Blog

Generalul de aviație Ion Costaș, fost ministru de interne în timpul conflictului transnistrean sau războiului ruso-moldovenesc (ca să nu insist într-o corectitudine inutilă), și-a publicat memoriile. „Dni zatmenia. Hronika neobiavlennoi voinî”. La tipografia și editura Universul. An de apariție e scris 2010. Cartea a intrat în librării la începutul lui februarie 2011.

Spre deosebire de celelalte cărți de memorii și amintiri ale foștilor demnitari moldoveni cartea lui Costaș are un format de citit. Nu e format de album. E imprimată pe hârtie ofset. Nu e pe hârtie velină. Și uimirea mea supremă: nu are supracopertă, nu are copertă din balacron și culmea! are plastifiere mată!  Totuși, a rămas la tipografica memoriilor canonice moldovenești: pragmatica. Și apare la o tipografie. Care trebuie să fie de stat.
Foarte bine structurată. Foarte multe documente. Foarte multe fapte și nume spuse militărește. Fără echivocuri.
Cartea lui Costaș sau va exploda beaumondul politic moldovenesc, sau va fi acoperită cu o tăcere mediatică bine orchestrată.
Și o altă carte care vine să completeze memoriile generalului. Michael Babele. „Berega smerti. Russko-moldavskaia voina 1992. (roman hronika)”. Apărută la Sofart Studio. În 2011.

Eu n-am vrut să intru în detalii. În ambele cărți. M-a interesat episodul cu cele trei autobuze din Tighina. În primele două erau proaspeții recruți. Fără arme. Armele erau în al treilea autobuz.
A fost măcelul mieilor.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt