Blog

Pe timpuri, un student o făcea pe brokerul de asigurări. Îl ajuta pe taică-său, care era angajat al unei companii de asigurări de lângă Cahul. Vindea Cartea Verde auto. Avea și o marjă în care se putea juca cu reducerile.

Aducea raportul cu vânzări și încasări. Taică-său, uimit, îl apostrofează: de ce i-ai făcut reducere de 10 lei pentru Carte Verde la o motocicletă, care are și așa de plătit mai puțin decât unuia cu automobil cu capacitatea de peste 2 litri, căruia i-ai vândut Cartea Verde fără reducere. „Din cauza, tată, că cei 10 lei pentru motociclist sunt bani mari, iar eventualii 200 de lei pentru unul cu Mercedes nu înseamnă nimic.”

Modificarea impozitelor MinFinului din categoria mașinilor de peste 2 litri:

 • jocurile de noroc (nici nu știam că e o ramură atât de importantă pentru dezvoltarea economiei RM încât norocul era scutit de impozite);
 • HoReCa, (restaurantele & hotelurile) alt domeniu important (și care îi vizează pe cei mulți și chinuiți, care fac coadă la restaurante), cu fiscalitate laxă;
 • duty free;
 • viciile costă și e firesc să plătim pentru ele (tutunul).

Dar tichetele de masă sunt pentru motocicliști, totuși. Și acel student de 18 ani avea dreptate socială. MinFinul și tata, chiar dacă au drepturi decizionale mari, greșesc.

Comentarii(4)

  • Marius

  • 5 ani în urmă

  Stimate Domnule Erizanu,
  m-a revoltat tare decizia tovarasei de la MinFin. Nu stiam unde sa scriu o postare. Ma bucur ca ati scris-o Dvs.
  Fara nici o captatio benvolentiae,
  multumesc de parabola!

  1. @Marius: Merci.

  • Alexandru

  • 5 ani în urmă

  e complicat să faci politici populare când faci analiza în biroul din Chișinău și mergi acasă cu mașina de serviciu…

  1. @Alexandru: E foarte complicat să faci politici fiscale când ești presat de FMI, BM, de deficitul bugetar. Și totul trebuie făcut rapid. N-are nimic biroul din Chișinău și mașina de serviciu. Este important să fie dorință de a face bine și putere de a îndeplini această dorința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt