Blog

Există un sat mare în Republica Moldova. Are aproape 3000 de locuitori. E românesc. Are inscripții grecești din secolul II. E din lunca Nistrului. A intrat în notele de călătorie ale turcului Evlia Celebi, care scria la 1657: „Acesta este un sat înfloritor de tătari și vlahi, format din cinci sute de case acoperite cu stuf, cu geamie de piatră, biserică de lemn și șaptezeci de dughene, fiind sub cârmuirea agăi de țărmuri și făcând parte din ținutul cetății Tighina. O dată pe săptămână are loc aici un mare târg. Fiindcă se află la marginea Nistrului, se găsesc multe vii și livezi.”

Satul are pagini și în volumul Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă, apărut în 2020, la Cartier.

Dar satul nu are carte românească. În biblioteca școlară. Copiii din clasele primare au învățat alfabetul chirilic ca să poată citi puținele cărți în română, tipărită cu chirilică, care au mai rămas în biblioteca școlii din perioada sovietică. În 30 de ani în bibliotecă n-a intrat nicio carte nouă.

E satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Suntem în 2021.

Comentarii(6)

    • Talmazan Anastasia

    • 3 ani în urmă

    S-a produs o eroare. Biblioteca școlară din satul Cioburciu dispune de literatură în grafia latină, atît pentru clasele primare cât și pentru cele gimnaziale, doar că nu are toate operele necesare ale autorilor români care ne-ar satisface programa școlară. Cu respect bibliotecara școlii din satul Cioburciu!

    • Teajco Aliona, director adjunct pentru educație în IPGimnaziul ,,Mihai Sîrghi”, s.Cioburciu, consilier local.

    • 3 ani în urmă

    Iertată fie-mi îndrăzneala … nu cunosc autorul acestei publicații ,dar cu certitudine pot afirma că articolul conține informație eronată.
    Autorul afirmă că ,,satul nu are carte românească” ;,,în 30 de ani în bibliotecă n-a intrat nicio carte nouă”- e un fals! Atât biblioteca publică cât și cea școlară sunt completate cu fond de carte românească. Ba mai mult decât atât, anual din bugetul local sunt alocate surse pentru completarea fondului de carte.
    Da, nu dispunem de toate titlurile de carte pe care ni le-am dori, nici numărul de exemplare ale unei și aceleiași cărți nu este prea mare (în multe cazuri) , dar acest fapt nu ne împiedică să dezmințim afirmația ,,Copiii din clasele primare au învățat alfabetul chirilic ca să poată citi puținele cărți în română, tipărită cu chirilică”. Din fericire copiii noștri învață limba română din cărți tipărite cu grafie latină, iar alfabetul chirilic încep a-l studia abia în clasa a cincea.
    Recent, în cadrul proiectului ,, Educație mediatică în mediul rural” am primit o donație de carte românească din partea Bibliotecii Naționale.
    Probabil informația prezentată în articolul ,,Învățăm litere rusești. Ca să putem citi cărți din biblioteca școlară” a fost raportată la realitatea de acum 30 de ani și la moment e depășită.
    Stimate autor, vă rugăm mult, înainte de a publica informații care într-un fel sau altul știrbesc imaginea unei localități să le actualizați, axând conținutul pe date veridice provenite din surse demne de încredere!

      • iuliu Ibanescu

      • 3 ani în urmă

      Nici nu cereti

    • Agachi Dina

    • 3 ani în urmă

    Buna ziua!
    Am cirit articolul D-tră și am rămas indignată, fiindcă nu este totul adevărat. Da, biblioteca școlară are probleme cu achiziția de carte, dar este fals că timp de 30 de ani n-a intrat nici o carte nouă și că copiii din clasele primare au învațat alfabetul chirilic ca să poată citi cărți în română, tipărită cu chirilică. Mă doare sufletul pentru aceste rânduri scrise cu eroare…
    Eu mă numesc, Dina Agachi, sunt bibliotecar la biblioteca publucă Cioburciu de mai bine de 30 de ani. Casa de Cultură este avariată și activez într-un bloc al gimnaziului ,,Mihai Sîrghi”. Copiii beneficiază de serviciile bibliotecii publice care este dotată cu literatură românească. În fiecare an se face achiziție de carte din partea Primăriei Cioburciu. Poate nu corespundem standartelor dar cele necesare avem.

    1. @Agachi Dina, @Teajco Aliona, @Talmazan Anastasia: Distinse doamne, informația a venit de la Biblioteca Națională a Moldovei. Eu nu sunt reporter de investigație. Nu vreau și nu am de gând să ponegresc munca bibliotecarilor. Din partea mea, sunteți eroi. Ați reușit să păstrați bibliotecile. Textul a fost scris pentru a atrage atenția asupra situației grave din bibliotecile noastre. O organizație non-guvernamentală din București s-a autosesizat. Vrea să vă ajute cu titluri de carte. Rog frumos să-mi scrieți în privat, pe mailul: erizanu@cartier.md pentru a găsi o soluție de livrare a cărților în satul Dvs. Situația Dvs nu e mai bună sau mai rea decât în toate bibliotecile noastre. Cu scuze pentru utilizarea numelui satului și cu speranță că elevii din satul Dvs. vor avea carte românească în curând.

      • iuliu Ibanescu

      • 3 ani în urmă

      De ce marşati pe achiziţie când exista şi noţiunea de donaţie? Sau schimb bibliotecar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt