Blog

Primul jucător român cu numărul 10 la FC Barcelona n-a fost Gică Hagi.

În 1950 Barca achiziționa trei stranieri est-europeni. Federația spaniola impusese limita de 3 jucători străini. Unul dintre ei era tânărul maghiar Kubala (cu interdicție de a juca un an), viitoarea vedetă a catalanilor. Altul era românul Nicolae Simatoc, 30 de ani, 1m 90 înălțime, multiplu campion al României, campion al Ungariei și vicecampion al Italiei.

Cu un sezon mai devreme Barca ocupase locul 5 în campionat. Și îi pierduse la rivala Real Madrid pe cei mai buni jucători blaugrana: Navarro și Molowny.

Primul meci din sezonul 1950-51 era pe 10 septembrie. Îl avea cap de afiș pe Simatoc. Care a și înscris în primul său meci spaniol.

Primul român care a jucat într-un „El Calsico” a fost Simatoc. În 24 septembrie 1950. Barca a umilit echipa din Madrid cu un 7 la 2.

Cu Simatoc, Kubala și antrenorul Daucik începe prima construcție a „echipei de aur” a Barcelonei. Care în 1952 cucerește cinci titluri naționale și internaționale, record depășit doar de Barca lui Messi și Guardiola, antrenor, abia în 2009.

Nicolae Simatoc a fost observat de un procurator din Timișoara, care l-a văzut jucând fotbal pe maidan, lângă rău, în Grimăncăuții de lângă târgul Briceni. Avea 14 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt