Blog

Marea Neagră. O istorie, de Charkles King. Editura Polirom, 2015.

Primul contraamiral al marinei imperiale ruse în Marea Negră a fost Pavel Ivanovici Djons. Pe numele lui adevărat John Paul Jones, faimosul și legendarul căpitan al navei „Bonhomme Richard”, erou al războiului de independență și fondatorul marinei americane.

Jones a ajuns la Herson, unde era amiralitatea rusă, în primăvara lui 1788. Flota rusă pierduse majoritatea navelor în toamnă, într-o furtună. Rămăsese câteva nave ancorate la Sevastopol. Bătălia decisivă dintre ruși și otomani a avut loc la sfârșitul lui iulie. Navele turce au pornit în atac frontal. Și s-au împotmolit în nisip. Navle ruse așteptau vântul prielnic. Care, când a venit, le-a permis și turcilor să iasă în larg. Galerele ruse n-au mai putut ajunge navele lui Gazi Hasan Pașa.

Aceasta a fost prima mare bătălie pe Marea Neagră.

A doua mare luptă a fost în 30 noiembrie 1853. Flota turcă ierna în portul Sinop. Amiralul Pavel Nahimov a ieșit cu cele șase nave de linie din portul Sevastopol și a atacat flota lui Osman Pașa din Sinop. Care a dispărut înghițită de ape într-o oră.

Gestul lui Nahimov i-a costat pe ruși Războiul Crimeiei.

Franța, Anglia, Austria și Sardinia s-au alăturat otomanilor. În toamna lui 1854 rușii au scufundat propria flotă, blocată de aliați în Sevastopol.

În februarie 2022 rușii au trimis în Marea Neagră nave militare din cele trei flote mari: Nordică, Baltică și Pacific. Ultimele au ajuns navele din Pacific, prin canalul Suez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt