Titivillus este demonul care lucrează în numele lui Belphegor, Lucifer sau Satana pentru a semăna erori în munca cărturarilor.
Editorul și criticul literar Eugen Lungu vorbește despre Titivillus în cartea Eugen Lungu, între spațiile și oglinzile timpului, de Mircea V.Ciobanu. Atunci când e întrebat despre erorile care au apărut în biografia sa de editor. Până a ajunge la propriile erori, Eugen Lungu pomenește despre marile erori ale redactorilor:
- Mircea Eliade, corectorul cărții lui Emil Cioran Schimbarea la față a României, apărută la Editura Vremea în 1936, a lăsat vreo cinci sute de erori tipografice;
- Prima ediție a romanului Ulysses, de James Joyce, apărută în 1922 la Shakespeare end Company, avea 5000 de greșeli. Pe parcursul edițiilor următoare erorile erau eliminate cu zecile și sutele. Joyce a crezut că la ediția a VIII-a romanul va apărea fără erori. Dar când a deschis cartea a descoperit la prima vedere trei greșeli;
- Din cele aproape 300 de pagini ale cărții Eugen Lungu, între spațiile și oglinzile timpului, de Mircea V.Ciobanu, lector: Virgil Botnaru, erorile apar exact în paginile cu Titivillus (lupă în loc de după).
Eugen Lungu, Titivillus există! Și ne privește de după umăr. Noroc că pe parcursul secolelor s-a mai schimbat. Din hidoșenia din Evul Mediu timpuriu s-a transformat în vigurosul demon al Evului Mediu târziu, când majoritatea copiștilor erau călugări, iar „viața era o labă tristă”. Nu e eroare. Nu e babă. E citat (un pic modificat) din Alexandru Mușina.
Editorii greșesc pentru cititori, care sunt din oficiu mai deștepți ca noi, ca să-și poate confirma deșteptăciunea. Să fie de partea bună a lumii. Iar dacă nu greșim noi, editorii, atunci ne ajută Titivillus. Considerat și patron al editorilor.
iuliu Ibanescu
Şi Eminescu şi-a aruncat cartea, când i-a fost prezentată. Acuma-s mai multe discuţii:
1. omul era în spital
2. niciun artist(scriitor, poet, actor şamd) adevărat va avea completări la operă în momentul lansării.
3. Demiurgul a trimis materialul în format electronic sau de mână?
a) electronic – editura, recte tipografia a lucrat cu materialul clientului…
b) scris cu plaivazul – corector, tehnoredactor, redactor, redactor şef bonus demiurg, vină comună. Nu de alta, dar cică un domn Alexander Graham bell a inventat telefonia. Plus nişte elveţieni internetul.
4. Cine a dat bunul de tipar? Demiurgul?
iuliu Ibanescu
rectificare
La pct 2, niciun se va inlocui cu orice