Blog

Premiile Librăriilor Cartier Om de cuvânt sunt cele mai subiective. Librarii, redactorii Editurii Cartier fac nominalizările. Individual. Apoi se face cea mai banală contabilitate. Se adună punctele (de la 5 la 1, pentru fiecare nominalizat, în cinci liste diferite). Apoi, la 18.15, seara, Emilian Galaicu-Păun dă citire celor cinci (au fost șase, de această dată) nominalizați și află și el, care dintre finaliști, a acumulat cel mai mare număr de puncte și a devenit Om de cuvânt 2023.

Lista scurtă:

Mircea V. Ciobanu, scriitor

Alexandru Cosmescu, filozof și poet

Anișoara Crețu, jurnalistă TVR Moldova

Corina Moisei Dabija, editor bookblog.ro

Gelu Diaconu, scriitor

Silvia Hodorogea, jurnalistă Moldova 1

Om de cuvânt 2023 este poetul și filozoful Alexandru Cosmescu.

Până a ajunge să fii nominalizat, va trebui să te vadă și să te cunoască librarul, atunci când faci cumpărători, să observe ce fel de cărți cumperi. Să te vadă redactorul, atunci când vorbești la evenimentele Cartier, pe viu sau online. Această nominalizare se adună zi de zi, lansare de lansare, eveniment cultural de eveniment cultural.

Alexandru Cosmescu scrie foarte puțin. Alege cuvintele care să se potrivească blând printre corpuri. Sunt cuvinte puține în mulțimea de oameni. E un ghem de emoții când vorbește la lansări. Și vorbește foarte bine. Și pare foarte sigur. Face dezbateri filozofice cu șase ucenici. Într-un spațiu departe de Academia de Științe a Moldovei. Într-un Chișinău unde ultimul filozof a murit subit acu 30 de ani la catedra de comunism științific. Și noi știam că filozoful marxist-leninist nu era filozof. Alexandru Cosmescu este poet, este filozof și este om de cuvânt. Noi știm.

Și an de an adunăm oamenii de cuvânt.

Laureații Om de cuvânt: Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016), Eugen Lungu (2017), Mariana Jitari (2018), Vasile Romanciuc (2019), Victoria Cușnir (2020), Bogdan Crețu (2021), Nina Corcinschi (2022).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt