Blog

Acu 70 de ani, la 8 iulie 1941, sosea la Cernăuți, în calitate de „prim-ajutor de primar”  Traian Popovici.  La 1 august Popovici avea să fie numit primar al municipiului Cernăuți de către guvernatorul militar al Bucovinei, colonelul Alexandru Rioșanu.
Traian Popovici a fost primar al Cernăuțului până în 1942. Dustin Hoffman îl va interpreta pe primarul Popovici într-un film care va apărea în 2012. Ce a făcut românul Traian Popovici, care a fost funcționar într-un târg, gen celor din romanele lui Andruhovici, în timpul generalului Antonescu, că Hoffman a acceptat să-l interpreteze?
Primarul Traian Popovici a primit ordin pentru deportarea tuturor evreilor din Cernăuți în Transnistria. A discutat cu noul guvernator militar al Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, reușind să lase 200 de evrei.
Nemulțumit de rezultat s-a dus să-l convingă pe generalul Antonescu. Care a convocat Consiliul de Miniștri. În cadrul Consiliului Traian Popovici și-a apărat orășenii. A reușit să-i scoată din listă pe încă 19 800 de evrei.
Putea să fie doar primar. Să execute ordine. Era război. De ce să depui eforturi, să riști când poți sta bine-merci în banca ta? Sovieticii au deportat cu un an înainte mii de bucovineni în Siberia. Era și atunci un primar al Cernăuților. Nu-i știu numele. Era unul din rândul tovarășilor Nae.
Traian Popovici a murit la  4 iunie 1946 în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei (județul Suceava). A fost un om norocos.
Evreii din Cernăuți s-au împuținat foarte tare după 1970.

Comentarii(11)

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    Citind articolul de mai sus, mi-a fugit gândul la bunelul meu, tătuța Gheorghe, cum îi spuneau acei 5 copii si bunica mea. A fost un țăran cu ceva pamânt dintr-un sat de pe lânga Lipcani. Avea prieteni evrei la Lipcani. Apoi a fost jandarm la români si a trebuit sa-ti îndeplineasca functia undeva în Transnistria ca jandarm agricol. Se spune ca fiind în preajma lagarelor din Transnistria le dadea pâne pe ascuns prizonierilor. Apoi s-a întors acasa la familia si la pamântul lui. Dar nu a avut noroc nici el nici cei 5 copii cu bunica: a fost executat de sovietici prin 1944 undeva pe la Balti. Cealata bunica care a locuit în cartierul evreesc den Lipcani, spunea ca rusii când se retrageau au incendiat toate casele evreilor din cartier. Nu prea am înteles de ce.

    1. @Mircea: Regimurile totalitare au nevoie de dușmani. Evreii sunt ținta perfectă. Și regimul nazist, și regimul komunist au masacrat evreii. Metodele au fost diferite.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    chiar si aici evreii sunt preveligiati,dece nu se discuta tot asa de serios exterminarea romanilor.nu cred ca exterminarea evreilor a avut o tenta politica ci a fost mai mult o problema religioasa,folosita mai apoi in scopuri politice.biserica doar ea ar trebuii sa poarte raspundera pe aceasta cauza.cinismul evreilor a mers departe ,chiar pe seama mortii conationalilor lor au scos avantaje.de ce ar trebui sa ne placa evreii mai mult decat alte nationalitati,care la fel au avut perioade grele in istoria lor.dreptate pentru toti ,de la evrei pina la pigmeii.

    1. @catalin codru: De fapt, am constatat verticalitatea și caracterul unui om. Întâmplător, el avea numele Traian Popovici. Întâmplător, era român. Întâmplător, fiind copil, am apucat încă ulițele evreiești sau ce a mai rămas din ele din Cernăuți și Lipcani. Eliminarea evreilor din aceste localități s-a făcut, prin diverse metode, și de un regim, și de altul. Despre exterminarea românilor, dacă suntem sănătoși, din acea perioadă, când la Cernăuți era primarul Popovici, veți citi în romanul lui Serebrian.
      Eu zic că e bine să vorbim, să scriem, să discutăm. E bine că apar asemenea cărți. Este important să nu uităm. Nici de masacrul de la Ip, nici de masacrul de la Fântâna Albă, nici de pogromurile evreiești. Și, uneori, să ne aducem aminte că ar fi putut fi mai multe masacre, dacă nu erau Traiani Popovici.

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    Diferenta este ca regimul nazist a fost condamnat dar cel komunist nu a fost. Criminali ai regimului komunisti mai sunt înca în cinste.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    tot ne se dau exemple despre salvarile evreilor,foarte bine,tot respectul pentru acesti oameni.vreau un exemplul unde evreii ar fi scapat vreun roman sau un cetatean de alta etnie. sper sa fie ceva exemple.sa revizuim pe scurt istoria evreilor,alungati din egipt,din babilon ,din spania,masacrati mai apoi mai in toate tarile europene.pogromuri, ura cvasi-totala pretutindeni.chiar atat de rele au fost toate aceste popoare.

    1. @catalin codru: După ce treci prin ghetou și camere de gazare cred că altfel vezi istoria. Atunci nu mai mizezi pe Miorița, pe Meșterul Manole, pe armata de arhangheli sau pe stelele din cer. Ești singur în fața istoriei.

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    @catalin codru: nu demult a avut loc un val de expulzari a romilor din Franta. Nu am auzit vre-o personnalitate reprezentanta a comunitatii tiganesti sa-si exprime nemultamirea în acest sens, nu s-a format nici o miscare de sustinere. Conducerea Romaniei si-a exprimat nemultamirea, Papa de la Roma a primit o delegatie de tigani si i-a sustinut, asociatii din Franta au facur acelas lucru.
    Daca o natiune nu se respecta ea însasi atunci ea nu poate sa pretinda se fie respectata si de alte natiuni. Acest lucru e valabil si pentru noi, românii.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    da mircea !atunci dece tiganilor nu li se da cetatenie in germania si alte favoruri?de la ce cantitate de oameni masacrati intrun popor se poate vorbi despre genocid.cati tigani au fost omoriti?cate mii sau milioane nu le ajuns ca sa fie in rand cu ovreii?ce zici?

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    inca ceva dece sarmanii evrei n-au facut dreptate si pentru tigani care au fost frati in acest sens cu destinsul popor!deaia ca sint evrei si ii doare in cot de restul omenirii.

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    @catalin codru: despre genocidul armenilor tot se vorbeste si acest subiect este una din conditiile acceptarii Turciei în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt