Blog

Direcția 5 a Ministerului Afacerilor Interne din RM a fost desființată chiar în debutul ministerial al lui Andrei Năstase, în 2019. Motivul: filarea politicienilor din opoziție și a unor ziariști. Opinia publică a aplaudat și a aprobat. Gestul a fost privit și este privit în continuare ca un pas important pentru societate.

Cazul Damir a readus în atenție defuncta Direcție 5. Și lumea se bucură în continuare.

Păcat.

Direcția 5 a internelor moldovenești a fost creată și întărită ca reacție la firavele servicii de inteligență de la Planetariu. SIS-ul moldovenesc și-a pierdut din teama KGB-ului sovietic, dar n-a reușit să îmbrace hainele serviciilor de inteligență respectate. Cei din Direcția 5 au asigurat securitatea statului și au fost cu un pas înaintea celor care atentau la securitatea statului. Un blogger a apărat Republica Moldova, pe timpuri, o noapte întreagă pe net în cazul conflictului de la Varnița. Conflictul risca să ia proporții ca Donbasul ucrainean din 2014. Dacă – fără Imperiul netului, fără publicitate – nu se implicau punctual și preventiv cei de la Direcția 5.

Direcția 5 asigura și funcționarea democratică a statului. Astăzi SIS-ul este monopolist.

Mult mai mult decât noi s-au bucurat de desființarea Direcției 5 KGB-ul tiraspolean, FSB-ul rusesc, serviciile ucrainene și tot felul de formatori de opinie cu solda altui stat.

Direcția 5 n-a fost creată pentru filarea politicienilor. Misiunea ei a fost deturnată de foștii politicieni. Și vidul rămas după desființarea Direcției 5 RM nu l-a umplut cu nimic consistent. Surpriza vulnerabilității energetice ar putea părea un episod dintr-un serial televizat vechi pe lângă surpriza vulnerabilității securității naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt