A fost recomandat ca un bun meșter. Calitate bună, preț rezonabil. Iarna trecută a făcut polițe pentru beci. E un beci prea gospodăresc că să stea murătura pe podea. A fost destul de operativ. Când i-am spus doamnei care ni l-a recomandat în cât timp a făcut polițele.
Apoi s-a uitat la scrânciob.
– Scrânciobul ăsta n-o să țină vara asta. O să cadă. Știu eu cum să fac unul bun și cochet. Dar n-am timp. Am de lucru în altă parte. La iarnă am să fac unul bombonică.
Apoi s-a uitat la ușa de la intrare.
– Bună ușă. Dar trebuie reparată. O s-o pierdeți așa. Dar n-am timp acuma. Las”, vin la sfârșitul verii. Am mult de lucru în altă parte.
S-a uitat la bibliotecă.
– Ce stau cărțile ăstea pe podea? Mai trebuie de făcut un suport pentru ele chiar la podea. Am mult de lucru în altă parte. La iarnă. Numaidecât facem și ridicăm cărțile.
Până face un scrânciob cochet l-am prins într-o seară mai liberă și l-a întărit pe cel vechi. Încă la începutul verii.
Apoi pe la sfârșitul verii am început să-l sun ca să facă ușa. Trebuia scoasă, dusă la atelier, reparată și pusă la loc a doua zi.
– Sunt prins în altă parte. Săptămâna viitoare vin.
Săptămâna viitoare era prins în altă parte. Dar zicea că vine săptămâna viitoare. Apoi a început să zică, pe la mijloc de toamnă, că vine mâine. Dar mâine era prins în altă parte.
Într-o mâine, seara, a venit. S-a uitat. Și a zis că trebuie de cumpărat o altă lăcată. Și o cleampă ca lumea. Mi-a dat și adresa de unde s-o cumpăr. De la marginea Chișinăului. Dintr-un birou de la etajul trei. Am găsit marginea Chișinăului. Etajul trei. Și biroul (pe același etaj erau două birouri cu același număr). Am cumpărat lăcata și cleampa rusească. A zis că vine mâine.
Mâine n-a venit.
Dar aseară, unul dintre insomniacii familiei, l-a văzut la știri. Era Ion, îmblânzitorul lemnului din Basarabia. Era în altă parte. Foarte ocupat. Mult de lucru. Construia, dădea indicații la ridicare primei căsuțe de lemn din Piața Marii Adunări Naționale. Platforma DA schimba corturile de vară pe lăcașuri de iarnă.
Florin O.Z.
Mesajul fabulei-eseu sau al eselui-fabulă de mai sus este ultra limpede, “When Tomorrow Never Comes,” sau, mult mai bine, pre româneste, atunci cand „Mâine n-a venit.”
Din păcate, la românii de pe ambele malurile ale Prutului, asta este una din maladiile fundamentale ale spiritului, precum Constantin Noica (dragul de el) ar fi zis.
Mulțumiri.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: O fac cu mare drag. Chiar dacă mâine n-a venit încă.
alina
Fundamentul absurdului romano-basarabean: “In asteptarea lui Ion”. Care (Ion, dar si absurdul 🙁 ) poate fi gasit in orice domeniu al vietii de toate zilele.
Gheorghe Erizanu
@alina: Aseară am trecut pe lângă corturile de iarnă a Platformei DA. Erau corturi. Și o căsuță de lemn acoperită cu un cort.