Blog

Am fost întrebat de Irina Nechit de la Jurnal de Chișinău:
E o idee interesanta crearea unor panouri cu portrete ale unor scriitori basarabeni in viata. Cine-i fotograful? Cine-i autorul panourilor? Unde vor fi plasate? Asteptati un  efect financiar concret, adica mai multe vanzari de carte? S-au inviorat vanzarile toamna asta? Ce alte metode de promovare a cartilor si scriitorilor veti folosi? Putem gasi informatii se pe blogul tau parsonal? De ce ai simtit necesitatea de a scrie pe blog? Te stimuleaza? Stiu ca e citit. E de succes. Te rog sa-mi spui aceste informatii ca sa le public in ziar.
Am răspuns:
Proiectul ”Cicni scriitori. Intră în librăriile Cartier” a fost realizat în februarie împreună cu revista Punkt. Câte un scriitor contemporan din diferite generații devine tutorele unei librării Cartier. Ca să nu-i fie trist i-am dat și un animal de companie. Ca să nu aducem animale mari în Chișinău, am preferat animalele pitice. Păunul a fost cel mai mare animal. Fiecare scriitor trebuia să scrie un îndemn pentru eventualul trecător ca să intre în librărie. De exemplu Costică Cheianu, mascota Casei Cărții de la Ciocana a scris: ”Sunt bogat, am două case: casa mamei la Trușeni și Casa Cărții la Ciocana”. Alături de Costică Cheianu e un ponei. Panourile vor fi plasate pe Librăriile Cartier. Emilian Galaicu-Păun, alături de un păun regal e deja la Librăria din Centru pe bulevardul Ștefan cel Mare. Deocamdată, trecătorii nu i-au scos ochii, nu i-au desenat coarne. Sper că avem oameni civilizați. Vladimir Beșleagă, alături de un iepure pitic, este tutorele Librăriei Vărul Shakespeare. Iulian Filip, alături de un țap pitic, va fi la Librăria din Hol. Iar Dumitru Crudu, alături de un berbec pitic, va înfrumuseța Librăria 9.
Nu aștept vânzări spectaculoase. Vreau să umanizez librăriile. Librăriile nu pot fi privite doar ca un spațiu de comercializare. După mine, ele trebuie să fie în primul rând un spațiu cultural. Din aceste motive vom relansa în curând Serile poetice la Librăria din Centru. Tot la Librăria din Centru au loc ședințele clubului Ce? Unde? Când? La Librăria 9 au loc ședințele clubului Forum Plural. Sper să găsim o soluție bună pentru lecturile prozatorilor la Librăria 9. Celelalte librării au fost oferite ca spații pentru întâlnirile scriitorilor cu elevii în cadrul Salonului de Carte pentru Copii.
Despre vânzări. Este o zvâcnire pentru septembrie. Dar asta nu înseamnă vânzări. Vom putea vorbi despre o revitalizare a sectorului în lunile următoare. Nu sunt optimist. Librarii au simțit acalmia mai ales în perioada aprilie – iulie curent. Parcă au dispărut toți cititorii. Omul nu mai intră în librării atunci când este ucisă speranța.
Blogul meu și al celorlalți colegi Cartier au apărut ca să putem comunica cu potențialii cititori, autori Cartier. Paradoxal, dar editurile sunt niște organisme foarte închise. Noi am deschis porțile ca oamenii să vadă că în spatele cărților sunt oameni vii, cu fericirile și nevoile lor. Ce oferte avem cititorul poate găsi pe www.cartier.md. Cum apar și chinurile facerii cărților, cotidianul editurii sau al librăriilor pot fi găsite pe blogurile personale ale echipei Cartier. Blogurile apar ca niște vase comunicante dintre echipa Cartier și cititorul Cartier.
Iar eu scriu deoarece riscam să-mi crească păr în urechi.
Se zice că Dumnezeu la naștere îți dăruiește niște capacități. Dacă omul pe parcursul vieții nu le realizează, atunci începe să-i crească păr. În urechi. În nas. De aia scriu. În fiece zi. De luni până vineri. Ca să nu-mi crească păr. În urechi.
Chiar dacă administrarea unei edituri și a librăriilor te epuizează. Și te menține în formă. La Cartier nimeni nu are nevoie de cure de slăbire.
Publicat în Jurnal de Chișinău la 9 octombrie 2009

Comentarii(8)

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    Chiar crezi ca simbata si duminica Dumnezeu doarme si parul nu mai creste in urechi?

    1. @Dandy: Sâmbătă și duminică e pentru altă creștere.

    • Ion

    • 15 ani în urmă

    Şi în miercurea Hramului…

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    Cineva a ramas la Erevan?

    1. @Dandy: Iluziile au rămas. Și Teorema papagalului de Guedj pe care am luat-o s-o citesc din plăcere. Dar armenii mi-au încuiat-o cu toate cele 23 de kg de carte Cartier și a rămas în biblioteca lor.

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    Domnul Smith e universal. Sau teatrul lui Ionescu. E intotdeauna cineva. Care pierde. Care cistiga. Care pleaca. Care vine/ramine. Mai greu e sa demonstrezi ca e una si aceeasi persoana. Mai simplu e sa vezi pierderea ca un cistig. Iti imaginezi ca noroc chior – 23 de kg de carte buna! – pe capul unui cititor de limba romana in Armenia?

    • Viorel

    • 15 ani în urmă

    Fazanul chiar era mai mare ca poneiul?

    1. @Viorel: La înălțimea lui Cheianu și o cămilă ar părea mai mică decît un fazan.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt