Blog

Școala din Pererita. Anii foametei. Profesorul a intrat în clasă. În penultima bancă, o vrabie moartă, legată la gât cu o sfoară.
– Ce înseamnă asta?
– E o sinucidere, Gheorghe Zaharovici. Vrabia n-a avut de unde da ouă pentru prodrazviorstkă. Și-a pus ștreangul. De nevoi.
Elevul din clasa șaptea care a explicat situația vrabiei era Grigore Vieru.

Comentarii(16)

    • Timerage

    • 5 ani în urmă

    Prodrazviorstkă?

    1. @Timerage: Impozit agricol exorbitant impus de autoritățile sovietice țăranilor (încă nu erau kolhozurile).

        • Timerage

        • 5 ani în urmă

        Mulțumesc nespus! Am căutat în DEX și pe net, dar în zadar. Mă lovesc des de acest obstacol când citesc scrierile autorilor din RM. De cele mai multe ori, cuvintele/calcurile din limba rusă sunt traduse în RO (de mare ajutor au fost în „Grădina de sticlă”). Au fost însă și dăți când lipsa traducerii (vezi „Căsuța de la Răscruce”), mi-a tăiat orice avânt. Numai bine!

        1. @Timerage: Știu. Scuze. Încercăm să ținem cont de ele. Nu reușim în toate cazurile.

          • Catalin

          • 5 ani în urmă

          Dom TIMERAGE,
          Poate esti matale prea tânăr ca să știi… d-astea . La noi în satul meu bănățean le ziceau COTE ! Cote pe ouă, pe lapte, pe porci, pe păsări, pe legume, pe grâne… Pe toate ! Nu le dadeai ? Vai de mama , bunica si străbunica ta … Asa am dus-o si eu, nene TIMERAGE, in Banatul meu natal . Pana in 1950. Apoi au venit GAC -urile ( gospodaria agricolă colectivă ) de ziceau paurii mei, ”acu suntcem in găcile noaste” ! (aluzie la bănățean in țoalele lui ) ,apoi GOSTATUL , apoi CAP -ul ceaușist, apoi cartele de pâine negră – 300 gr de cap de om , o sticlă de lapte la 3 zile.o legatură de ceapă verde / persoană zilnic, un kg mălai /.lună de familie si alte câte cele nimicuri d-ale gurii. Primeam o dată la 3 luni un kil de zahar si unul de oloi …rânced. Noroc că bunica nu-s ce facea cu el , dar scotea rancezeala. Singura deosebire a fost SIBERIA ! Noi aveam BARAGANUL in schimb . Si granita cu JUGOSLAVIA lui TITO unde se facea corvoada cu carutele si brate de muncă 1 zi pe saptamână ca sa construiască soldatul sovietic CAZEMATE, sa nu treacă TITO cu BARDA !

          1. @Catalin: N-au inventat nimic. Au implementat sistemul în mod partinic peste tot. De cazemate nu știam. Au mai rămas în zonă?

            • Timerage

            • 5 ani în urmă

            Dle Cătălin,
            Mulțumesc mult pentru comentariul informativ. Într-adevăr, nu am prins vremurile descrise, deși cunosc (din cărți și, parțial, de la rude) toate aceste dimensiuni ale comunismului românesc. Singura mea nedumerire era de natură lingvistică. Apropo de cazematele de la Dunăre, a fost de curând un episod interesant la emisiunea „Istorica” de la România Actualități, în care un general român povestea cum au lucrat la aceste „fortificații”. Numai bine!

    • Alina

    • 5 ani în urmă

    Gheorghe Zaharovici pare să fi fost un om tare de treabă. Altfel poetului Vieru i-ar fi fost tăiate aripile / anihilata vocea chiar la vârsta școlerului din clasa a șaptea.

    1. @Alina: Școala din Pererita a avut profesori foarte buni. Noi am fost printre ultimii care i-am mai prins pe cei care erau tineri dascăli în ani 50.

    • Viorel Burlacu

    • 5 ani în urmă

    Mămica, pe la vârsta de 7 ani ducea zilnic bidonul (băcușorul) cu lapte la punctul de colecționare. Postavkă, când dau de acest cuvânt, simt un iz satanic. Le lăsase o vacă. Doar duminica putea bea lapte și familia, în rest postavkă. Când era glod, mămica fiind slabă scăpa bidonul că nu-și putea scoate picioarele din nămol din care cauză erau penalizați – să dea mâine două norme. La funii pentru vrăbii nu a recurs că avea o soră mai mică și aveau de-l așteptat împreună pe tata din siberii apoi să ne facă pe noi ăștia care scriem în cuvinte ceea ce ei au trăit.

    1. @Viorel Burlacu: Am văzut glodul din satele din zona Nisporenilor. Dacă în peste 70 de ani puneam doar coaja ouălor de la postavkâ/prodrazviorstkă/impozit alimentar obligatoriu, atunci azi am fi mers pe drum de piatră.

    • Mircea

    • 5 ani în urmă

    Grigore Vieru avea vârsta feciorului meu. Au trecut vre-o 70 de ani. Gheorghe Zaharovici era tânar. Pe când eram si eu cam de aceiasi vârsta, niste camarazi din mahala se amuzeau si ei sa sinucida vrabii. Nu au dus-o la scoala lui Gheorghe Zaharovici. Nu mai era prodrazvierstka, dar urmarile ei de vre-o 3-4 decenii. M-au cuprins fiorii si am luat-o la fuga spre casa. Eram în stupoare si nu întelesei ce îi îi amuzea pe camarazii mei. Era naluca prodrazvierstkai! La a saptea generatie va disparea. Suntem doar la a treia.

    1. @Mircea: La a doua generație eram cu prăștiile după hulubi la biserica închisă. Tot vânători. Și zburătoarele victime.

        • lara

        • 5 ani în urmă

        zburătoare de consum. blestem

    1. @Timerage: Merci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt