Blog

Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici, editura Polirom, a fost declarată cu 20 de puncte Cartea anului 2011, conform anchetei Contrafort (nr.1-2 (207-208), ianuarie-februarie 2012).
În top 5 au mai intrat:
2. Zen. Jurnal 2004 – 2010 de Mircea Cărtărescu, editura Humanitas – 10 puncte
3. Acasă, pe Câmpia Armaghedonului de Marta Petreu, editura Polirom – 9 puncte
4. Viața lui Kostas Venetis de Octavian Soviany, editura Polirom și Cartea viselor de Marcel Gherman, editura Arc – 8 puncte
5. Țesut viu. 10 x 10 de Emilian Galaicu-Păun, editura Cartier; Scrisori din Paris de Lucreția Bârlădeanu, editura Arc; Capcanele istoriei. Elita românească între 1930 și 1950 de Lucian Boia, editura Humanitas – 5 puncte.
La anchetă au participat: Marius Chivu, Alexandru Tabac, Iulian Ciocan, Vasile Gârneț, Mircea V.Ciobanu, Răzvan Mihai Năstase și Vitalie Ciobanu. Fiecare a prezentat un top din 5 titluri în ordine valorică. Primul din top lua 5 puncte, restul – în descreștere.

Comentarii(8)

    • tanya

    • 12 ani în urmă

    Sa fie Scrisori din Paris o carte tot atit de buna si importanta ca si cartea lui Lucian Boia, Capcanele istoriei? Sau nu e vorba de, pardon, valoarea cartilor, ci avem doar niste pareri persoanale suprapuse din intimplare? Pacat, caci ‘Contrafort’-ul avea cindva discernamint…

    1. @tanya: Sunt niște păreri personale ale celor care au răspuns anchetei. Solicitări au fost mai multe. Sunt unul dintre cei care n-am răspuns. Așa că am și eu doza de vină.

  1. @tanya
    E vorba chiar de un top personal pe care si-l asuma – semnand cu numele complet, adevarat… – Iulian Ciocan, cel care a situat cartea Lucretiei Barladeanu, “Scrisori din Paris”, in topul sau. Aveti sa-i reprosati ceva? Vreti sa-i ironizati lecturile si gustul literar? De ce n-o faceti? Poate chiar semnand cu numele dvs. adevarat.
    Revista “Contrafort” doar a gazduit opiniile, nu a facut recomandari si nici n-a testat pe nimeni de… logica si discernamant.
    N-ar trebui sa suferiti pentru vina imaginara a cuiva care, de fapt, n-a pacatuit.

    • tanya

    • 12 ani în urmă

    @vasgar
    “A gazdui opinii” si a face un top par a fi lucruri diferite. Indraznesc sa cred ca un top al cartilor este facut de experti ai cartilor, adica de cei care au citit multe (aproape toate) cartile publicate in anul respectiv. Oare poate cineva din R.Moldova sa faca un top veridic si credibil daca a citit doar 5-7 carti publicate in acel an in intreg ‘spatiu romanesc’?

    • nedumeritu

    • 12 ani în urmă

    Intotdeauna m-au incantat gusturile literare ale lui vasgar! In spatele unei pozitii in top stau lucruri umane, calde, palpabile – unul l-a dus cu masina undeva, altul l-a gazduit intr-o escapadă, al treilea l-a mangaiat pe umar intr-un moment greu cand, de exemplu, avea deficit de vitamina D… sa fim mai buni, sa-l intelegem…

    1. @nedumeritu: E frumoasă lumea internauților. Dar nu prea accept fețele ascunse. Pe de altă parte, atunci când nu există o viață literară firească, un sistem firesc de valori, atunci apar sincope. Nu e nicio catastrofă. E bine că se discută. Ar fi excelent dacă s-ar discuta pe opere.

    • tanya

    • 12 ani în urmă

    Oricit de anonime ar fi comentariile internautilor, un lucru este clar: Contrafortul nu mai e publicatia care a fost cindva, a devenit o a doua Literatura si Arta, cu articole care nu prea intereseaza pe nimeni in afara celui care le-a scris.

    • forma

    • 12 ani în urmă

    tanya +10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt