Blog

Juriul Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) în frunte cu Iulian Ciocan a anunțat pe 14 iunie laureații premiilor USM pe anul 2012. Ei sunt:
Proză:
Mihaela Perciun, Băltoaca, Editura Tracus Arte
Poezie:
Radmila Popovici-Paraschiv, EvAdam, Editura Gunivas
Critică/eseu:
Nina Corcinschi, Arcul voltaic, Editura Grafema Libris
Jurnal/publicistică/memorii:
Gheorghe Erizanu, Când miercuri era joi, Editura Arc
Debut:
Pavel Borş, Credo, (nu știu editura)
Cărți pentru copii:
Nicolae Spătaru, Pisicul informatician, Editura Arc
Traduceri:
Leo Butnaru, Manifestele avangardei ruse, (nu știu editura).
Consiliul USM a acordat Premiul pentru excelență lui Eugen Lungu și Premiul Opera omnia lui Mihail Gheorghe Cibotaru.
Uniunea Editorilor din Moldova a acordat, pentru prima dată, premiul pentru cea mai bună carte a anului editorial 2012. Primul laureat a devenit Dumitru Crudu pentru  Eşarfe în cer, Editura Cartier. Valoarea premiului e de 6000 lei.
Nu cunosc valoarea celorlalte premii. Nu am fost prezent în sală. Premiile bănești au fost acordate de Vlad Filat. Lumea zice că USM a devenit o filială a PLDM-ului. Probabil. Era frumos dacă verzii din plic erau amestecați cu democrați sau albaștri reformatori sau nereformatori. Nu contează. E o problemă a Uniunii. Și nu o problemă a PLDM-ului. Este umilitor când scriitorii cerșesc bani. Este și mai umilitor când sunt premiate cărți „de sacoșă”, care nu se găsesc în librării. De această dată este umilit cititorul.
Și-n acest an premiile USM au ucis cititorul.

Comentarii(8)

  • Maria Sleahtitchi

  • 11 ani în urmă

  Premiile ca premiile… Felicitări aleşilor! Să scrie înainte – şi laureaţii şi nepremiaţii! Obesrvaţiile finale fac “toţi banii”: laconice şi pertinente (chiar de nu-mi place cuvîntul).

  1. @Maria Sleahtitchi: Merci.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  ce chestie si asta cu premiile usm!unii se cred la euro -vision!urla ,danseaza!si toti ii uita a doua zi!

  1. @catalin codru: De fapt, un premiu inseamna că niște profesioniști recomandă amatorilor niște cărți. Ele nu sunt pentru o zi. Amatorii se vor duce în librării să caute aceste cărți. Să le citească. Ce se va întâmpla după ce le vor citi?

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  o da!deacord,sa-mi dati mai tirziu statistica vinzarilor!am impresia ca in alte tari ,o carte ,in primul rind e citita si doar mai apoi i se ofera premii!nu?

  1. @catalin codru: Da.

  • talex

  • 11 ani în urmă

  USM-ul e intr-o ipostaza jenanta de ceva vreme. Gura lumii nu greseste. “Schimbarea” la fata a Usm-ului e similara cu “schimbarea” pe care ne-a oferit-o Alianta.
  P.S. Ma asteptam, totusi, la un premiu acordat Epistolei din Filipeni. n-a fost sa fie, ca sa ma exprim oarecum “enigmatic”.

  1. @talex: Niște premii închipuite. Proză: „Și a fost noapte…” de Aureliu Busuioc; poezie: „Eșarfe în cer” de Dumitru Crudu; debut: „epistola din filipeni” de Anatol Grosu. Și atunci anul literar aăta chiar bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt