După reducerile de ieri, de 50 la sută, din Librăriile Cartier, am devenit optimist.
1. Cantemir, Dimitrie Cantemir, norocul și nenorocul nostru, atât de citat de moldoveni, când e vorba de carte, vă spun în cunoștință de cauză: nu are dreptate.
2. În librării au intrat foarte mulți tineri. Și acești tineri sunt oameni frumoși.
3. S-au ales cărți foarte bune. Lumea venea cu listele pregătite.
4. Chiar dacă, în unele momente, librăriile erau arhipline, domina bunul-simț. Codul bunelor maniere era acasă.
5. Știind că în bibliotecile noastre domină cărțile scriitorilor-killeri-ai-lecturilor, după ziua de ieri, încep să cred că aceste cărți n-au ucis apetitul de lectură.
6. Chișinăul nu este doar al șmecherilor. Sunt oameni normali care vor să trăiască fără șmecherii. Sunt șanse mici pentru reușită. Totuși, sunt.
7. După 70 de ani de promovare a valorii ideologice, după 20 de ani de brambureală a non-valorii, sunt uimit că tinerii mai au simțul valorii. Și nu știu de unde s-a luat acest sâmbure sănătos într-o pătlăgică, alias roșie, degerată.
8. Scriitorii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Maria Șleahtițchi, Eugen Lungu, Dumitru Crudu, Nicolae Leahu.
9. Starurile Chișinăului care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Vitalie Dogaru.
10. Politicienii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: nu am cunoștință.
11. Academicienii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Silviu Tabac.
12. Domnișoarele care citesc sunt sexy. Și Ionela Costache știe de ce.
Și ultima concluzie optimistă, a treisprezecea: cititorii Cartier sunt oameni tineri, frumoși, cu simțul valorii, bine școliți sau bine autoșcoliți și părinții lor, care au fost trimiși de acești tineri, unii dintre ei fiind la studii peste hotare, să intre în Librăriile Cartier cu listele pregătite.
Mă-nclin.
Nu uitați să puneți cărțile prin cizmele celor dragi. Moș Nicolae există!
Maria Şleahtiţchi
Mă bucur, Gheorghe. Constat că avem o bucurie intelectuală comună şi asta este o stare aproape de normalitate… Cred că putem fi optimişti… de Moş Neculai.
Gheorghe Erizanu
@Maria Șleahtițchi: O singură dată în cinci ani, de Moș Nicolae sau Moș Neculai, pentru acești tineri care vor avea mulți moș neculai înainte, sigur, se poate.
catalin codru
da mie mi-i dor de mos gerila,cred ca sant un pervers,desi nici n-am de gand sa citesc ,,nascut in urss,,desi deloc nu ma impresionat tesutul ce misca prin fanteziile unora/proto plazma literara/am un sentiment straniu ca lui mos gerila nu i s-a facut dreptate…pate l-au inventat intradevar niste nenorociti,da omu s-a purtat frumos cu noi)))si carti si mandarine.ce sa mai zic de matineuri.la un matineu de revelion chiar mi sa facut o poaza,unica poza unde tata ma imbratisaza-mersi mos gerila!
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Frumos acest Moș Gerilă. Altfel, fiecare e cu greșelile lui.
catalin codru
domnu erizanu n-ar lipsi si optiunea ,,redactare ,,pe acest blog ,stiti bine ,lumea e grabita tare si mai scapa ceva greseli)))
Nic Arsa
Traiască și-nflorească Moșul Nicolae!
Gheorghe Erizanu
@Nic Arsa: Mulțumim. Moș Nicolae.