„— Ai vrut să vezi linia John Galt folosită de nepricepuţi plângăcioși care nu fac niciun efort niciodată, care n-au nici măcar abilitatea unui funcţionăraș de arhive, dar care cer venitul unui președinte de companie, care trec din eșec în eșec și care se așteaptă ca dumneata să le plătești facturile, care-și păstrează dorinţele ca pe un echivalent al muncii dumitale și nevoile ca pe o cerere de răsplată superioară efortului dumitale, care cer să fie serviţi, care cer ca scopul vieţii dumitale să fie acela de a-i servi pe ei, care cer ca puterea dumitale să fie sclavul fără voce, fără drepturi, neplătit și nerăsplătit al neputinței lor, care declară că dumneata te-ai născut să fii sclav grație minţii tale geniale, în timp ce ei s-au născut să conducă, graţie incompetenţei lor, că scopul dumitale este să dai, iar al lor să ia, că al dumitale e să produci, iar al lor să consume, că dumitale nu trebuie să ți se plătească nici în bunuri materiale, nici spirituale, nici prin bogăţii și nici prin faimă, nici prin respect și nici prin recunoștinţă, ci numai să poată să călătorească pe șinele dumitale și să te batjocorească și să te înjure, dacă tot nu-ți datorează nimic, nici măcar efortul de a-și scoate pălăria pe care tot dumneata le-ai plătit-o?Asta ți-ai dorit? Asta te-a făcut să te simţi mândru?”
E din Revolta lui Atlas. Ori-ori de Ayn Rand. Orice trimitere la campania prezidențială din România sau la electorala parlamentară din Republica Moldova e pură întâmplare. Dar e adevărată.
Ion
După mine Atlas trebuie promovat asemeni Bibliei.
Consider că trebuie făcute variante ultrabugetare ca cost şi împinse prin facultăţi, instituţii, partide, licee. Nu trebuie strânse donaţii pentru scuarul Cehov. Trebuie de pus să citească, citească şi încă o dată citească Atlas. Pe urmă Cehov se va construi de la sine. Şi nu numai Cehov. Şi spitalul Mamei şi al Tatălui şi multe altele.
De vârât, băgat, introdus, brutal, fără scrupule în curricula obiectului filosofie, cursul I la facultate. Este chinul mintal care trebuie să îl treacă orice student. Pe lângă Socrate, Platon, Nitzsche şi Kant, la urmă trebuie trântit Atlas-ul.
Oamenii s-au dezvăţat să muncească. Ţigănismul manelist de jmecher cupi-prodai e ca o ciumă, ca o lepră care a împânzit europa de est.
Gheorghe Erizanu
@Ion: Noi facem ce credem că trebuie făcut. Vom continua cu Rand.
Florin O.Z.
Frumos. Bine făcut.
Bravo, Cartier.
Bravo, tuturora celor care au contribuit la apariția capodoperei lui Ayn Rand, “Revolta lui Atlas,” în limba română.
Pentru prima oară. Evident la Cartier.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Mulțumim. Am fost surprins să aflu că după 20 de ani piața editorială românească să uite de cea mai importantă carte care a schimbat SUA după Al Doilea Război Mondial.
Lavinia
In sfarsit! E o experienta sa pot citi cartea in limba romana, dupa ce-am citit-o in engleza. Bravo!
Volumul 3 pe cand?
Gheorghe Erizanu
@lavinia: Sper sa reușim până la sfârșitul acestui an.
Florin O.Z.
Un mic citat din articolul Ungra, Brașov, aflat pe web site-ul ro.wiki (http://ro.wikipedia.org), la conexiunea de mai jos,
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ungra,_Bra%C8%99ov afirmă,
„Ungra, mai demult Ugrona (în dialectul săsesc Galt, Gelt, în germană Galt, în maghiară Ugra, Szászugra) este o localitate în județul Brașov, Transilvania, România. Este reședința comunei Ungra. Ungra este situată în partea de nord a județului Brașov, la numai 9 km de orașul Rupea și circa 62 km distanță de municipiul Brașov.”
Fără a avea nici un fel de pretenție enciclopedică, deși citatul de mai sus a fost reprodus din WikiPedia, existența denominării „Galt” nu poate să nu surprindă. Măcar un pic.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Frumoasă informație.