de căpitanul Surovikin din august 1991.
Distrugerea sistemului termoenergetic al Ucrainei s-a făcut în două valuri. Primul val de rachete, în mare parte sovietice, au fost distruse de sistemul antiaerian ucrainean. Imediat a venit al doilea val, cu rachetele ruse de generație nouă, care au reușit să treacă de sistemul antiaerian.
Răzbunarea pentru podul Kerci, apărat de delfini, avioane și FSB, e răzbunarea morală a lui Putin. Cu câteva zile în urmă au fost explozii pe un aerodrom rus cu bombardierele strategice Tu. Ucrainenii zic că au fost distruse două avioane. Alte surse anunță că dintre cele 27 de avioane s-au ridicat în aer mai puțin de 20. Din punct de vedere militar pierderea avioanelor strategice e mult mai dureroasă decât explozia de pe podul Kerci.
Conform datelor experților militari care au oferit informații credibile până acum, Rusia poate produce anual cca 200 de rachete strategice de generație nouă, câte 50 de fiecare:„Kalibr”, „Onix”, „X-101”, „Iskander”. Actualmente au în arsenal sub 100 de rachete de fiecare model nou.
Și de la 2000 până la 7000 de rachete sovietice „Tocka U”, „Uragan” ș.a. Inclusiv rachetele (și focoasele nucleare) date Rusiei de către Ucraina după Memorandumul de la Budapesta din 1994, când Rusia garanta integritatea teritorială a Ucrainei.
Măcelarul are la dispoziție 20-30 de zile de teroare.