Tezele din aprilie ale lui Lenin erau ale unui romantic. Bogdanov, colegul de partid, le-a numit „delirul unui nebun”. Iar Nadejda Krupskaia, soția lui Lenin, scria: „mă tem că, după toate aparențele, Lenin a înnebunit”.
Cel care a inventat, de fapt, tehnica loviturii de stat bolșevice a fost Troțki. Curzio Malaparte descrie metoda în Tehnica loviturii de stat, studiul clasic din 1931.
Masele sunt inerte. Cel mult pot ajunge la o nemulțumire haotică. O elită restrânsă și bine pregătită trebuie să preia puterea (e adevărat, nu e o idee deloc comunistă). Dar puterea trebuie luată cu orice preț.
Poliția și structurile de forță ale lui Kerenski erau ocupate cu apărarea structurilor birocratice și politice ale statului. Troțki zice că nu se pune problema de a lupta cu mitralierele împotriva guvernului. Consiliul Republicii, Duma, ministerele nu prezintă niciun interes. Nici măcar Palatul de Iarnă nu prezintă interes. Cheia pentru a deschide poarta puterii sunt centralele electrice, căile ferate, telefoanele, telegraful, portul, centralele de gaze, conductele de apă.
Lovitura de stat a lui Troțki a reușit. Și a avut un nume: Revoluția din Octombrie.
Alegerile din februarie din Chișinău se fac pentru Palatul de Iarnă. Ucenicii lui Troțki au reușit să pună mâna deja pe „centralele electrice, căile ferate, telefoanele, telegraful, portul, centralele de gaze, conductele de apă”.
Nici n-am bănuit ce lecturi profunde au. Credeam că sunt pe motivațional. Dar ei au citit Ca un hoț ziua în amiaza mare. Puterea în epoca postumanității. De Zizek. Slavoj Zizek.