Blog

După 1966 literatura română din Basarabia a pierdut câteva romane. Unele au fost recuperate. Altele, poate, vor fi recuperate.
A fost recuperat după Perestroikă romanul lui Vladimir Beșleagă Noaptea a treia sau Viața și moartea nefericitului Filimon. A fost scris imediat după Zbor frânt. A apărut într-o singură ediție, cu chirilice, abia în anii 90.
Vasile Vasilache, după Povestea cu cocoșul roșu, a fost nevoit să se dedea altor plăceri decât scrisului.
Ion Druță a publicat inițial în rusă Povara bunătății noastre, după Balade din câmpie. Au fost două ediții în rusă în 1968.
Aureliu Busuioc a scris după Singur ăn fața dragostei un alt roman. Busuioc recunoștea cu mâhnire că era mult mai bun ca Singur… Era juma scris de mână, juma – dactilografiat. Încă n-avea titlu.
L-a pierdut într-o seara, umblând prin restaurantele Chișinăului. A refăcut traseul. Dar nu l-a mai găsit. Prieteni de  petrecere erau Strâmbeanu, Ioviță, Saca.
A încercat să-l rescrie. Dar el n-a fost rescris niciodată. A fost romanul unei respirații. Care a venit după Singur în fața dragostei.

Comentarii(2)

    • Ionis

    • 11 ani în urmă

    Poate Cartier va edita unul din romanele recuperate?

    1. @Ionis: Cartier va edita „Viața și moartea nefericitului Filimon” de Vladimir Beșleagă, vom edita integrala romanlor Busuioc (fără „Local, ploi de scurtă durată”), Vasilache cu „Povestea” și după „Povara bunătății noastre” de Druță va urma „Frunze de dor”. Romanul pierdut a lui Busuioc îl așteptăm. Poate apare de undeva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt