Vor fi și lucruri frumoase.
Guvernul Cioloș a inclus autostrada A8 Montana Târgul-Mureș – Iași – Ungheni a doua, ca importanță, în lista autostrăzilor românești. În bugetul pentru anul viitor au fost alocate mijloace pentru studiul de fezabilitate. A8 Montana va avea o lungime de peste 300 de km. Costurile inițiale sunt estimate la 9 mlrd euro. Asta înseamnă că de la Ungheni până peste munți, în Târgul-Mureș, faci două ore și un pic.
Dacă Chișinăul nu face autostrăzi (studiul făcut în perioada Guvernului Filat arăta că nu exista suficient trafic), atunci până la Ungheni vom face aproape două ore. Patru ore stăm în vamă. Și două ore trecem juma de Românie. Republica Moldova e mare. Ca o Rusie. Iar vama e imperială. Ca un URSS.
În China fostul premier Ponta discută despre un proiect București – Chișinău de cale ferată rapidă. Care va înlocui proiectul inițial al Bucureștilor: București – Constanța.
Coreea de Sud, care alături de Finlanda are cel mai performant sistem de educație din lume, intenționează să investească cap-coadă (Republica Moldova oferă doar imașul) într-o universitate în afara Chișinăului.
Un prieten, care nu este jurist, are trei copii care vor să trăiască într-o Republică Moldova prosperă, lucrează la un proiect care va crea un sistem de valori obiectiv; va face ca oamenii să participe direct la treburile localității, statului; va elimina partidele; va elimina adormiții; va delega competențele celor mai activi și buni. Și cetățenii Republicii Moldova vor fi mândri că sunt cetățenii acelei viitoare țări. Proiectul elimină democrația declarată de astăzi directă, multă și idioată, înlocuind-o cu dictatura participativă și activă. Proiectul este utopic. Dar utopia lui e bazată pe cifre. Acolo unde sunt cifrele utopia devine realitate. Prietenul care nu este jurist a vorbit despre proiect cu un politician, care are un copil plecat peste hotare și care nu se va întoarce în Republica Moldova, care voia să facă un partid. Politicianul a zis că proiectul e genial, dar e tare mult de așteptat. Și și-a tras un partid.
Vor fi și lucruri frumoase. Cândva.
Până atunci, în ianuarie 2016, cartea Balada celor cinci motănași de Ion Druță, ilustrată de Mihaela Paraschivu, apărută în colecția Cartier codobelc cu o cofinanțare AFCN, intră în Catalogul celor mai frumoase cărți, pregătit de Târgul de Carte de la Frankfurt.
Florin O.Z.
Fain. Trist, dar adevărat. Dulce-amar, precum viața noastră și viețile noastre. Mulțumim.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: E trist. Azi. Dar avem un viitor fain. Mâine.
Florin O.Z.
Dacă nu mai apuc să vă scriu în acest an 2015, vă urez dumneavoastră personal, echipei, familiei și tatălui dumneavoastră, precum și tuturora aflați în arealul intim al atenției, grijei și dragostei pe care o proiectați,
* Crăciun fericit!!!
* Un An Nou 2016 cu bucurii și multe împliniri !!!
Cu drag, cu mult respect,
Florin O. Zare
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Mulțumim mult. Sărbători fericite și mici împliniri în fiece zi! Ca la sfârșit de an să se adune în una mare-mare!