Blog

„Iarna l-a găsit pe Guguță sub căciulă, în satul Trei Iezi. (…) Fulgii credeau că Guguță face focul sub căciulă… He, de unde să știe ei că acela nu-i fum, ci-i suflarea lui Guguță? Și de ce să facă focul?! Când și-a pus căciula în cap, a dat frigul afară!”
„Guguță a scos ploaia din sat și a băgat-o într-un lan de grâu…” este una dintre nenumăratele isprăvi ale lui Guguță.
Dar cea mai mare ispravă a lui Guguță e mai mare, mult mai mare decât un Minister de Externe al Republicii Moldova și un Minister de Externe al Romniei, împreunate. E cel mai exportat produs român al tuturor timpurilor.
Cartea a apărut în SUA și l-a făcut pe graficianul Trina Shart Human să zică: „După ani și ani de lucru ca grafician, pentru prima oară ilustrarea unei cărți mi-a produs o adevărată plăcere”.
Cartea a apărut în China. Și l-a făcut pe traducătorul Way Way să spună: „… un copil născut în Basarabia mă reântoarce pe mine, chinezul, în propria mea copilărie și-mi descoperă subtilități pe care le-am uitat demult, dar le-am trăit aici, departe, în China. E o artă pe care o stăpânesc numai adevărații scriitori”.
Cartea a apărut în Germania. Și l-a făcut pe Otfrid Proisler să spună: „Am citit cu mult interes povestirile despre Guguță, acest mic român cu suflet mare”.
Cartea a apărut în Italia. Și a făcut-o pe traducătoarea Biatrice Masimi să spună: „Ăntr-atât de mult mi-a plăcut Guguță și umorul autorului că vreau să traduc în limba italină și o altă carte a lui Vangheli – Împărăția lui Ciuboțel.
Cartea a apărut în Japonia. Și l-a făcut pe traducătorul Saica Mațuia să spună: „Când l-am întâlnit pe Guguță am rămas uluită: povestirile astea se deosebeau de tot ce am citit mai înainte… Aș vrea să văd țara unde s-a născut Guguță”.
Așa spun cărțile.
ISPRĂVILE  LUI GUGUȚĂ de Spiridon Vangheli. Desene de Boris Diodorov (Editura Guguță 2010)
(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Comentarii(2)

  1. Trebuie să recunosc că Trina Shart Human a avut o deosebită simțire pentru Guguță al nostru, în acel an al marelui cutremur, 1977!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt