Blog

La maternitate. După o fericire, care s-a întâmplat cu nouă luni în urmă, gravidele intră în maternitate. Obligatoriu se poartă halate cu multe buzunare. Într-un buzunar se pun bancnote de 10 lei, în altul de 20 de lei, în altul de 50 de lei, în altul de 500 de lei.

Instrucțiuni. Recunosc, eu m-am încurcat în bani și zânele care primesc nașterea. Sunt mai multe decât poate reține mintea mea. În anumite circumstanțe vă orientați pe loc.

Așadar:

1. Dereticătoarelor le dai câte 10 lei. Ca să nu-ți lase mizeria în salon. Asta o faci când intri în maternitate. Imediat.

2. Celor două surori medicale care te iau cu targa, când apar contracțiile, le dai câte 20 de lei. Asta o faci în ascensor. Ca să nu vadă nimeni. E bine să leșini după achitare. Ca să ajungi în sala de naștere.

3. Moașei îi dai 500 de lei. Fătul nu poate emite pretenții că vrea să intre în această lume mai devreme. Întâi e Ștefan de pe bancnota de 500. Apoi ecce homo!

4. Surorilor medicale care îți aduc pruncul le dai câte 50 de lei. Ca să-l învelească cu grijă. Și să ți-l aducă pe al tău.

5. Dacă în salon te aduc aceleași două surori medicale cu aceeași targă, atunci sari peste punctul 5. Altfel, dacă sunt altele, atunci repeți procedura.  În ascensor. Ca să nu vadă nimeni. Le dai câte 20 de lei.

6. Ușierului îi dai 40 de lei. Ca tatăl pruncului să-ți poată transmite de-ale gurii. Dacă vrea să vadă copilul, în salon, atunci îi dai 100 de lei.

7. A doua zi după naștere lehuza va fi vizitată de un corp de medici. Sunt, de obicei, trei. Le dai câte 50 de lei de bonetă.

Așa apar moldovenii pe lume. Scorpioni, fecioare, pești, berbeci, tauri, lei, capricorni, vărsători. Goi. Dintr-un halat cu multe buzunare.

Și cu Ștefan cel Mare în preajmă. Întâiul nostru sfânt.

Comentarii(23)

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  te nasti plin de datorii))

  1. @catalin codru: Mama e în datorii. Pruncul radiază de patriotism.

  • alex siclovan

  • 12 ani în urmă

  cum apar iesenii corporate, servesc un pachet all-in-one de saracire automata si legalizata, de la 2000 leiRO in sus!
  http://www.arcadiamedical.ro/stire/pachete-de-nastere-ale-maternitatii-arcadia

  1. @alex siclovan: Ieșenii, clujenii, bucureștenii apar în zilele de lucru. Sâmbătă și duminică medicii români hodinesc. Noroc de cezariană.

  • Sveta Konfeta

  • 12 ani în urmă

  Contractiile, dle Erizanu! 🙂 Nu da Doamne de convulsii…

  1. @Sveta Konfeta: Mă execut.

  • ARA

  • 12 ani în urmă

  Și cam tot așa dispar…

  1. @ara: Și după aia se odihnesc. Fără halat.

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  Eri medicii francezi, cei ce utilizeaza blocul operatoriu au fost în greva. Politica de rigoare da resultate. Obstetricienii au un salariu mediu de 8000 euro, hirurgii de 10000, anestezistii de 15000. Deci medicii spun ca daca vor pierde înca din salariu nu vor mai lucra. În RM salariul mediu a unui medic e de vre-o 50 ori mai mic, pentru un minimum de viata comparabil. Ma îtreb cum fac. Si e clar. Pe cînd îmi faceam studiile la medicina în Chisinau, circula o legenda: Stalin a stabilit un salariu minimal medicilor spunînd “oni sami sebea nacormeatsea”. E nevoie de o ruptura si de bani. Pîna atunci, medicii care pot, din RM si Ro, o rup din tara.

  1. @Mircea: Probabil, de la distanță, soluția se vede mai bine.

  • Xenia Lozinschi

  • 12 ani în urmă

  Hai sa radem ca sa nu plangem…

  1. @Xenia Lozinschi: Asta fac de când am simțit pentru prima dată roua.

  • Ion E.

