Premiile Observatorului cultural au rămas printre puținele premii credibile și importante din literatura română. În rest, am reușit cu succes să le compromitem. Cam tot așa ca și Premiul Național din Chișinău. Am plătit polițe în loc să creăm un sistem de valori. Iar Premiul Observator Lyceum e și mai important. Este acordat de liceeni de la nouă licee din București. Sunt maximaliști, sunt romantici și cred în corectitudine.
Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier, a luat Premiul pentru proză împreună cu Mandarina de Răzvan Petrescu, Editura Curtea Veche. De asemenea, Premiul Observator Lyceum a mers la Tatiana Țîbuleac.
În lista scurtă pentru proză din acest an au mai fost:
Diana Adamek, Adio, Margot, Univers;
Florin Chirculescu, Greva păcătoșilor, Nemira;
Ioana Nicolaie, Pelinul negru, Humanitas;
Mihai Radu, Extraconjugal, Polirom.
Orice carte, dintre cele șase, apărute la editurile Univers, Nemira, Humanitas, Curtea Veche, Polirom & Cartier, putea lua premiul și era onorabil.
Ceilalți laureați ai Premiilor Observator Cultural 2018 au fost
Critică/Istorie şi teorie literară: Gelu Ionescu, Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare, Humanitas;
Poezie: Dan Coman, Insectarul Coman, Charmides și Vlad Moldovan, Glitch, Charmides;
Eseistică/Publicistică: Claudiu Turcuș, Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc, Eikon;
Memorialistică: Elena Stancu, Cosmin Bumbuț, acasă, pe drum. 4 ani teleleu, Humanitas.
Debut: Adriana Stan, Bastionul lingvistic. O istorie comparată a structuralismului în România (critică), MNLR.
Premiul Opera Omnia „Gheorghe Crăciun: Gabriela Adameșteanu.
***
Scuzați. Știu că voiați să citiți păreri despre politica moldovenească. Dar sunt și lucruri mai importante.
Ion
Cum se întâmplă că romanul apărut în 2016 a fost premiat abia în 2018? Celelalte cărți figurează cu anul 2017.
Gheorghe Erizanu
@Ion: Simplu. Anul de apariție al primei ediții e 2017, ianuarie. Arătați-mi o carte din „Vara…” unde e tipărit 2016? În rapoartele CNC, de asemenea, cartea apare cu ianuarie 2017. Toate cărțile Cartier, după cutuma editorială occidentală, care sunt date în tipar în noiembrie-decembrie, au anul de apariție următor. Cărțile intră în librării, mai ales în librăriile din România, la o lună-două după apariție.
Asta nu e chiar așa ca și rânza Dvs: oficial vă bifați numele și parcă vă bucurați de succesul Tatianei, iar cu numele ascuns, dă să umblu prin locurile intime să văd cum s-a făcut copchilul. Da, romanul s-a scris în 2016. În august. În tipar a fost în noiembrie-decembrie 2016. În toate librăriile bune a apărut în ianuarie-februarie 2017. La Librăria din Centru s-a lansat în decembrie. La Brașov, s-a lansat în aprilie 2017, la Iași – în octombrie 2017, la Timișoara – în octombrie 2017, la București – în martie 2018. Care-i problema? A luat Premiul Observator și pentru 2016?
catalin codru
sunt cazuri si mai grave, insa o carte buna nicio data nu e tarziu s-o premiezi, mai ales in spatiul nostru))
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Merci.