Blog

Caut librar. Caut librar bun. Să poată zâmbi, fiind din Chișinău. Să poată vorbi despre orice carte, chiar dacă nu a citit-o. Să poată convinge fiecare al doilea vizitator să cumpere o carte din Librăriile Cartier. Acest vizitator să fie atât de mulțumit de recomandarea librarului încât peste două săptămâni să vină după altă carte. Pe care s-o recomande tot librarul. Și tot mulțumit să rămână. Să aibă caracter, dar și cei șapte ani de acasă. Să nu fi lucrat niciodată în ”Obșcepit” sau ”Knigotorg”. Să înțeleagă că librăria începe din fața ușii și se termină la ultima carte din polița de sus. Chiar dacă nu știe cele zece porunci, oricum să le respecte. Să iubească cartea. Și să fie sigur că meseria de librar e cea mai frumoasă din lume. Apropo, în nomenclatorul profesiilor din Republica Moldova noțiunea de ”librar” nu există. Există echivalentul ”vânzător”. Nu vreau vânzători.

Comentarii(18)

 1. …prin urmare, ceri imposibilul! Un librar bun nu am mai vazut cred ca de mai bine de 10 ani, era o cocoana intr-o limbarie pe Calea Victoriei; acum au ramas doua tinere, sunt dragute, amabile, de bun-simt, dar nu sunt librare(se). Desi au avut un model (cred ca acea doamna s-a pensionat). Dar daca tot vorbim de vocatii si meserii pe cale de disparitie, pot sa te intreb daca stii un legator de carte la Chisinau?

  1. @vladimir: Nu exista imposibilul. Am deja câțiva librari foarte buni. Cer ce știu.

  • Ψ

  • 15 ani în urmă

  Cine nu ar dori să fie angajat în calitate de librar după citirea unui astfel de anunţ etichetat cu sintagma “Serile poetice”?
  Vrem să ştim şi ce salariu oferă un angajator bun pentru un librar bun!… 😉

 2. @trei dinți: Serile poetice sunt parte a librăriilor Cartier. Un librar e mai mult decât un vânzător de manuale și auxiliare didactice. Despre salariu. Este un salariu lunar asigurat la minimum permis de legislație. Plus un anumit procent din vânzare. Există și plan pentru încasări. Există și pârghii de stimulare. Există și pârghii de penalizare. Există și cariere de succes la Cartier. Un librar bun poate ridica un salariu mai mare decât directorul editurii. Un librar prost ridică un salariu prost.

  • Ψ

  • 15 ani în urmă

  Absolut de acord cu dvs., stimate Gheorghe Erizanu.

  1. @Ypsilon: Mă bucur că ne înțelegem. Lumea virtuală este mai frumoasă decât lumea lor reală.

 3. @ Oh, scuze! Nu stiam ca ai deja librari! Ma retrag rusinat ca eu nu-i prea intalnesc, ma bazez pe pripriile cunostinte, lecturi, informari — atunci cand sunt intr-o librarie…dar, evident, eu ma consider un profesionist. Nu am nevoie de “carje” de sustinere din partea unui librar:-))

  1. @Vladimir: Am. Dar mai vreau. Buni.

 4. si apropos, ceea ce numesti tu, Gheorge, “trei dinti”, este de fapt Ypsilon!

  1. @Vladimir: Putea fi cu același succes și stema Ukrainei. Dar accept.

 5. Ei, acela al Ukrainei e “trezubeţ”:-)))

  1. @Vladimir: Notat.

  • Fara critica

  • 15 ani în urmă

  Un librar bun cum spuneti, nu-i atat de usor de a gasi. Am o cunostinta ce lucreaza in acest domeniu si stiu ca este nevoie de multa munca. Cuvantul librar nu exista, deoarece librarul in sine trebuie sa posede diverse cunostinte, de: casier, contabil, vinzator, librar, sa poata comunica cu toti oamenii care intra in librarie (dar oameni is diferiti), sa aiba o memorie foarte buna si rabdare enorma. Sper ca exista asa persoane.

  1. @Fara critica: Există. Chiar lucrează în Librăriile Cartier.

  • natalia

  • 15 ani în urmă

  si ati gasit totusi librar? 🙂

  1. @Natalia: Căutăm. O să-l găsim sau ne găsește el pe noi.

 6. Nimic nu se compara cu acel miros de carti nevinovate care isi asteapta stapanul la drum de seara . Nimic nu se compara cu acea stare de imponderabilitate pe care ti-o ofera o carte atunci cand te curteaza . Nimic nu e mai placut decat lucrul intr-o atmosfera sincera , intr-un loc unde nimeni nu te poate pacali iar minciunile nu se pot carpi .
  Ai gasit librar draga Gheorghe …?

  1. @Anne Marie: Pentru vară am angajat cel mai frumos librar din Chișinău. Un student. Și o viitoare studentă. Suntem în căutare. Parcă pipăim ceva. Sunt sigur că la librarii buni pe care-i avem vom mai aduce doi librari buni. Sau îi vom crește. Oamenii care mă înconjoară și au rămas cu mine sunt oameni buni. E naiv, dar e firesc ca oamenii buni să atragă oameni buni. Sunt liniștit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt