Renato Usatâi spune adevărul până la capăt. Din dezvăluirile lui senzaționale aflu, cu întârziere de internaut cretin, că Editura Cartier este implicată în schemele belicoase ale Conspirației Mondiale.
Citez în română din alineatul care vizează editura Cartier: „La sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent a sosit la Chișinău, via Kiev, Anatol Lieven, analist american cu origini evreiești, conducătorul Fundației New America. Scopul formal al vizitei expertului american era încheierea unui contract pentru editarea scandaloasei cărți Ukraine and Russia: Fraternal Rivals cu editura moldovenească Cartier și fondarea în capitala moldovenească a unei filiale a Fundației sale.”
Deoarece nu cunosc adevărul până la capăt din informațiile vizavi de ceilalți subiecți implicați, atunci mă voi mărgini (să utilizez un termen pe înțelesul sintaxei lui Usatâi) doar la adevărul până la capăt din acest alineat.
1. Anatol Lieven n-a contactat nici prin mail, nici prin poștă, nici prin hulubi, nici telefonic Editura Cartier pentru negocierea și stabilirea unei întâlniri cu Gheorghe Erizanu, cel care are dreptul să semneze contractele în numele Cartier.
2. „La sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent” Gheorghe Erizanu a plecat din Republica Moldova prin punctul vamal Leușeni – Albița pe 27 august și a intrat în Republica Moldova prin punctul vamal Albița – Leușeni abia pe 7 septembrie curent.
3. În registrul Ministerului Justiției nu există nicio fundație New America sau Noua Americă.
Unicul adevăr din acest alineat este titlul cărții: Ukraine and Russia: Fraternal Rivals. Dar traducerea în rusă nu e reușită. E un titlu de presă galbenă. Cartea a apărut în 1999 în engleză. Scandaloasă este doar în capuri scandaloase.
Din tot acest alineat antisemit, făcut de un kgb-ist neghiob care se crede Paulo Coelho sau de un Ostap Bender, care caută al doisprezecelea scaun prin politica moldovenească și spune adevărul până la capăt prin fabricarea unor noi Protocoale ale înțelepților Sionului, mă simt scârbit.
Sunt scârbit de parcă am mâncat cinci mevine:
1. Pentru că un individ, prin tâmpenia altor indivizi, tâmpește un popor. Care a avut înțelepciune. De multe ori.
2. Pentru 800 de euro plătiți i se oferă platformă de „adevăruri spuse până la capăt”.
3. Pentru că un Ostap Bender, care merită să fie, probabil, personaj de roman, dar și acolo cu numele schimbat, este adus prin studiouri ca un Robin Hood al adevărului spus până la capăt.
4. Pentru că o televiziune on-line cu domenul eu, contra plată, poluează lumea internautică cu declarații rasiste, antisemite, șovine și multe zăbale.
5. Pentru că oamenii de la nordul Basarabiei, pe care îi știam de buni gospodari, văd într-o cucută crescută lângă nujnic un nap de la marginea zidului din fundul grădinii.
6. Pentru că ne-am bătut joc de noi și de copiii noștri. Și am uitat bunul-simț în secolul trecut. Iar sistemul de valori l-am pierdut în celălalt secol. Pe când într-un sat era doar un singur Bandurcă.
7. Apropo, nu sunt sigur că Anatol Lieven a fost, în general, în Chișinău „la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent”.
(Koneț filma)
Mai bine, totuși, un Happy end conspirologic decât un koneț filma propagandistic.
evisoft
Ai face o carte și distribui tuturor gratuit? Știind că ai cheltuieli enorme de editare, print și distribuție? Nope.
Așa-i și cu live-ul. Păcat că nu vezi cheltuielile noastre și uiți de favorurile care le facem pentru cultură.
Gheorghe Erizanu
@evisoft: Nu uit de favorurile făcute culturii. De aia și am rămas uimit.
evisoft
Cum au spus niște scriitori, prietenii noștri comuni, la întrebarea mea de ce au înregistrat partidul PCRM după ce a fost interzis? Pentru că așa e democrația.
E problema fiecăruia de zice online/tv, însă nu poți acuza instrumentele online pentru asta. Da, și dăm live laolaltă pe toți, fie pldm, pd, prcm, pnl, pmp… fiecare din ei are o scuză de ce el trebuie să fie online și de ce alții nu. Asta e democrația, îți place ție sau nu.
Gheorghe Erizanu
@evisoft: Mie îmi place democrația. Dar îmi place și mai mult cultura democrației. Ca oamenii să poată face selecție e nevoie de educație și cultură. Instituțiile culturale nu au banii partidelor ca să plătească emisiile. Iar o societate tembelizată este foarte ușor de manipulat. Vezi cazul Rusiei.
evisoft
Agreed, de aceea ieri, am introdus abonamente pentru utilizatori, pentru să ne permitem să dăm live și pe cei care nu pot plăti.