  • 12 ani în urmă

  Catre sfarsitul anilor ’90 si mai ales la inceput de nou mileniu, specialitatile post-universitatare (Rezidentiat cum i se mai spune) in “Ginecolologie”, erau la mare cautare anume din motivele decrise in articol.
  Domnul Erizanu a diminuat taxa, bauniesc din necunostinta de cauza 🙂 . “Doar” 100$ la nastere da-ti in mana medicului vor fi urmati de mutre posomorate si ingamfate ale acestuia p/u ca taxa neoficiala este de 200$.
  Mai mult ca atat, daca nu ungi medicul in perioada postnatala, atunci poti sa te astepti ca sotia, sora, fiica, mama care va da nastere fiului, fratelui, nepoticai sau surorii se va chinui in dureri, in cazul in care medicul care trebuia “sa-ti primeasaca nasterea” (si a pus mana pe taxa in perioada pre-natala), adica medicul cu care te-ai “inteles” a plecat fara sa te anunte in vacanta. Aici intervine marea ruptura daca “nu s-a inteles cu mine, cel care ti-am primit-o de fapt”. Pentru femeile care nasc prin cezariana e chinul chinurilor daca nu li se administreaza injectii periodic de diminuare a durerii.
  In rest, cuantuml taxelor indicate pentru celelalte categorii care “asista” la nastere sunt aproximativ cele indicate, dar la limita de jos.

 1. @Ion E.: Merci de completări. Utile. Am uitat de anesteziolog, parcă așa îi spune. E o verigă importantă. N-am trecut prin această experiență. Accept că mi-au scăpat multe. Sunt în necunoștință de cauză. Recunosc.

  • A.T.

  • 12 ani în urmă

  Am impresia că că șirul zodiacal trebuie un pic corectat: nu scorpioni, fecioare, pești, berbeci, tauri, lei, capricorni, vărsători, CI: berbeci, fecioare, capricorni, băutori etc.

  1. @A.T.: Asta deja intră în câmpul dreptului de autor. Cel moral.

  • Taty

  • 12 ani în urmă

  Eu cind am nascut, sotul i-a dat medicului 100 de dolari si moasei vreo 500 lei. Cind sa ma duc acasa m-a chemat medicul pediatru in cabinet si mi-a zis ca cum de nu-mi este rusine ca n-am rasplatit-o si pe ea , ca ea tot a avut grija de copilul meu…etc.- a trebuit sa-i dau si ei, dar cred ca nu i-a fost de ajuns ca mi-a zis sa vin cu copilul peste vreo 3 zile ca cica nu stiu ce avea cu buricul si speriati am venit sa ne dea cu verde de briliant si sa-i mai dam o pomana.

  1. @Taty: Asta se numește înverzirea pruncilor.

  • Casandra

  • 12 ani în urmă

  Depinde si de pacienti. Eu personal la prima nastere nu am platit nimanui nimic, pentru ca nu mi-a placut deservirea. Si nu a venit politia sa ma ia de acasa pentru neachitare :)… La a doua nastere am remunerat-o pe dna chirurg, cit am considerat eu de cuviinta, nu am tinut seama de gura lumii. Ea chiar a meritat, iar celorlalti din personal nu le-am dat nimic absolut. Copiii sunt in ordine, si pe mine nu m-a cautat nimeni pentru eventuale datorii…
  Mi-i sila de concetatenii care “baga” permanent in buzunare medicilor, apoi se pling ca acestia cer. Incercati sa nu dati. Eu personal am intilnit cazuri rare de medici care cer sau fac aluzii respective. Deci se poate… Iar daca nu aveti curajul sa nu dati, dati macar din toata inima, ca pe o pomana.

  1. @Casandra: N-am să dau nici eu. Când voi naște.

  • talex

  • 12 ani în urmă

  Of, m-ati obligat si pe mine sa fac un calcul. In Ro pruncii se nasc la fel, iata inca o dovada ca suntem de aceeasi etnie. 1700 ron.

  • Nic Arsa

  • 11 ani în urmă

  I-am citit mamei articolul. A ras constant si mult. Si bine. A spus ca, bazat pe articol, Unirea este perfect posibila. Oricand.
  Si apoi am intrebat-o cum au procedat ei, parintii mei. Mama mi-a spus (ca tata nu mai poate) ca nu au platit un leu (nici romanesc si nici moldovenesc). Am facut remarca ca asta se intamopla in Timisoara, in anii (tarzii) 1950.
  Mama a replicat ca erau alte timpuri. A adaugat ca oamenii erau altfel, dedicati, profesionisti si plini de dorinta de a dovedi cat de buni erau.
  Universuri universal paralele.

  1. @Nic Arsa: Erau alte priorități. Alte timpuri. Alți oameni. Alte școli. Încă nu erau trei generații mutilate de komunism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt