Blog

Dorin Chirtoacă a fost primul politician din Republica Moldova care a reușit să rupă puterea comunistă, care părea atotputernică, în 2007. Vlad Filat ocupa locul trei, din partea Partidului Democrat, la alegerile de atunci pentru funcția de primar al Chișinăului. Vlad Plahotniuc dădea zero găsiri la căutare pe google. După 2007, frustrat de pierderea Chișinăului, generalul Voronin a dat liber mașinii de represii împotriva opozanților. Pârghiile erau aceleași: procuratura și judecătoriile.
2007 avea să aducă aprilie 2009. Dorin Chirtoacă a demonstrat că cetățenii Republicii Moldova pot spera, pot schimba, pot crede în viitor. În zece ani Dorin Chirtoacă a tot fost obstrucționat de puterea centrală. Îndârjirea jună a lui Chirtoacă, alimentată de încăpățânarea seniorială a unchiului Ghimpu, nu prea a deschis uși pentru coexistență pașnică nici cu partenerii de după 2009. Ambii politicienii au fost, mai degrabă, tribuni pe baricade, decât parteneri de dialog la mese rotunde. Administratorul Chirtoacă poate cere respectul cetățenilor pentru ceea ce face. Politicianului Chirtoacă poate cerși doar dragostea alegătorilor pentru ceea ce spune. La ultimele alegeri chișinăuienii, din frică față de un rău mai mare, mai degrabă, au ales politicianul Chirtoacă. În 2017 Dorin Chirtoacă a pierdut și respectul orășenilor pentru administrator și dragostea maselor pentru politician. Un politician iubit sau un administrator respectat nu boicotează confruntările. Dorin Chirtoacă este singur împotriva tuturor.
Boicotarea referendumului de duminică de către partidele politice „pro-occidentale” e o șansă de a păstra orașul fără budionovcă pe turlul primăriei. Atât. Nimic mai mult.
Silvia Radu a fost adusă ca administrator. Nu are nimic deocamdată cu politicianul Silvia Radu (și cu campania execrabilă a ei din prezidențialele 2016). Ea muncește și va munci doar pentru respectul orășenilor pentru ceea ce face. Fără obstrucționarea puterii centrale. Fără declarații politice.
Suntem atât de blegi încât istoria ar putea să-și bată joc de noi din nou. Și atunci vom crede că Silvia Radu e cea care ne oferă speranță, schimbare și viitor.
Vorba lui I.D.Sârbu: „dar despre asta nu se vorbeşte, în Craiova e în tradiţie să depui un testicol la Primărie, în semn de gaj sau ca ostatec. Asta îţi asigură restul de bărbăţie.”
 
 

Comentarii(6)

  • Marius

  • 7 ani în urmă

  Ati uitat postarea frumoasa din 2015 – victoria lui D.C. va fi moartea caprioarei. Mai bine cistiga moartea citeste ziarul, si poate ca astfel acel ziar nu mai ajungea sa fie citit
  la presedintie. Incompetenta trebuie taxata. Votarea raului mai mic ne-a adus unde ne-a adus.

  1. @Marius: Incompetența trebuie taxată peste tot. Probabil, dilema alegerii răului mai mic vine dintr-o lipsă de libertate. Vom vedea cum își vor învăța lecțiile referendumului actorii politici. Alegătorul, ca de obicei, e mai înțelept decât politicienii.

    • Marius

    • 7 ani în urmă

    De acord. Pate ca nimeni din actori nu vrea sa invete.

    1. @Marius: Vor să învețe. Dar unii nu au abilități.

  • Marius

  • 7 ani în urmă

  Imi cer scuze ca mai adaug o fraza, dar doar ca impresie nerationala. Cumva trista si deprimanta mi s-a parut toata sceneta asta. Un fel de bal pe timp de ciuma.
  Rezulrtatul de fapt nu conta, sau mai bine zis, nu mai avea nici o relevanta. Cu stima, M.T.

  1. @Marius: E cam trist „toujours” pe aici. Parcă suntem pe Planeta Bacovia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt