De Ziua Culturii Naționale acoperim cu Eminescu:
- tirajul mediu per titlu pe piața românească de carte de sub 1000 de exemplare;
- cea mai mică piață de carte raportată la numărul de locuitori: 60 mln euro la 20 mln de locuitori (Slovenia cu 2 mln de locuitori are o piață de 75 de mln euro);
- România are 200 de librării (Republica Moldova are cca 60 de librării, date estimative);
- bestseller în România înseamnă: 11000 exemplare din Sapiens de Yuval Noah Hariri, Polirom (într-o juma de an); 21000 exemplare din Fata din tren de Paula Hawkins; 4500 exemplare din Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac, Cartier (într-un an de la apariție).
Datele sunt oficiale. Surse: Raportul Federației Editorilor din Europa; Mihai Mitrică, directorul AER; Simona Kessler, director Simona Kessler International Copyright Agency Ltd. (Dilema Veche, Meseriile cărții, număr tematic).
Acum poți să spui cele două versuri din Eminescu. Să pui cele trei flori la bustul Poetului. Ultimii să fie primii. În marea și frumoasa cultură română.
Suntem un popor mare. Umanist. Afurisite fie cifrele matematicii. Și sursele lor.
Marius
Fiindca tovarasi ca Dl Cimpoi, care era bine sa ramina in anii 1980, dar cu tot cu Dabija si altii, primesc premii in continuare. Ca si Doga. (premiile TRM) Cind o cultura se construieste pe datul tuturor tipurilor de premii Nationale, US din Moldova, ale Academiei, ale Romaniei pentru cei de pretutindeni etc. unuia si aceluiasi cerc de persoane (cu anuld e nastere cuprins intre 1935 si 1949), atunci cultura ceea pretins mioritica e fix ceea ce rezulta din cifrele dure ce le-ati adus mai sus. Ea nu exista. Vorba lui Caragiale – mon cher, e sublima, dar nu exista cu desavirsire!
Sanatate!
Gheorghe Erizanu
@Marius: Premiul Eminescu pentru 2017 i-a fost acordat lui Aurel Pantea (ieri, la Ipotești), premiul Ministerului Culturii din Chișinău pentru literatură: Dumitru Crudu pentru proză scurtă. Aurel Pantea merita și e un premiu corect. Dumitru Crudu merita și ar fi fost un premiu corect pentru poezie (dar anume acolo tot a fost evitat de colegii de breaslă).
Marius
Sunt de acord. Dar acestea sunt exceptii.
Gheorghe Erizanu
@Marius: Premiul Eminescu a avut o imagine bună. Și mulți ani. Cu o excepție deplorabilă și câteva mai puțin grave.
Marius
cer scuze – “lipseste cu desarvirsire”