La 1634, în a patra lună a anului, când înfloreau pomii și cântau păsările, apărea în China Topirea grădinilor (tradus prin alte limbi cu birocraticul Elaborarea grădinilor) de Tzu Chun. Era primul tratat chinez despre arta grădinilor și parcurilor.
Cartea a fost uitată pentru 300 de ani. A fost tipărită în primul sfert al secolului XX. Când chinezii au aflat de la japonezi despre ea.
Este un ghid pentru delectare. Cu grădini. Mari, mici, imense, domnești, țărănești, aristocratice. Vara, toamna, iarna, primăvara. Scris ca un poem în proză. Iar principiul pentru elaborarea grădinilor este împrumutarea peisajului.
Tzu Chun din Tunlee este caracterizat de Juan Dachan, un contemporan care a beneficiat de o grădină făcută de Chun, numită și „grădina dimineții”, ca un om care se distinge prin sinceritate și deschidere, de o inteligență neobișnuită, nu este vulgar și nici trișor. Este exact așa cum sunt poemele sale, tablourile sale și grădinile sale.
Așa este și manualul de Fizică, apărut în a treia ediție. E făcut după principiul împrumutării peisajelor. Sau topirii peisajelor. În limbajul editorilor ar fi vorba de un echilibru între text și imagine. Și de o vizualizarea logică a conținutului.
Manualele din Republica Moldova sunt pe gustul lui May Mu. Dar asta e altă poveste. N-are rost să vă spun cine este May Mu.
Cei care știu cine e May Mu știu cum sunt manualele. Cei care nu știu cine e May Mu, nici nu le pasă cum sunt manualele.
Vasăzică, atunci când în grădina lui Juan Dachan se ivește luna de după munți și se așează liniștea, atunci Juan Dachan îl cheamă pe Yuan Fu. Deoarece înțelepciunea lui e fără margini.
Nic Arsa
Viva fizica și fizichia …
Compararea anului 1634 cu 1687, anul publicării celebrei lucrări a lui Newton “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica,” cunoscută afecționat printre cunoscători și iubitori simplu ca ”Principia”, ar putea (eventual) releva ceva. Sau nu.