Blog

Am aflat de la Domnișoara FM, că pronosticurile mele au fost analizate în rând cu cele ale lui Lepădatu, mare futurolog de Basarabia. Iată așa am fost coborât în lupanarul analiștilor și futurologilor politici.
De aia am fost nevoit să prestez.
Zece concluzii alese ale alegerilor prezidențiale. Turul I:

  1. Avem cetățeni mult mai înțelepți decât au ei lei să cumpere lașitatea elitei politice.
  2. Cetățeanul Republicii Moldova este mult mai informat decât crede propaganda lor. Procentul votantului pierdut e foarte mic. Voturile s-au dus spre liderii scrutinului din prima duminică de alegeri.
  3. Este primul scrutin când cetățeanul alege între demagogie și bun-simț.
  4. În Republica Moldova nu există partide doctrinare de stânga și de dreapta. Există oportuniști politici de dreapta, există oportuniști politici de stânga. Și, uneori, oportuniști politici de centru.
  5. Nu există vot geopolitic. Există vot anticorupție. Și geodemagogie. Rusească, românească, occidentală, americană, germană. Și de Honduras.
  6. A fost un vot antisistem. Fostul vicepremier și fostul ministru al Economiei Igor Dodon, fiind reprezentantul tipic al sistemului, cu un discurs politic corijat de consultanții politici. Fostul ministru al Educației Maia Sandu, reușind să iasă din sistem printr-un discurs firesc, de multe ori greșind politic. Dar oamenii greșesc, recunoscând greșeala. Politicienii nu greșesc niciodată. Sunt infailibili, cu pumnul strâns și monumentali. Ca de pe billboarduri.
  7. Scrutinul a avut doi domni: Andrei Năstase și Dumitru Ciubașenco. Andrei Năstase a declarat susținerea sa pentru Maia Sandu și a depus efort pentru această susținere. Dumitru Ciubașenco a rezista presiunilor și a rămas în cursă. Marian Lupu, al treilea domn, s-a pierdut. Nu a fost găsit nici măcar duminică. Pentru votul secret. Pierdută a fost și declarația publică pentru Maia Sandu. Probabil, Marian Lupu a fost pierdut și pentru politica moldovenească.
  8. Societatea moldovenească nu este polarizată. Polarizarea este opera demagogilor politici.
  9. Maia Sandu a reușit să umble prin raioanele din apropierea Chișinăului. Și le-a câștigat încrederea. Poate încerca în două săptămâni și deplasări mai lungi. Republica Moldova e mică.
  10. Igor Dodon a umblat prin toate raioanele Republicii Moldova. Mult. Planificat. A pierdut centrul. Poate pierde și nordul, și sudul.

 
 

Comentarii(14)

    • Grigoriu

    • 8 ani în urmă

    Este un scrutin in care lumea trebuie sa aleaga intre un candidat a lui Plahotniuc si un candidat a lui Putin! Nici nustiu ce sa aleg!

    1. @Grigoriu: Bună ziua, domnule troll. Fă-te că muncești. Fă-te că gândești.

    • Andrei

    • 8 ani în urmă

    Cert este un singur Lucru! Atît timp cît Maia o va juca pe virgina și se va comporta ca un pork cu alegătorii PDM, viitorul european al țării este în pericol. Ea trebuie să renunțe la orgoliile sale prostești!

    1. @Andrei: Elevat și european limbaj. Și româna are atât de multe cuvinte frumoase. Păcat de limbă.

    • Ion

    • 8 ani în urmă

    Tot respectul pentru doamna Sandu. Ce nu vad în spatele Dumneaei, echipa. Deja văd oportuniști. Nu știu dacă efortul domnului Năstase și a domnilor Țopa este necondinționat. Ar fi straniu să nu fie acoperit cu promisiuni pentru viitor.
    În altă ordine de idei, util de recitit istoria Janei D’arc.

    1. @Ion: Oportuniști tot timpul vor fi. Și atunci când Dumnezeu își face selfie, unii îngeri se dau mai aproape de el, acoperind cu aripile lor chipurile altora. Mite niște bieți oameni.

    • Sandu Miron

    • 8 ani în urmă

    Maiei inca nu ii ajunge experienta cit din viata cat si politica, un politician trebuie sa gandeasca rece, emotiile sunt bune dar nu in toate cazurile. Presedintele trebuie sa fie calculat.

    1. @Sandu Miron: Iaca și-am vorbit. Exact ca și nickname-ul. Mai multă sârguință. Sau contabilitatea e mai importantă?

    • Anume

    • 8 ani în urmă

    Observ (subiectiv) un pic de parazitare nejustificată pe cifra 10. Fiți de acord, d-le Erizanu, 10 concluzii e prea mult pentru primul tur.
    P.S. Ridicolul nu poate fi învins prin sarcasm. Ridicolul poate fi învins prin firesc.

    1. @Anume: Ok. Cinci concluzii ale unui romantic. Și 5 ale unui mizantrop. Și a 11:„Ridicolul poate fi învins prin firesc”.

    • marina

    • 8 ani în urmă

    ce de-a troli pe aici! a mai rămas ceva onorariu de la primul tur?

    1. @marina: E încălzirea pentru turul doi.

    • Anume

    • 8 ani în urmă

    Aseară, în drum spre librărie, mi-am dat seama că ultima concluzie poate fi un slogan bun. Poate fi o replică, care ar neutraliza orice atac murdar. Ca ăsta, bunăoară http://unimedia.info/stiri/foto-a-inceput-campania-de-denigrare-a-maiei-sandu–pliante-cu-mesaje-false-sunt-impartite-printre-studenti-122451.html

    1. @Anume: Un președinte care ajunge cu mârlănii la putere este un președinte peste mârlani.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt