Maria Kolesnikova, una dintre cele trei femei ale campaniei prezidențiale bieloruse, cea cu inima, plasată în izolatorul din Jodino, a refuzat sâmbătă să se întâlnească, alături de ceilalți opozanți reținuți – Babariko, Serghei Tihanovski, Znak ș.a., – cu Lukașenka. Întâlnirea a avut loc în izolatorul KGB-ului bielorus.
În septembrie, cu câteva zile înainte de reținere, Maria Kolesnikova, la întrebarea ziaristului Ilia Azar, Novaia Gazeta, dacă e pregătiră să fie închisă, declara: „Nu, eu nu sunt gata și nici nu vreau să mă aflu în pușcărie. Evident, nu voi fi fericită dacă asta se va întâmpla.”
Pe 7 septembrie a fost furată din centrul Minskului. De oameni fără însemne, fără legitimare. A ajuns în izolatorul KGB-ului bielorus. După 14 ore s-a pomenit dusă la frontiera bieloruso-ucraineană, pe teritoriul neutru, care are o lățime de vreo 8 km, unde o aștepta deja automobilul lui Kravțov, reținut și el de forțele de ordine bieloruse. În automobil erau deja puse pașapoartele lor cu ștampila de trecere a frontierei bieloruse, testele Covid pentru fiecare, asigurare medicală și bilete de avion (pentru Maria Kolesnikova biletul era pentru Viena, apoi Munchen). Rodnenkov, cel de-al treilea opozant, adus și așezat în automobil, povestea peste o zi la conferința de presă de la Kiev: „Când Maria a nimerit în automobil, a văzut pe banchetă pașaportul pe numele său l-a rupt în bucăți mici. Pe care le-a mototolit în gură și le-a scuipat în oamenii care înconjurau mașina.” Când angajații serviciilor opresive și-au dat seama că Maria Kolesnikova nu poate trece fără pașaport frontiera ucraineană, au încercat să oprească automobilul. Kolesnikova a sărit din mașina, iar ceilalți doi opozanți au reușit să ajungă pe teritoriul ucrainean. Kolesnikova a rămas în Bielorusia, în izolatorul din Jodino, iar Kravțov și Rodnenkov au ajuns la Kiev. Atunci când au fot întrebați de ce ei nu au procedat la fel, Rodnenkov a zis: „Gestul Mariei e unul deosebit de curajos. De aceea ea este una dintre liderii opoziției, iar eu sunt un simplu secretar de presă”.
Maria Kolesnikova s-a născut la Minsk, în 1982, într-o familie de ingineri. A făcut studii muzicale. Este flautistă și dirijoare. Era unica fată printre cei 15 viitori dirijori. La 17 ani cânta deja în teatrul de operă din Minsk. În 2007 a plecat pentru studii la Școala Superioară de Muzică din Germania. Carieră de mare succes în Germania.
În Bielorusia s-a implicat în organizarea proiectelor culturale. Pentru deschiderea Bielorusiei prin cultură. În 2018, căutând sponsori pentru evenimente, l-a cunoscut pe omul de afaceri Babariko. În vara lui 2019 a murit mama sa. A revenit la Minsk ca să-și susțină tatăl. A fost cooptată în echipa candidatului Babariko.
Are o soră, matematician. Nu este căsătorită. „Îmi plac bărbații deștepți, cu simțul umorului, care pot asculta și pot auzi. Îmi plac bărbații care nu se tem să-și asume responsabilități și pot lua decizii. Același lucru pot spune și despre femeile care îmi plac”, a răspuns Maria Kolesnikova la un dintre tradiționalele întrebări ale ziariștilor din tradiționala Bielorusie.
Celor doi reprezentanți ai KGB-ului bielorus, care au venit s-o ia pentru întâlnirea cu Lukașenka, refuzată categoric, fiind întrebată cum își vede viitorul, le-a răspuns: „Cinci ani de detenție…”
Catălin
EXCELENT , George !
Gheorghe Erizanu
@Catălin: Merci.