Blog

De obicei, vara, la Trebujeni, la Casa Verde, Dumitru Crudu organizează o tabără de creație pentru tinerii scriitori. Au fost șase profesori: Simona Popescu din București, Radu Vancu din Sibiu, Anatol Moraru din Bălți și chișinăuienii Moni Stănilă (atribuită mai degrabă Timișoarei), Alexandru Vakulovski și Dumitru Crudu.  Cursanții de Creative Writing au reprezentat culorile și ideologiile cenaclurilor Semn din Bălți cu 4 membri, Vlad Ioviță din Chișinău cu 8, Zona nouă din Sibiu cu 3 cursanți și un neafiliat mișcării cenacliste.
De obicei, toamna apare o antologie cu textele scrise în tabără. În această vară s-a scris mai multă poezie. Chiar dacă:
„Maestrul ne recomandă să lăsăm poezia
proza e mai actuală
maestrul îi zice lui buzu
la 2 noaptea
că literatura e o mare mămăligă”,  constată Carolina Vozian cu „tandrețe ironică” în textul Bătrânul maestru.
Întrebată ce sfaturi le-ar da tinerilor scriitori Simona Popescu nu are răspunsul obișnuit din cărțile motivaționale: „Sfaturi? Să aibă răbdare, să citească mult, mult, să iubească lumea și să fie necruțători cu tot ceea ce-o poate murdări, cu tot ce înseamnă minciună, în viață sau în literatură. Modele? Fiecare și le alege singur. De fapt, n-aș folosi cuvântul „model”, ci „prieten”: fiecare își alege prietenii de literatură. Eu îi iubesc pe mulți, din secole diferite, n-aș folosi sintagma „mari scriitori”. Prefer să vorbesc despre „scriitorii adevărați”.”
Din cei 16, din Casa Verde vor fi, peste ani, și câțiva „scriitori adevărați”. Dumitru Crudu știe cine vine.
Așa spun cărțile.
CASA VERDE. 16 tineri poeți și prozatori basarabeni. O antologie de Dumitru Crudu (Editura Notograf Prim, 2012)
(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Comentarii(4)

 1. Din cei 16, câţiva sunt deja adevăraţi, pot să bag mâna-n foc pentru ei 🙂

  1. @vklvsk: Nebănuite sunt hîțișurile vieții. Ar putea fi speranțe foarte mari, care, de la o vreme să nu mai scrie nimic. Așa s-a întâmplat cu cei care ar fi trebuit să fie generația 90 sau promoția 90. Au fost câteva nume bune-bune. Acu sunt împrăștiate prin lume. Căsătorite cu magnați ruși. Sau alcoolizați pe aiurea.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  eu bag doua mani!doar ca imi e frica ca se va forma o gasca cu aere!)))

  1. @catalin codru: Orice e posibil. Dar primul pas e bine să-l facem cu bună-credință. Și ăsta să fie pasul nostru. În rest…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt