O editură e vie prin cărțile originale. Edițiile princeps Cartier pentru 2019 (cărțile Cartier au indicate pe pagina tehnică luna apariției, după o cutuma editorială de dincolo de marginea Prutului, cărțile din noiembrie-decembrie apar cu lună de apariție ianuarie/februarie anul viitor):
Proză:
- Dependența (roman), de Constantin Cheianu
- Canon (roman), de Ghenadie Postolache
Poezie:
1. Cum sa rușinezi moartea, de Maria Mocanu |
Debut :
Restanțieri.
Critică literară/Teorie literară/Istorie literară:
1. Critice. Arheul Marginii și alte narațiuni, de Andrei Țurcanu 2. Arta narațiunii, de Maria Șleahtițchi 3. Lectura lui Dante: Infernul, de Laszlo Alexandru 4. Lectura lui Dante: Purgatoriul, de Laszlo Alexandru 5. Lectura lui Dante: Paradisul, de Laszlo Alexandru |
Eseu:
1. Cum sunt trăite și percepute limbile, de Klaus Bochman 2. Despărțirea apelor, de Ion Druță 3. Idei și fantasme, de Adrian Ciubotaru 4. Idei politice și clivaje ideologice, de Igor Munteanu |
Cartea pentru copii:
- Evadarea lui moș Columb, de Lavinia Braniște. Ilustrații de Irina Dobrescu
Acestea sunt edițiile princeps ale Editurii Cartier pentru 2020. Putem da vina pe pandemie, putem da vina pe situația social-politică. Prea puține titluri princeps. Prea multe reeditări, ediții noi. Dar o editură matură trăiește din edițiile princeps care ajung la ediția a II-a, a III-a sau a VIII-a. Iar dacă nu ai primele ediții, atunci o editură nu are viitor doar din reeditări și traduceri. Vine e a noastră. Covidul e doar o scuză.
Pe de altă parte, dacă scoteam doar Lectura lui Dante, de Laszlo Alexandru, atunci eram salvați. Dar noi am reușit cu volume foarte bune la toate compartimentele.
Mulțumim autorilor care ne-au ales. Mulțumim cititorilor care ne susțin!