Gheorghe Erizanu
@evisoft: Știam că sunteți băieți deștepți. Sper să reușiți. Trebuie să reușiți.
Mircea
Este si el un omuleț verde ca si tipii de la ppcd.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: „Omuleții verzi” e prea frumos spus. Face parte din manipulările propagandei. Este o belea parașutată peste noi.
Florin O.Z.
Homo sovietickus Usatâi este, absolut evident pentru oricine vrea să vadă, o „conservă” impertinentă și nerăbdatoare, trimis de ursoiul Mishka – cu bani gramadă la dispozițiunea lui – ca să destabilizeze Basarabia.
Conservă = un individ sau un grup de tip „cal troian.”
Faptul era foarte vizibil si previzibil încă de prin septembrie 2013, când Rodica Ciorănică (de la VIP Magazin) îi dedică camaradului un lacrimogen și (foarte) lung articol,
http://www.vipmagazin.md/profil/Renato_Usatii_Istoria_unui_gastarbeiter_moldovean/
din care reiese dumnezeismul (sau sfânt-petrismul) în acțiune al personajului.
Respectiva Rodica Ciorănică folosind metode clasice de juma-fapt juma-opinie, lingușire și dezinformare, balonări de tipul „a face din tânțar armăsar,” printre care proslăvirea dărniciei, altruismului și onestității cetățeanului moldo-rus (sau rus-rus) sunt ridicate la rang de axiome, crează un adevărat împărat îmbrăcat din cel foarte gol ce este.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Sunteți mult prea atent cu realitățile din Republica Moldova. Apreciez. Ziariștii noștri, din varii motive, nu-și dau seama că suntem într-un război informațional ruso-moldovenesc de ani buni. Poate voi reveni la subiect. Constat că deranjați de text sunt ziariștii noștri mai degrabă decât individul.
Florin O.Z.
P. S. Următoarele rânduri, din același sus-citat articolaș/articoloi, sunt edificatoare,
“Chestionar
Principala trăsătură a caracterului tău: sinceritatea.
Calitatea pe care o preferi la un bărbat: cumsecădenia.
Calitatea pe care o preferi la o femeie: fidelitatea.
La prietenii tăi ce apreciezi cel mai mult? Să nu se linguşească.
Principalul tău defect: prea credul.
Ocupaţia ta preferată: pescuitul.
Visul tău de fericire: Sunt omul care vrea să încheie ziua de lucru cât mai repede şi, oricât aş fi de ocupat, vreau să ajung mai repede acasă. Şi în această casă cineva să mă aştepte …
Care ar fi cea mai mare nefericire a ta? Să mă dezamăgească în totalitate oamenii.
Ţara în care ai vrea să trăieşti: Rusia-Moldova.
Ce ai vrea să fii? Pasăre.
Culoarea preferată: albastru închis.
Pasărea preferată: porumbelul.
Prozatori preferaţi: Jules Vernes.
Poeţi preferaţi: Puşkin. Pentru toată viaţa mi s-a memorat „Moartea căprioarei” de Nicolae Labiş.
Eroul tău preferat: Tom Sawyer, Alisa Selezniova.
Compozitorii preferaţi: Igor Nicolaev.
Eroul din viaţa reală: Vladimir Putin.
Băutura şi mâncarea preferată: vodka.
Numele preferat: Alexandra.
Ce deteşti cel mai mult în viaţă? Minciuna, loviturile pe la spate.
Personajele istorice pe care le urăşti: Antonescu, Hitler.
Fapta militară pe care o admiri cel mai mult: Victoria de la 9 mai 1945.
Darul natural pe care vrei să îl ai: sănătate şi puteri pentru a merge înainte, cât mai departe.
Cum ai vrea să mori? Brusc.
Starea de spirit actuală: obosit.
Greşeli pe care le poţi ierta: Eu pot ierta totul.”
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Nici vodka nu mi se pare adevărul spus până la capăt.
Mircea
Oare nu corespunde nici unui articol din codurile legislationale din RM mârsevenia care o face si care pare a fi anticonstitutionala?
Gheorghe Erizanu
@Mircea: „Mârșăvenia” vine la putere pe căi democratice. După aia instaurează în mod democratic autoritarismul.
Florin O.Z.
“@Florin O.Z.: Sunteți mult prea atent cu realitățile din Republica Moldova. Apreciez.”
Mulțumesc. Nu sunt – nici pe departe – atât de atent și informat pe cât aș vrea sa fiu. Atunci când cineva este la mare distanță (fizic vorbind), trebuie “ascuțite” și “șlefuite” – mult mai atent – puținătatea uneltelor aflate la dispoziție. Cu toate limitările inerente ce decurg de aici.