Blog

Toate studiile și cercetările lumii sunt făcute de britanici. Sau canadieni. Sau australieni. Și de această dată e vorba de britanici. Totuși, este o diferență. E vorba de cercetători de la  Universitatea din Sussex. Avem trimitere la sursă.
Ei au descoperit că lectura beletristicii poate scădea presiunea stresului până la 68 la sută.
Celelalte pilule antristres din top sunt:
ascultarea muzicii (nu e specificat genul, dar, probabil, e vorba de Mozart, căci n-o fi Bach) care diminuează stresul cu 61%; ceaiul sau cafeaua – cu 54%; iar mersul pe jos – până la 42 la sută.
Aștept al doilea val al crizei. Urmat de stres. Și, indubitabil, de lecturi.

Comentarii(19)

  1. Daca citesti din mers, scazi stresul cu 110 %! Iar daca mai sorbesti intre timp o cafea la pachet, vorbim deja de 164%. Si daca mai asculti si niste muzica in cashti, ajungem la 225%. Cum e posibil sa scazi stresul cu mai mult de 100%? simplu – ale tale 100%, plus ii stresezi pe ceilalti cu inca 125% cat de nestresat esti :).

    1. @alaiba: Poți ajunge la 225 la sută de stres. Dacă mesteci ghinde.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    daca vine un nou val de criza,vor creste vinzarile la vodca,domnu erizanu si migratia in cautarea lucrului.

    1. @catalin codru: Transformăm librăriile în spații culturale pentru vodcă.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    vodca culturala cu autografe a scriitorilor locali,,generatia zero,,TM.despre lari aproape nimic in blogosfera md,dumnezeu s-o ierte.

    1. @catalin codru: Leonida Lari a trăit într-o altă lume decât cea de azi. A avut curajul bărbaților acolo unde bărbații au fost domnișoare. De fapt, plecarea ei înseamnă apusul unei epoci romantice a istoriei noastre. Lari n-a făcut parte din epoca google. De aia n-o veți găsi pe blogosfera moldovenească.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    ma minunez ,de orice data,explicatiilor dumitale,mersi.mai bine explicati-mi ce a facut generatia de poeti si scriitori care au mers dupa vieru ,vatamanu,paunescu ,lari,acei care astazi au intre 40 -55 de ani?daca romanticii au trezit o revenire catre valorile romanesti,pai multi din generatia ,,zero,,s-au folosit de inertie si se complaceau intre ei care e mai pi—-os.anume de acea sa ajuns unde s-a ajuns,moldovenism ,antiromanism si multe alte nenorociri ce ne pasc.cine a ocupat locurile pe baricada,e! na !spui dumneata ce baricade?pai da domnu erizanu baricade ,cauza romanesca e in pericol ,din 90 nimik nu s-a sschimbat,ba chiar s-a agravat.va rog ,doar una, cand explicati ,sa tineti cont de unele chestii…

    1. @catalin codru: Generația zero l-a citit pe Sociu. Asta-i toată lectura lor. După aia s-au pus pe arătat unuia altuia mădularul. Dacă vorbim de cei din Republica Moldova. După aia i-a luat la școlit Dumitru Crudu. Probabil va ieși ceva bun. Iar mai nou vine o generație școlită prin anglii și franții. Nu are iluzii. Nu este romantică. Și nici nu văd de ce ar trebui să meargă pe visele celor din anii 90. Erau alte timpuri. E o altă formă a românismului. Nu e mai rea. Nu e mai bună. Lumea se schimbă.

    • Catalin

    • 13 ani în urmă

    Ingenios, ingenios , domnule Erizanu !! Ce mai incoace ori mai incolo ; i-auzi ce faina propunere: librarii ca spatii culturale pentru vodca!!! Si apoi: scaderea cu 225 % a stresului!! Ehei, pe asta am incercat-o si eu la sugestiile date aici de fata cu toata lumea. Mai ,mai sa-mi reuseasca! Dar, ce sa vezi matale , exersandu-ma pe baza de guma de mestecat, taman cand am ajuns la 224 de protzenturi mi s-a inclestat gura im guma aia americaneasca si pas de-a ajunge/ la…225!!! Ce sa ma fac acuma? Doamne dumnezeule, cred ca am sa raman cu gura stramba!!! Sari, domnule Rizanu, rogu-te de-n suflet!! Altfel mi se taie cheful de ras!! Asa ca … cine-i Garleanu asta?(sau ala, dupa preferinta)Allons enfentes de la Vodca/la jour de gloire est … etc., etc., etc…

    1. @Catalin: Gura se îndreaptă. Cu un litru de vodkă. După aia devii mut. Înghiți guma. Și ajungi în Nirvana. La 500%.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    sa nu iasa ca in ,,ai nostri tineri la paris,,

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    eu am avut in vedere alta generatie ,,zero,,stiti bine.unii va sant chiar in preajma.

    1. @catalin codru: Am înțeles. E vorba de „optzeciști”. Ei au făcut ceea ce trebuiau să facă. Literatură. Iar cel din preajmă a reușit să dea, parcă așa se spune, după mine, cel mai bun roman care reflectă sfârșitul unui imperiu și începutul unei țări.
      Biologic s-a întâmplat corect. Generația Vieru și Lari erau obligați să iasă în prim plan. „Optzeciștii” erau în spate.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    stati putin cel mai bun roman?sau cel mai bun roman care reflecta…..?

    1. @catalin codru: Nu sunt obișnuit să vorbesc despre cărți ca cei de pe coperțile cărților traduse din engleză (citatele lor). Dar, dacă doriți insistent, vă spun altfel decât am spus-o: cel mai bun roman.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    felicitari pentru cartier ca a tiparit cel mai bun roman,sau poate timpul va arata care e cel mai bun roman,sau cele mai bune romane exista in cele mai bune visuri ale noastre.una nu inteleg!un roman scris aproape un sfert de veac,atinge si evenimente foarte proaspete.in dialog cu d crudu,autorul a talmacit pe indelete propria-si opera ,cu atita fervoare ca am simtit ca creerii mei au devenit si ei vii,ca ,,tesutul,,stimatului prozator.deci toate sau gandit bine,punct dupa punct,scris ,apoi nota crico-talmacitoare,cativa piloni de renume/din galaxia VIP/ totul e aproape perfect.prima intrebare e ca nu pot dormi din cauza asta si va implor sa grabiti aparitia electronica,ca eu degraba nu ajung prin vechea dacie,a doua intrebare e putin mai delicata,va-ti gandit deja la locul de pe aleia clasicilor?totusi e cel mai bun roman,cu stima pentru cea ce faceti domnul erizanu!da scuze rog sa nu se supere emil,felicitari si pentru dumnealui.

    1. @catalin codru: Scuze pentru insomnii. Întrebările cu Aleea Clasicilor sunt direct la nemuritorul nepereche. E-book-ul e în regim de așteptare pe iBookStore. Vedeți pe site-ul Cartier. Așteptarea americană durează, de obicei, 2-3 săptămâni. Poate fi și mai repede. Din Republica Moldova iBookStore nu poate fi utilizat. Din România și restul lumii, din informațiile mele, parcă nu sunt probleme.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    mersi!m-am linistit.apropo de loc, trebue gandit in timpul apropiat ,e criza de spatiu.

    1. @catalin codru: În afară de operă, pentru Aleea Clasicilor, mai e nevoie de ceva. Mai așteptați. Mult. Lăsați omul să se bucure. De viață. E firesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt