Blog

La 16 aprilie 1999 deputatul Convenției Democratice Vladimir Reus, om de afaceri, fondează Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova (PŢCDM).
În iunie 2004 fostul deputat agrarian și vicepremier Nicolae Andronic, avocat, preia PȚCDM. Gurile rele cârcotesc și avansează suma de 50 000 de euro. Pentru cumpărarea ștampilei partidului. Eu nu cred în zvonuri. Nicolae Andronic a intrat și a preluat ștampila acestui partid ca un adevărat țăran creștin. Și în mod democrat.
În 2005, în mod ideologic, Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova și-a schimbat denumirea în Partidul Popular Republican. Popular-republicanul Nicolae Andronic le-a promis țăranilor creștin-democrați, în timpul campaniei electorale, că le va oferi sicrie gratuite pentru înmormântări. Dacă va ajunge la putere. N-a ajuns la guvernare.  Nu știu dacă promisiunea a fost adevărată sau a fost un zvon lansat de adversarii politici ai popularilor republicani.
În 2013 fostul student al Universității din Bălți și fostul funcționar al căilor ferate din Moldova Renato Usatâi, stabilit în Rusia, fost funcționar al căilor ferate ruse, devenit om de afaceri, decide că e mai cool să cheltuie banii pe politică decât pe domnițe. Preia ștampila Partidului Popular Republican. În mod ideologic. La începutul acestui an.  Și decide să schimbe denumirea Partidului Popular Republican în Partidul Nostru. Ca o expresie a filozofiei ideologice.
Lupta ideologică a acestui partid cu valori țărănești, creștine, democratice, populare și republicane a fost întreruptă de o banală eroare juridică. Al nostru Renato Usatâi, businessman,  rămâne să fie al vostru, Nicolae Andronic, avocat. Deocamdată.
Lupta eroică și ideologică a partidelor din Republica Moldova se dă o dată în patru ani. Pentru principiul ștampilei și valoarea banilor pe care îi aduce acarul. Creștinește.
 
 
 
 
 

Comentarii(18)

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Seamana a bandit acest Usatâi.

    1. @Mircea: E om de afaceri.

    • Ion I. Ion

    • 11 ani în urmă

    Pentru a vedea mai multe opinii despre subiect, Renato Usatâi, trageți „o ocheadă” la următoarele articole în linie pentru a vedea cam TOATĂ GAMA, de la ridicări în slăvi, aprecieri, mulțumiri pentru latura caritabilă a subiectului … pînă la acuzații directe de a fi cu totul altcineva (și chiar altceva) decât zice că este, înjurături, persiflări și trimiteri în origine:
    0. http://ru1.md/ro/ — Web site-ul cetățeanului Usatâi
    1. http://www.vipmagazin.md/profil/Renato_Usatii_Istoria_unui_gastarbeiter_moldovean/
    2. http://unimedia.info/stiri/foto-Facebook-Renato-Usatii-la-sauna-cu-secera-i-ciocanul-pe-cap-70888.html
    3. http://ru1.md/ro/renato-usatii-pomog-natalie-kolesnik/
    4. http://www.timpul.md/articol/cine-este-renat-usatii-mahar-la-chisinau-escroc-sau-agent-al-mai-34594.html
    5. http://moldova24.info/scandalos-un-grup-de-ofiteri-sis-recunosc-ca-renator-usatii-este-filat-de-sis-si-mai-audio/
    6. https://josoligarhia.wordpress.com/tag/renato-usatii/
    7. http://traianvasilcau.wordpress.com/2014/05/23/usatii-fiul-din-flori-al-lui-lukasenko-se-viseaza-tar-in-semimoldova/
    8. http://www.noi.md/md/news_id/36300
    9. http://protv.md/stiri/promotor/renato-usatii-si-a-prezentat-in-premiera-rolls-royce-ul-de-340—566091.html — Viva Rolss Royce!
    . . . . . . . .
    Și așa mai departe …
    Aaaaa … fusei cât p-aci să mă (ză)uit …
    Pentru domnul despre care discutăm, limba română este „limba pe care voi o denumiți limba română, dar care este [și va rămâne] pentru mine limba moldovenească … ”

    1. @Ioniion: Văd că sunteți un cronicar fidel.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    O fi el om de afaceri dar totusi seamana a bandit. Un fost prim-ministru si om de afaceri nu îmi provoaca asa sentiment.

    1. @Mircea: A lipsit de la lecțiile de cultură fizică.

    • Ion I. Ion

    • 11 ani în urmă

    @ Gheorghe Erizanu
    Nu sunt un cronicar prea fidel, ci aplic ceea ce am învațat de la modelele mele din anii formativi. Analizez faptele (în primul rând) și apoi opiniile (cât de aiurea sau de diverse sunt). Desigur, țin cont (constant) de limita accesibilității acestora.

    1. @Ion I.Ion: Ați avut modele bune. Plecăciuni.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    @Ion I. Ion: informatia publicata despre subiect este pentru mine o campanie de comunicare cu mijloace enorme si cu un scop bine definit. Mi se pare exuberanta si ieftina. “Binefaceri” cu bani multi si de origine nu prea clara, folositi cu scopuri preelectorale, este în opinia mea obraznicie si batjocura. Este prea flagranta aceasta aparitie în peizajul din RM (cu privirea mea din exterior) si ma trimite la niste metode de manipulare.

    • Ion I. Ion

    • 11 ani în urmă

    @Mircea
    Privirea mea, precum a dumneavoastră, este din exteriorul arealului limbii române. Și nu de azi de ieri, ci de vreo trei decenii. Dar astăzi, cu mijloacele informaționale pe care le avem la dispoziție, putem analiza aproape orice subiect și situatie – destul de pertinent – chiar și de departe.
    Ceea ce spuneți mai sus este corect și logic. Prima mea intervenție a avut un alt rol. Acela de a avea acces la surse variate.
    Pe scurt, individul menționat în eseul de pornire precum și in dialogurile noatre, mi se pare – și mie – un bandit.
    Dar oamenii trebuie să se lămureasca despre orice sau oricine cu propriile lor creiere și inimi. Dacă „dânsele” funcționează corect.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    @Ion I.Ion: De acord. Numai ca daca pîrghiile democratiei nu functioneaza corect, lipseste o transparenta si o justitie eficace, e prezenta o coruptie convenabila multor functionari si demnitari, atunci creerele si inimile oamenilor ramîn înpaienjinite. Am fost foarte dezagreabil surprins cînd în aprilie am sosit în vizita la Chisinau si am vazut peste tot numai panouri cu poza individului. Nu mi s-a întîlnit nici un panou atît de vizibil cu mesaj despre proiectul european al RM.

    1. @Mircea: Justă observația cu lipsa panoului cu Proiectul european. Lipsește. Nu m-aș mira, dacă ONG-uri moldovenești au luat bani pentru promovarea Proiectului european, pe documente există, iar în realitate de pe panouri zâmbește în 1D doar Usatâi.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Gheorghe, da de ce sa asteptam bani din afara tarii pentru a prmova un viitor mai sigur populatiei? Exista doar guvernul, municipalitatea, oameni de afaceri cu viziuni proeuropene. Si aceasta investitie ar putea aduce dobânda dupa viitoarele alegeri.

    1. @Mircea: Chișinăul suferă de prea mult misticism. De aia lucrurile simple devin foarte complicate.

    • Florin O.Z.

    • 11 ani în urmă

    Sovietizarea este mai profundă decît unii sau alții credeau.
    Răul persista mult. Binele se evaporă rapid și este (la fel de) rapid uitat.

    1. @Florin O.Z.: Basarabia a avut 44 de ani de sovietizare. Avem 25 de ani de democrație. Au mai rămas 19 ani pentru ieșirea din sovietizare. Doar matematică.

    • Ion I. Ion

    • 11 ani în urmă

    @ Mircea
    @ Gheorghe Erizanu
    @ Florin O. Z.
    ” … am vazut peste tot numai panouri cu poza individului. Nu mi s-a întîlnit nici un panou atît de vizibil cu mesaj despre proiectul european al RM.”
    Normal, sovietizarea este mai profundă decât s-ar fi putut crede, intui și vedea în entuziasmul quasi-general din și după 27 august 1991.
    Un singur individ post-sovietic cu bani (cu apucături sovietice, de „Homo swovietickus”) poate acoperi și „astupa” toate panourile stradale de promovare a alăturarii Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

    1. @Ion I. Ion: Poate. Când europenizarea e pe bucăți și pe hai-rupuri.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt