Blog

Revista Contrafort a găzduit un chestionar al participanților la Târgul de Carte Gaudeamus, unde Republica Moldova a fost invitat de onoare. Iar Editura Cartier a fost distinsă cu Premiul de Excelență. Alături de alte răspunsuri (Arcadie Suceveanu, Mircea V.Ciobanu, Lucia Țurcanu, Emilian Galaicu-Păun, Leo Butnaru, Igor Ursenco) a fost și acesta:
Gheorghe Erizanu
– Ai participat la Gaudeamus în dublă ipostază: de editor (director Cartier) şi de autor (volumul de publicistică „Miercuri când era joi”, ARC, 2012). În care dintre aceste roluri te-ai simţit mai confortabil?
– Departe de mine confortul. Ca editor sunt pe o piață de carte care este într-o situație dramatică. Prezența la târg confirmă sau infirmă niște tendințe. Numărul de titluri noi a scăzut foarte tare. Editorii încearcă să supraviețuiască acestor vremuri mai degrabă prin reeditări ale titlurilor care au avut altă dată succes la public, prin autori cu priză la public, prin tăieri dramatice de personal, prin mărirea volumului de lucru pentru angajați, print scăderea salariului, prin micșorarea tirajelor, prin amânarea proiectelor editoriale consistente.
Edituri mari pe timpuri și-au micșorat spațiul de expunere și s-au pierdut pe inelarele de la etaj, urcându-se tot mai sus în spațiul Târgului și coborând tot mai jos la nivelul prezenței cu titluri noi, cu volume tot mai subțirele ca mesaj.
Suntem într-o repoziționare și reașezare a pieței editoriale românești. Care durează deja de vreo trei-patru ani.
Pe de altă parte, actualul Gaudeamus a avut cel mai mare număr de vizitatori: peste o sută de mii. Vânzările Cartier la târg au crescut cu 38 la sută comparativ cu anul trecut. Sper că am ieșit din groapa cu lei ai crizei.
Am avut o lansare excelentă a volumului Aromânii: pretutindeni, nicăieri, în prezența autorului, Nicolas Trifon, care a venit de la Paris, flancat de istoricul Andrei Pippidi și matematicianul Alexandru Gica.
Anul acesta editura Cartier a obținut Premiul de Excelență. Este un premiu acordat unei singure edituri de juriul Târgului. La ultimele ediții s-au învrednicit de acest premiu editura Vinea în 2011, editura Polirom în 2010, editura Art în 2009, editura Paralela 45 în 2008, Grupul Editorial Corint în 2007, Curtea Veche în 2006. E o onoare pentru Cartier să fie printre aceste edituri.
Ca autor îi pot confirma editorului Eugen Lungu că experimentul cu Gheorghe Erizanu, cobai, a reușit. Textele de pe blog au trecut cu bine din lumea virtuală și din galaxia internauților în lumea cărților. Pertinent și adevărat discursul lui Ion Bogdan Lefter de la lansarea cărții. Măgulitor pentru autor și proaspete cuvintele lui Vasile Ernu. De la aceeași lansare.
Până la urmă, neașteptat pentru mine, a fost onorabilă și prezența Republicii Moldova la Târg, ca țară invitată. A fost un efort stresant, dar o experiență utilă pentru Ministerul Culturii.
– Care a fost cartea pe care ai râvnit-o cel mai mult la acest Târg?
– E bine că în fiecare an în ultima săptămână a lui noiembrie există Gaudeamus. Astfel hedonistul Andrei Pleșu e forțat să scrie câte o carte. A mai sărit niște cărți peste niște ani. Dar anul acesta a venit cu Parabolele lui Iisus.
Am căutat romanul Ploile amare de Alexandru Vlad, unul dintre cei mai importanți prozatori români ai momentului. Ca să fiu convins că e adevărat.
(Contrafort, nr. 11-12, 2012)

Comentarii(5)

    • ohoho

    • 12 ani în urmă

    si e fain alexandru vlad?

    1. @ohoho: Alexandru Vlad intră în lista scurtă a tuturor prozatorilor români. Și lista, să nu fie cu bănat, e foarte scurtă. Literatura română a avut și are foarte mulți poeți care fac proză. Prozatori sunt foarte puțini.

    • ohoho

    • 12 ani în urmă

    si felicitari 🙂

    • Gheorghe

    • 7 ani în urmă

    Undeva se mai vinde Ploile amare?

    1. @Gheorghe: Sunt la Editura Charmides.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt