Blog

Are Dumitru Crudu o piesă: „Oameni ai nimănui”. Are și Constantin Cheianu o piesă: „În container”. Are și Lilia Bicec un roman: „Testamentul necitit. Scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident”. Are și Eugenia Bulat o carte de versuri: „Veneția ca un dat sau Jurnalul unui evadat din Est”. Sunt cărți apărute la Editura Cartier. Poate sunt și altele. Sunt mărturiile calvarului exodului moldovenilor în Occident.
Oameni ai nimănui, ei, astăzi, au casă, au masă, au afaceri, sunt cetățeni francezi, belgieni, portughezi, italieni, au 200 de kilometri de făcut până la ambasadele noastre, au doruri de casă. Au stat la cozi imense. Au votat pe foi albe.Duminică. În scrutinul parlamentar. Parcă a fost cu un secol în urmă.
Și nici nu sunt sigur dacă ei sunt oameni ai nimănui. Sau dacă noi, cei de aici, suntem oameni ai nimănui.

Ambasada RM la Paris. Duminică, 28 noiembrie 2010. Foto: Mircea Blajinu

Comentarii(18)

  1. Când am început să citesc rândurile de mai sus, am crezut că “oameni ai nimănui” suntem noi, cei rămaşi acasă… Trist…

    1. @Tatiana: La început parcă erau ei. Acu chiar suntem noi.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    cei din urma vor fi primii.bine ca au plecat/am plecat/-reduta de rezerva gata oricind sa revina acasa/sper multi din noi/revenirea nu numai fizica,sigur …

    1. @catalin codru: Eu nu pot să zic nimic. Chiar nimic.

    • Vasile

    • 14 ani în urmă

    Cele 525 “voturi pe foi albe A4” de la Paris aşa şi n-au fost incluse în rezultatele finale preliminare. Vă rog să publicaţi următoarea scrisoare.
    Cu respect,
    Vasile Calmaţui
    Biroul Electoral al Secţiei de Vot nr. 1/316
    Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză
    22 Rue Berlioz
    75016 Paris, Franţa
    Domnului Eugeniu Ştirbu,
    Preşedintele Comisiei Electorale Centrale
    str. Vasile Alecsandri, 119
    Chişinău,
    Republica Moldova
    Scrisoare deschisă către Preşedintele CEC
    Stimate Domnule Ştirbu,
    În timpul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, la biroul de vor nr. 1/316, din Paris, Franţa, buletinele de vot alocate de către Comisia Electorală Centrală (2000 de buletine) au fost epuizate către ora 17:30. La acel moment, cîteva sute de cetăţeni îşi aşteptau rîndul în incinta ambasadei şi în strada imediat adiacentă. Pentru o bună parte din ei durata aşteptării a depăşit 2 ore în frig şi umiditate sporită. Mulţi dintre alegători s-au deplasat zeci şi chiar sute de kilometri pentru a putea să-şi exercite dreptul constituţional la vot.
    Anunţul despre epuizarea buletinelor de vot a declanşat o reacţie de indignare extrem de vehementă din partea alegătorilor, legitimă după părerea noastră, deşi primii vizaţi au fost chiar membrii Biroului Electoral.
    După discuţii intense cu Comisia Electorală Centrală, procesul de votare a reluat după o oră, la 18:30, cu utilizarea buletinelor de vot „ad-hoc” – a foilor albe, de format A4, ştampilate, pe care alegătorul a scris de mînă opţiunea sa.
    Ţinem să menţionăm că membrii Biroului Electoral al Secţiei de Vot nr. 1/316, la reuniunea din 22/11/2010, au luat act de numărul insuficient de buletine alocate pentru Paris şi au avertizat Comisia Electorală Centrală despre insuficienţa buletinelor de vot alocate. Un mesaj electronic a fost trimis marţi, 23/11/2010 la ora 6:30 la acest subiect. Membrii Biroului Electoral au solicitat 1000 de buletine suplimentare.
    În ziua alegerilor, ţinînd cont de fluxul continuu de alegători, membrii Biroului au luat legătură cu Comisia, prin diverse mijloace, începînd cu orele 12:00 informînd-o despre situaţia creată şi încercînd să identifice o soluţie. Aceste solicitări, adresate personal şi în mod repetat dlui Iurie Ciocan, Secretar CEC, au rămas fără nici un răspuns pe tot parcursul după-amiezii zilei de 28 noiembrie. Astfel s-a ajuns la situaţia tensionată, descrisă mai sus. Soluţia votului pe foi în format A4 a provenit din partea membrilor Biroului Electoral Paris, şi a fost pînă la urmă acceptată de către CEC, în urma insistenţelor repetate a membrilor Biroului. Astfel, procesul de vot a fost continuat începînd cu 18:30. Biroul de vot a hotărît cu majoritate de voturi să prelungească procesul de votare pînă la orele 23:00 pentru a permite fiecărui cetăţean să-şi exercite dreptul de vot.
    Astfel, 525 de alegători şi-au exprimat opinia conformîndu-se acestei proceduri excepţionale la Secţia de Vot nr. 1/316 din Paris. Din păcate, alte sute de alegători nu au aşteptat rezultatele negocierilor şi au plecat ferm convinşi că au fost lipsiţi de dreptul lor constituţional de vot. Aceeaşi situaţie a fost atestată şi la alte birouri de vot din străinătate: Moscova, Roma, Padova.
    Luni, 29 Noiembrie 2010, aflăm cu stupoare că CEC a procesat 100% din procesele verbale, iar cifra alegătorilor din cele trei secţii de vot din Franţa nu depăşeşte 2250 de alegători. Mai mult ca atît, dl Iurie Ciocan, în conferinţa sa de presă, lasă de înţeles că cele 919 voturi „A4” de la birourile de vot din străinătate nu ar prezenta interes şi că ele nu pot schimba semnificativ rezultatele scrutinului.
    Considerăm această declaraţie drept una care contravine direct cu principiul de bază al unui sistem democratic, conform căruia „Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.”
    Pentru semnatarii acestei scrisori, dreptul de vot al cetăţeanului este unul sacru şi constituie baza unui stat democratic. Chiar şi în condiţiile de probleme majore de ordin tehnic, violarea acestui drept este inacceptabil!
    În acelaşi timp, ţinem să menţionăm ca procesele verbale publicate de CEC înregistrează 3147 votanţi la Moscova pentru 3000 buletine trimise ceea ce înseamnă că voturile „A4” de la Moscova au fost contabilizate. Rezultatele afişate denotă o politică clară de „dublu standard” şi o discriminare vădită a alegătorilor din Franţa şi Italia.
    Ţinînd cont de cele expuse mai sus, cerem:
    – Contabilizarea în calculele electorale integrală a celor 919 voturi „A4”, liber exprimate în mod egal, direct, şi secret.
    – Demiterea necondiţionată şi imediată a lui Iurie Ciocan, Secretar al Comisiei Electorale Centrale, pentru neglijenţă în serviciu cu urmări deosebit de grave, obstrucţionarea exercitării dreptului constituţional la vot de către cetăţenii Republicii Moldova, şi politică discriminatorie în favoarea unei singure Secţii de Vot din cele 4 unde a fost admisă votarea pe buletine de vot ad-hoc, în format A4.
    Subsemnaţii îşi rezervă dreptul de a :
    – informa organizaţiile internaţionale (ex: OSCE/ODIHR) care monitorizează procesele democratice în Republica Moldova despre situaţia creată
    – căuta prin toate mijloacele legale disponibile, atît în instanţele naţionale de judecată cît şi internaţionale contabilizarea integrală a voturilor „A4” şi atragerea la răspundere a persoanelor şi instituţiilor publice care se fac vinovate de această situaţie
    Cu mult respect, semnează:
    Membrii Biroului Electoral al Secţiei de Vot nr. 1/316, Paris, Franţa :
    Chirinciuc Natalia – Secretar
    Vovc, Vitalie – Vice-Preşedinte
    Budevici, Corneliu
    Duşciac, Dorin
    Dragomir, Nicolae
    Furdui, Gheorghe
    Leviţchi, Alexandru
    (au semnat această Scrisoare majoritatea membrilor Biroului Electoral din Paris – 7 din 11 membri)
    Alegători votanţi în baza buletinelor de vot ad-hoc, format A4 (colectarea semnăturilor continuă):
    Calmaţui, Vasile
    Duşciac, Olga
    Duşciac, Margareta
    Furculiţă, Victor
    Garbuz, Victor
    Munteanu, Sergiu
    Moraru, Mariana
    Moraru, Andrei
    Nepotu, Mariana
    Bălăşoi, Valeriu
    Bălăşoi, Valentina
    Costin, Ana
    Postică, Lilia
    Beşliu, Iurii

    1. @vasile: Eu cred că e o greșeală imensă a statului. A fost îngrădit, parcă așa spun juriștii noștri, dreptul la vot, un drept fundamental. Care este mai grav decât „discriminarea”.

  2. Ei, şi în cazul acestei îngrădiri, cine pe cine va învinui? Cum mai poţi mobiliza, după asta, moldovenii din străinătate să susţină politicienii de acasă???

    1. @Tatiana: Prin taxarea politicienilor care construiesc poduri de-a lungul râului. Și susținerea politicienilor care construiesc poduri peste râuri. Dar asta-i poveste. Întrebarea e corectă. Și e una retorică.

  3. Dreptul la vot este unul sacru si inviolabil! Raspunsul CEC la aceasta scrisoare aparut in mai multe mass-media este unul ridicol, din momentul in care in conferinta de presa iti permiti sa spui ca voturile cetatenilor nu ar conta. Numai pentru acest lucru Ciocan ar trebui sa-si dea demisia. Putin conteaza problemele tehnice aparute. Poti explica imposibilitatea de a trimite buletine suplimentare (desi, daca se dorea se facea). Nu poti explica insa si sterge declaratia de la conf. de presa! Semnatar al scrisorii deschise catre CEC, membru al Biroului Electiral de la Paris, voi face tot posibilul si imposibilul pentru ca fiecare din cei 525 de votanti “A4” sa fie contabilizat!!!

    1. @Vitalie Vovc: Care e drumul buletinului spre ambasade?
      Ambasadele solicită numărul de buletine Ministerului de Externe. Ministerul de Externe solicită CEC-ului. Este un răspuns tehnic.
      Răspunsul moral eu nu-l am. Pentru orice greșeală a Cartierului răspund, în primul rând, eu. În rest, sunt proceduri interne.

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Cand am auzit ca nu vor ajunge buletine de vot îmi imaginam ca s-ar putea imprima pe foi A4 lista candidatilor pentru a acorda posibilitatea de exprimare a celor prezenti. S-a gasit deci o formula, care din spusele presei ar fi trebuit sa fie recunoscuta (e si firesc). Dar culmea e ca voturile nu au fost contabilizate. Aceasta nu e o eroare ci o incalcare grava a legii.
    In presa s-a scris ca in Franta au votat ceva mai mult de 2000 de persoane. Dar numai la sectia din Paris s’au presentat vre-o 3000 de alegatori. Ce s-a întamplat? De ce alegatorul din strainatate este descurajat? Cine are acest interes? În timp ce asemenea lucruri (daca se adeveresc) sunt posibile la vazul tuturor, aici la Paris, atunci îmi închipui ce s-ar putea întampla in satele uitate ale Moldovei! Atunci si rezultatul alegerilor nu e o surpriza.

    1. @Mircea: Nu vreau să cred că e rea voință. Sper că e vorba de o tâmpenie primară. Sper.

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Sper si eu Gheorghe, dar ideia este ca lucrurile trebuiesc clarificate si metodele de lucru ameliorate, de a nu lasa loc speculatiilor si eventual fraudelor.

    1. @Mircea: De acord. Surprins plăcut de activismul „stranierilor”.

  4. @Gheorghe & @Mircea
    Nu atit descifrarea “problemelor tehnice” ma intereseaza, de fapt. Vorba moldovanului: “s-or lamuri ei” pina la urma, daca vor dori.
    Consider ca acel “drept fundamental” despre care pomenea Gherghe mai sus este temelia oricarui stat normal constituit. Vedeti D-stra: si in occident se duc lupte aprige politice (reforma pensilor in FRA spre ex.), dar nimeni, absolut nimeni! nici cel mai extremist partid politic! nu incumeta sa atace aceste drepturi… pe cind la noi… citi stau la dubala pentru 7 aprilie? cite partide au solicitat contabilizarea voturilor A4? sintem un neam de zidari, zugravi, plombieri etc.etc., dar cind na aupcam de construit propria casa, o luam de la hogeag…

    1. @Vitalie Vovc: De acord. Apropo, PLDM nu-i ajung vreo mie și ceva de voturi pentru al 33 mandat. Aproape 900 sunt cele de pe A4. Încă vreo câteva zeci de mii sunt cei care n-au mai stat în rânduri. E trist sî constat, dar deschiderea secțiilor peste hotare a fost făcută la solicitarea Ministerului de Externe.

  5. @ Gheorghe: 100% de acord! Nr. votantilor A4 total e de 919. Numai la Paris sint 525. La Paris, noi estimam intre 500 si 1000 de alegatori care au abandonat. Greu de cifrat, caci multi au plecat nedorind sa faca coada. Cei care plecau sunau la cunoscuti spunindu-le sa nu vina, din cauza frigului si rindului. Doar la 17h30, cind nu mai erau buletine, circa 250 – 300 de persoane au plecat neasteptind rezultatele negocierilor cu CEC. Cei care plecau, au facut exact la fel: au telefonat sa spuna ca nu mai are rost de venit…
    Pe de alta parte, colegii de la Padova ne-au spus ca au avut cu un birou de vot mai putin decit la referendum, desi deja la referendum se ispraveau cu greu cu fluxul de alegatori…
    Noi la referendum am avut 3000 de buletine, dar numai 2000 la alegeri… Desi, la Paris au venit doar 900 de persoane la referendum. Greu sa-i dai de capat, pina la urma.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt