Blog

Marcel Teleucă este profesor de matematică la un liceu din Chișinău. Și unul dintre conducătorii lotului olimpic de matematicieni.
„Un curs de matematică este un curs de limbă: ea constituie un limbaj unde fiecare frază exprimă o idee, anunță un rezultat, formulează o cerere”, spune Denis Guedj în Matematica explicată fiicelor mele.
Fiecare copil e ca un pahar în care poate pune matematică. Unii au  pahar mai mare, alții au pahar basc. Menirea profesorului e să umple acest pahar. Și Marcel Teleucă umple acest pahar. Indiferent de dimensiuni.
Ceea ce explică alți profesori într-o oră și matematica pare foarte complicată, Marcel Teleucă explică în trei minute. Și matematica pare foarte simplă.
97 la sută din copiii Moldovei cred că matematica e foarte complicată. Marcel Teleucă știe că matematica e foarte simplă. Pur și simplu, trebuie să fii cel mai bun în domeniu. Și să iubești matematica.

Comentarii(6)

  • Mircea

  • 11 ani în urmă

  Îl tin minte pe Marcel de la scoala din Lipcani, din clasa cu înclinatie matematica. Era deja performant în matematica, si daca nu ma gresesc a participat la olimpiada republicana unde luase un premiu.Au trecut deja vre-o 30 de ani! Cred ca de aceiasi persoana vorbim.

  1. @Mircea: Da, vorbim de aceeași persoană. Și de școala din Lipcani, care, pe timpuri, era o fabrică de elevi excelenți în nordul republicii.

  • Mircea

  • 11 ani în urmă

  Profesorii erau pasionati si excelenti în deosebi la matematica, fizica, limba si literatura. Îmi amintesc ca eu, care iubeam mai mult fizica, eram impresionat de lucru care se facea cu compunerele. Elevii erau pregatiti pentru admiteri în institutiile superioare si compunerele, de exemplu, le scriam si de 5-6 ori pîna nu iesea ceva. Apoi aceste compuneri circulau si erau învatate pe de rost. Profesoara vorbea o româna perfecta, numai ca-i ziceam moldoveneasca.

  1. @Mircea: Am înțeles metoda de studii. Știu că cei care au învățat-o pe maică-mea erau cu studii din interbelicul românesc. Au mai rămas câțiva profesori și în perioada când învățați voi. Educația înseamnă muncă, muncă și iar muncă.

  • Octav

  • 11 ani în urmă

  Am fost colegi de clasa cu Marcel la Lipcani,intr-adevar a fost si este un performant si dedicat domeniuliui dat.Ii doresc succese si mai multe carti editate.
  O singura intrebare referitor la titlu :
  Numai pe intelesul moldovenilor?

  1. @Octav: O luăm încetișor. Cu moldovenii, pentru început. Mai vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt