Cărțile Cartier apărute în decembrie vor avea anul de apariție următor. E o practică firească în lumea editorială.
Anul editorial 2016 al Editurii Cartier continuă, după volumul III din Revolta lui Atlas, cu o carte dragă mie: Tata Vasile de Vladimir Beșleagă.
Cu vreo doi ani în urmă Vladimir Beșleagă s-a scăpat, involuntar sau voluntar, cu vorba despre niște creionări, amintiri pe care le scrie despre tatăl său. L-am rugat să-mi trimită manuscrisul. Mi-a zis că nu e finisat. Dar mi l-a trimis. Citit. Uimit de curajul și sinceritatea textului. Îi zic. Îmi spune că trebuie să mai lucreze. Că e doar o schiță. Zic că-i bun așa. Nu trebuie de intervenit.
S-a lucrat mult. Încet. Ruxanda, machetatorul, a reușit între timp să-și schimbe părerea față de bărbați, să se căsătorească, să facă nuntă, să-și schimbe numele de familie, să nască și să plece în concediu de maternitate. Și să vină la editură cu viitorul națiunii, Camelia. Cartea încă nu a apărut.
Episoadele manuscrisului s-au mai adăugat. Apoi s-au mai împuținat. Între timp au apărut și 14 scrisori. Au venit și imaginile.
Em.Galaicu-Păun, redactorul, a propus să fie scoase anumite episoade. Pentru liniștea cititorului. Și în apărarea lui Vladimir Beșleagă. Beșleagă a decis să le lase. Am apreciat decizia și curajul.
A dat „bunul de tipar” după ce a citit manuscrisul ca un salahor editorial. E adevărat, după ce s-a întors de la culesul roadei din grădina de la Mălăești.
După apariția volumului Tata Vasile toate lecturile și interpretările romanelor Zbor frânt sau Viața și moartea nefericitului Filimon vor trebui citite altfel. Tata Vasile este cheia operei lui Vladimir Beșleagă.
Vladimir Beșleagă a dat în 2015, la 84 de ani, cea mai bună carte a anului.
Clasicul Vladimir Beșleagă lucrează acu, doar s-au terminat lucrările agricole, la Cumplite vremi. „Dom” Gheorghe, chiar are 2000 de pagini?! Nu se poate. Poate e dat mai mare corpul de literă?”
Vladimir Beșleagă tot taie în cele 2000 de pagini. Și taie. Cumplite vremi.