Blog

Mihail Gh.Cibotaru și președintele Mircea Snegur la lansarea volumelor Către voi, prin lumina întunericului, de Mihail Gh.Cibotaru (Editura Cartier, 2018). Librăria din Centru, 14 iunie 2018.

A murit Mihail Gh.Cibotaru.

În 2018 apărea la Editura Cartier Către voi, prin lumina întunericului. Cele două volume de peste 1000 de pagini cuprindeau texte noi scrise de Mihail Gh.Cibotaru în ultimii zece ani de când și-a pierdut vederea. Scria de mână, într-o matrice făcută de fecior, ca să nu se suprapună rândurile, literele.

Când mi-a dat manuscrisul mi-a zis că un fost mare demnitar i-a promis pe timpuri că îl va ajuta financiar la editarea eventualelor volume. Era foarte optimist. Peste o habă de vreme mi-a recunoscut că fostul mare demnitar nu-i răspunde la telefon. M-a rugat să-l telefonez. Nu mi-a răspuns nici mie. Dar l-am încurajat că indiferent de răspunsul omului din Forbes noi vom scoate volumele. Din respect pentru efortul imens și bunătatea omenească a lui Mihail Gh.Cibotaru.

În anii 90 Mihail Gh.Cibotaru a fost ministrul Culturii. Avea presiuni din partea agrarienilor să încetățenească „limba moldovenească” în circuitul cultural. „Limba română este presărată pe fiecare pagină de manual. Este mai simplu să schimbăm o pagină din Constituția RM decât mii de pagini din manuale. E logic. Și financiar e rentabil.” Acesta a fost argumentul lui Mihail Gheorghe Cibotaru.

După demisia din funcția de ministru s-a angajat ca simplu reporter la agenția de presă Moldpresa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt