Blog

12 aprilie 1961. Câteva ore înainte de primul zbor al omului în cosmos. Gagarin a îmbrăcat scafandrul. Abia atunci cineva din echipă a observat că nu există niciun semn al țării: „Și dacă aterizează pe un teritoriu străin?” Au găsit vopsea. Și manual, cu periuța, au scris pe cască: CCCP. Din această cauză avem fotografii cu însemnele țării și fără. Iar cele trei litere „C” sunt diferite ca realizare grafică.

Din cauza că cele trei motoare, care urmau să propulseze nava pe orbită, au lucrat fiecare cu câteva secunde mai mult decât era planificat, nava a ajuns la orbita de 327 de kilometri în loc de 230 . La această orbită sistemul automat de frânare ar fi coborât nava peste 30 de zile. Norocul a venit de la sistemul de frânare. Care a lucrat, de asemenea, mai devreme decât era planificat.

Gagarin, care avea misiunea să facă notițe în jurnalul de bord, nu a reușit decât de la început. Creionul n-a fost bine prins de fir și s-a pierdut în imponderabilitate. Înscrierea audio, de asemenea, lipsește de la mijlocul zborului. S-a terminat înscrierea pe o parte și Gagarin a fost nevoit să bobineze manual pelicula.

Aterizarea era planificată în regiunea Volgograd. Gagarin a aterizat în regiunea Saratov. A reușit să evite la mustață râul Volga. Toate enciclopediile dau durata zborului de 108 minute. De fapt, primul zbor al omului în cosmos a durat 106 minute. Dar oficialitățile sovietice nu au vrut să se complice pentru cele două minute.

Se zice că Gagarin a avut noroc și din cauza că responsabilii de zbor au schimbat hârtia calitativă finlandeză pentru rapoartele oficiale pe hârtia sovietică, de o calitate mai joasă, dar care aducea noroc. Laika și Strelka, spre deosebire de animalele care au fost lansate nereușit prin rapoarte pe hârtie finlandeză, au zburat reușit în cosmos (zic oamenii) și datorită rapoartelor care au fost făcute pe hârtia sovietică. Cea finlandeză se terminase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt