Ucraina este în război cu Rusia din 2014.
Cu 20 de ani în urmă, în 1994, a fost semnat Memorandumul de la Budapesta. Ucraina, care era pe atunci a treia putere nucleară a lumii, după Rusia & SUA, dar înaintea Franței, Marii Britanii și Chinei, a acceptat să cedeze arsenalul nuclear Rusiei. Rusia, Marea Britanie și SUA garantând integritatea teritorială. Ulterior a aderat la memorandum și China.
După războiul ruso-georgian, din 2008, era Olimpiada de vară de la Beijing, Rusia, învățând lecția georgiană, avându-l proaspăt ca ministru al apărării pe civilul Serdiukov, a modernizat, eficientizat și modificat metodele de organizare ale armatei. Modelierul Iudașkin a creat noile uniforme militare. A fost crescut bugetul militar. Au apărut batalioanele tactice mobile (800 – 1000 de militari). A fost aprobată doctrina militară Patrușev: Rusia poate utiliza prima arme nucleare în conflicte regionale.
Crimeea a fost luată prin surprindere. Încât unii militari germani, demiși deja, și astăzi sunt încântați de „genialul plan” al „omuleților verzi”. Lumea a rămas mută. Ajutorul garantat al celor trei state garante a fost: ucraineni, nu vă împotriviți, cedați Crimeea. Al patrulea garant era implicat direct în știrbirea integrității teritoriale. Pe atunci Europa depindea de 25 la sută de gazul rusesc. În vara lui 2014 a venit și Donbasul. Unica reacție umilitoare pentru Rusia a fost izolarea pe plan mondial a președintelui Putin. Imaginea cu Putin, singur la o masă, departe de ceilalți lideri din G20, a fost cea mai elocventă. Restricțiile economice au pregătit Rusia pentru război. A reușit să dezvolte agricultura și industria alimentară, devenind autosuficientă. Iar pe ambasadorul rus dintr-o țară nordică să declare, că nouă „ne este în cot de restricțiile voastre”.
De atunci eforturile lui Putin au fost să apară împreună cu marii lumii în aceeași vinietă. Pentru a emana putere și respect în propria Rusie. Fotografiile cu Dodon nu contau pentru Kremlin.
Putin a reușit în primăvara lui 2021, prin masarea de forțe la granița Ucrainei, să se așeze la aceeași masă cu Biden. Pentru fotografie. Pentru Ucraina a fost sistat suportul financiar modest american pentru modernizarea armatei. Europa a ajuns să depindă cu 40 la sută de gazele rusești, bani care se duc și în bugetul militar rus. Iar semnarea contractului la gaz, la prețul de 250 USD, cu Orban, premierul maghiar, a făcut ca Ungaria să elimine accesul Ucrainei la Centrul Cibernetic NATO. Pentru rabatul gazului rusesc plătești diferența în alt mod. Analistul Socor susține că SUA a promis Rusiei și retragerea suportului politic pentru susținerea aderării Ucrainei la NATO.
Abia în toamna lui 2021, când Rusia, în mod demonstrativ, a trimis eșaloane cu tehnică militară, fără militari, din Vladivostok, prin toată Rusia, spre granița Ucrainei, a trimis cca 100 de batalioane tactice mobile (ultimele date, după anunțul cu retragerea trupelor, dau deja 148 de batalioane) din cele 168 pe care le are, a trimis în spatele lor trupele de interne, Rossgvardia, pentru curățarea teritoriilor ocupate, dar a uitat să trimită suficiente spitale mobile, Occidentul a început să reacționeze adecvat. La cacialma. Ca și rușii. Propaganda a început să facă parte din războiul hibrid și de partea cealaltă. După ce în presa occidentală a apărut acel plan de ocupare a Ucrainei, povestit și, probabil elaborat, de șeful statului major al armatei ucrainene. Biden și SUA au excelat, au dezvăluit, au improvizat agresiv și anticipat planuri. Marile, respectabile și bătrânele medii occidentale au tirajat informațiile. Rusia, care domina propagandistic, iar invitații tv-urile oficiale rusești se credeau jukovi și făceau planuri de cucerire a Țărilor Baltice, a Românie, a Poloniei, au rămas descumpăniți. Oamenii civilizați nu fac așa ceva. Doar noi suntem în stare de propagandă murdară. SUA au deblocat și mărit finanțarea pentru armata ucraineană. Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial au reactivat pentru ucraineni Land Leasingul. Britanicii au oferit rachete antitanc Javelin și NLAW, Țările Baltice – rachetele Stinger. Și germanii au oferit 500 sau 5000 de căști.
Scriitorul Serhii Jadan, care locuiește în Harkiv, a declarat că poporul ucrainean e conștient și e gata singur să-și apere țara. Nu mizează pe militari britanici, americani sau chinezi, semnatarii Memorandumului de la Budapesta.
Cei cinci mari oligarhi ucraineni (Ahmetov, Poroșenko, Kolomoiski, Baloga și chiar Medvedciuk) și-au făcut averile în Ucraina, cu parteneri occidentali, fără implicarea directă a Rusiei. Nu sunt sigur că Ucraina e chiar atât de strălucitoare cum scrie aici. Dar oligarhii ucraineni au avut suficienți bani și inteligență ca să-și protejeze regiunile unde au fost numiți guvernatori în timpul războiului din 2014. Firtaș, oligarhul ucrainean fugar, promovat și ajutat de Kremlin, este la Viena.
Acel acord din 1994 a fost uitat de toți. Și de garanți, și de agresori. Narativul lui Putin: NATO să-i închidă ușa Ucrainei. Acum și aici. Mai face niște fotografii cu liderii occidentali. Dă bine la publicul rus: Putin încearcă cu eforturi tocmai din fundul Siberiei să facă pace.
În 1991, când a fost parada independențelor fostelor republici sovietice, Rusia lui Elțin a condiționat ca Republica Moldova să fie stat neutru, cu acte în regulă și cu înscris în Constituție. Ucrainei nu i s-au pus asemenea condiții. Ea a putut și poate face parte din alianțe militare din 1991.
În 2022, conform topurilor militare, armata ucraineană ocupă locul 22 în lume. E peste Polonia, România și Ungaria. Armata Republicii Moldova e mai puternică doar decât cea din Muntenegru, ultima din topul țărilor din Europa.
Belkovski, un analist politic rus destul de bine informat, dar și mare iubitor de literatură, vorbea despre o eventuală declarație comună a Ucrainei și Turciei că sunt în posesia armelor nucleare. Și intră în clubul puterilor nucleare.
Ambasadorul rus la UE a declarat că „războaiele din Europa, de obicei, nu încep miercuri (miercuri, 16 februarie a fost data începerii războiului ruso-ucrainean, lansată de președintele Biden).
Are dreptate, războaiele Europei încep în weekend. Și distrugerile sunt mai mari decât banii pe care le-au făcut în Rusia în decurs de opt ani marile companii occidentale. De obicei, imperiile se destramă după mari conflicte. Iar moartea își strânge inocenții.
Valerii Solovei, fost profesor pe propagandă și informații la MGIMO, expert politic, conectat la informațiile Kremlinului, după cum susține chiar el, a declarat duminică că Putin „s-a hotărât pentru începerea războiului. Doar data nu e fixată.”
Ieri, miercuri, 16 februarie, profesorul Solovei a fost reținut la Moscova. Într-un proces penal.