Blog

Academia suedeză roagă Uniunea Scriitorilor din Moldova să înainteze un candidat pentru premiul Nobel la literatură. În cel mai discret mod. Uniunea Scriitorilor, în cel mai discret mod, îl face public a doua zi. E vorba de Paul Goma.
Asociația evreilor din Moldova protestează. Pentru ei Goma e doar în Săptămâna roșie.
Dodon se dă cu părerea. Și îl propune pe Ion Druță. Dacă Dodon l-ar citi pe Druță, atunci nu l-ar jigni cu  „statalist”. La premiul Nobel nu se înaintează „stataliști”, ci scriitori.
Spiridon Vangheli este supărat. Republica Moldova e în anul Vangheli.
E supărat și „cel mai trist poet din Europa”.
E supărat și Vlad Zbârciog. El l-a propus pe altcineva.
Sunt toți supărați. Pe Nobel.
Iar cei nesupărați mai intră prin librării și întreabă cărți de Paul Goma.

Comentarii(10)

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  eu il propun pe strimbeanu!

  1. @catalin codru: Sigur. Am uitat de el.

  • Maria Sleahtitchi

  • 11 ani în urmă

  Ma intreb ce-o fi insemnind in dex-ul moldovenilor cuvintul “discret”?

  1. @Maria Sleahtitchi: Când o informație apare în scris. În toată presa. Și nu se strigă în Piața Marii Adunări Naționale.

 1. Trebuie întrebat Vasile Stati. Dlui administrează sensurile înm dex-ul moldovenesc.
  Eu cred că scriitorii care l-au propus pe Paul Goma au fost destul de discreți, greșeala lor e că s-au grăbit să se felicite reciproc pentru fapta frumoasă și au făcut uz de licori prea tari pe post de felicitări.
  P.S. Da, dacă e vorba de Dodon, atunci, sigur!, „se dă cu părerea” (în virtutea cunoscutei sale românofobii – oricare altul „și-ar da cu părerea”). E surprins foarte bine, din punct de vedere stilistic. 🙂

  1. @CiGriArg: Uniunea Scriitorilor din România, de asemenea, a propus un candidat pentru Nobel. PEN Clubul, de asemenea, a propus un candidat. Știe cineva ceva?

  • mvc

  • 11 ani în urmă

  Gheorghe, dacă lumea intră în librării şi întreabă de Goma, să ştii că lucrul e ca şi cum făcut. Şi chiar dacă presupun cine a fost cu scurgerea informaţiei, şi chiar dacă au dat năvală alţi nobeleabili, şi chiar dacă cineva se eroizează, în context, nu mai contează. Contează ca lumea să se intereseze de cărţile lui Goma. Despre care iată că au aflat de la scurgătorii de informaţii pe care i-am blestemat şi cărora tot le-am dat peste gură până nu am citit că presa românească a şi mediatizat poate excesiv subiectul. Şi atunci am zis că e bine să mergem pe Planul B: Dacă nu am putut să tăcem, atunci e mai bine să vorbim. Poate se apucă lumea să citească… Iar alţii – să scrie.

  1. @mvc: E bine că după ce am făcut ca în povestea aia cu „și îmbrăcat, și dezbrăcat”, adică „și propus, și scos din joc”, cel puțin, după a doua marginalizare a lui Goma, cea de după „Jurnal”, numele lui revine în presa românească.

  • CiGriArg

  • 11 ani în urmă

  Eu bănuiesc, dar nu spun, că e secret. Glumesc. Glumeam și când îi căinam pe mult prea… sincerii noștri scriitori. Acuma, nu vedeți că la noi nu se poate ține un secret precum devalizarea unei bănci? Cum să speri că nu se va afla o chestie atât de importantă precum candidatura pentru Nobel. Deci, degeaba supărările, e ca și cum te-ai supăra pe ploaie.
  Altfel, sunt de acord cu mvc: interesul pentru cartea lui Paul Goma e mai valoros decât orice Nobel.

  1. @CiGriArg: MVC are dreptate și atunci când nu are dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt