Blog

Negocierile decurg  în restaurante, hoteluri, rezidențe străine, case de stat. Cu ceaiuri. Cu apă plată.
Negociază PD cu PCRM. Negociază PD cu PLDM. Negociază PD cu PL. Negociază PLDM cu PL. Negociază cu solii. Negociază fără solii. Negociază cu conferințe de presă. Negociază fără conferințe de presă.
Negociatorii, înainte de negocieri, studiază atent următoarele cărți:

Ele sunt mai mari. Ca dimensiune.  Încă n-am învățat HP Scanjet 2200c. Ca să le scanez ca lumea. Toate rahaturile editurii, care nu mai pot fi utilizate, ajung pe masa mea. Dar nu despre asta era vorba.
Să revenim la negocierile politice din această săptămână. După ce citesc aceste două cărți, după ce se uită la filmul „Nașul” sau recitesc romanul lui Puzzo, negociatorii se întâlnesc.
Intrarea în negocieri este deja clasică.
„- Dima, tu putănește* vreo cinci minute cu principii și valori și după aia noi vom vorbi omenește.”
Principiile și valorile sunt publice. Restul e secret.
*Putănește – slang al negociatorilor politici basarabeni. Este utilizat și în lumea interlopă. Provine probabil din rusul „putati”.

Comentarii(22)

 1. cred ca negociatorii se cam distreaza pe seama noastra, ei au cu ce negocia, noi nu…

  1. @talex: Negociatorii negociază cu noi. Nu comentez.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  marinuca e o mireasa .desi trecuta prin un divort,totusi ramine atractiva.petitorii in lipsa de alta mireasa,ridica miza.dunitru cu plahoi vor dansa cu basmaua curata la nunta.noi vom plati ca de obicei nota de plata a petrecerii.nunta in basarabia 2,poate vor urma si alte serii,ca in filmele latino-americane.

  1. @Catalin Codru: Marian Lupu a reușit într-un an o performanță de invidiat. De la „salvator” la „pericolul public nr.1”. Este un pericol. Indiferent pe ce scaun se va așeza. Iar câmpul de manevră al PD-ului, atu-ul lor din prima zi de după alegeri, s-a transformat într-o mlaștină de manevră. Nu e nici măcar romantismul din „ruleta rusească” în cazul PD. Orice mișcare e o moarte cu bolovani.
   E grav pentru RM, dacă președintele ei va fi un Marian Lupu. Nu contează alianța.

 2. catalin codru: Foarte optimist şi nostim… În realitate, e trist, foarte trist… Pentru că ni s-a promis una, se face alta. La cineva, rânza e mare, la altcineva – coarnele lungi, înfipte adânc în pământ…
  Teamă mi-i de revenirea la trecut. Teamă mi-i şi de “hora” alegerilor anticipate care, se pare, abia a început… La ce să mai sperăm? Ori să încercăm “să primim plăcere”, ca tipa care e violată şi, după ce tot strigă după ajutor şi vede că nimeni nu o aude……..

  1. @Tatiana: Alegerile anticipate nu e o variantă proastă. După mine, este o soluție onorabilă. Marian Lupu devine varianta cea mai proastă pentru Moldova. Republica. Mai bine alegeri anticipate decât sicilizarea RM sau lăpușnizarea (de la Lăpușneanu la a doua domnie) RM.

 3. Moscovă iubită,
  Mândră capitală,
  Toţi copiii îţi cântă
  Cântece de fală!
  Asemenea poezii învăţam noi, cândva. Doamne, tare nu vreau ca şi copiii mei să înveţe aşa ceva!!!

  • dandy

  • 14 ani în urmă

  “putănește” este mai aproape de rusescul “putana” si ar putea insemna si “a (prea)curvi (verbal)”.

  1. @Dandy: Mulțumesc. E mai aproape de adevăr. Ar fi „Dima, tu preacurvește cu valori și principii”. E aproape poezie.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  Tatiana ,daca e trist,atunci nu numim lucrurile pe nume,e dezastru.oare credeti ca vor mai fi anticipate,calaii vor juca cinstit?exclus!!!alianta s-a purtat ca o fata naiva,trebuia sa fie mai categorica,atuul ,,7 aprilie,,nu s-a pus in joc.primarul daca avea o politica sociala corecta ,mai pastra ceva voturi din electoratul rusofon,pavlicenco a aparut cu ,,ororile,, unirii,iarasi indepartindu-i pe rusofoni.in acest fel rusofonii nu au votat pentru voronin,ci contra persoanelor sus numite la care se mai pot adauga si alti politicieni ,,ilustri,,de ce comunistii au fost pasivi in timpul electoralei?simplu altii au lucrat pentru ei .

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  Gheorghe Erizanu ,perfect adevarat ,sa nu credem ca lupu e un jucator indiferent care urmareste doar marele premiu,este in devenire mai periculos decit voronin,care are o scuza,daca putem sa o numim asa,e un reprezentant al generatiei sovietice,ce scuze poate avea marinuca nu stiu e de generatia noastra,crescut si educat cu alte valori,dar fara rost.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  dandy putana e din italiana,dar e valabil.

 4. CC mai acorda o sansa Comilor… Negocieri… dansam pe muchie de cutit… dansam un sadea cotropat fara a ne da seama ca ne intra muchia in calcii. E imbatator “dantul”… din pacate, uitam al cui e cutitul… Capul e beat, talpile singereaza…

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Domnule Erizanu,
  Intr-adevar ai mare dreptate. Marian Lupu este o primejdie de moarte pentru R. Moldova. De cand a aparut pe firmamentul Basarabiei am simtit o adevarata oroare pentru el si Diacov. LUPU joaca … intre cele doua “falci” geopolitice in care daca intra R. Moldova, spatiul acela dintre Prut si Nistru iese anihilat complet pana la urma. Sunt intrunite toate conditiile pentru asa ceva si tipul, care nu e prost, le intuieste.Ba ma duce michiduta si la alte ganduri, mai sumbre, legate de Romania. Stii bine ca politica e…arta posibilului. Stii de cine ma mir, totusi? De domnul de la… Paris? Latinul. Tace!!

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Da? de acolo provine “putaneste”? De la “putati”? Si eu care credeam ca de la putin! Putin/putina! pe romaneste.

  • dandy

  • 14 ani în urmă

  @catalin codru: in italiana ar fi “puttana”; amicul meu grec e sigur ca vine din greaca “Πουτάνα”. Oricum ai da, limba de referinta a negociatorilor politici basarabeni este l. rusa.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  dandy clar! spune-i lui diacov sa pronunte ,,a puttani,,cu un tt pronuntat.

  • Gigi Becali

  • 14 ani în urmă

  O sa descopere la CERN particula lui Dumnezue. Si ai nostri negociaza.
  Americanii au inceput zborurile orbitale spatiale in scop turistic. Si ai nostri negociaza.
  O sa trebuiasca sa colonizam alta planeta. Si ai nostri negociaza.
  Plecam spre alta planeta si Marian Ilici o sa implore cu lacrimi in ochi : mai moldoveni ramineti ca vreau sa fiu presedintele vostru !

  • cigriar

  • 14 ani în urmă

  Mda… eu cred ca provine de la Putin (Vladimir Putin) si are legatura/legaturi cu FSB (alias KGB)… 😉

 5. Maestre, jos palaria, ma bucur din toata inima, cand mai vad oameni cu atita rabdare si omenie sa scrie si sa faca ceva… parerea mea, mai bine sa citim ceva interesant, frumos, captivant… sa ii neglijam pe politicieni…oate atunci, se vor purta cu noi ca cu alegatori, da nu electorat. Merci mult pentru ca ati citit ce am scris aci…succese si sper si la noi sa prospere tara prin intelectuali, nu cu vin sau trafic de femei si tigari…Sarbatori fericite la toti!

  1. @moldovean: Mă-nclin. Merci.

 6. @Dandy: Mulțumesc. E mai aproape de adevăr. Ar fi „Dima, tu preacurvește cu valori și principii”. E aproape poezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt