Blog

În fiecare an Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova cere autorilor să vină în persoană și să lase sub semnătură propriile cărți, apărute în anul recent, pentru juriul care va acord Premiile USM. Religios, metodic, în fiecare an, știind că nimeni nu ne bagă în seamă, noi le ducem cărțile autorilor Cartier. Nimeni nu vrea să le ia. Motivul invocat: așa a decis Consiliul USM. Lăsăm cărțile fără semnătură. Fără factură. Discut prietenește cu Teo Chiriac, președintele USM. Care, recunoaște franc, că nu poate face nimic.

Ca și anul trecut, ca și în ceilalți ani, cred că este o procedură umilitoare. Și ridicolă. Grija cărților pentru juriul, oricare ar fi el, intră în responsabilitatea editorului.

Independent de noi și de voința Consiliului USM, geografia scriitorilor noștri e un pic mai mare decât cei 570 km pătrați ai Chișinăului. Lorina Bălteanu locuiește la Paris. Nicolae Popa stă în casa părintească în Buda Călărașilor. Dumitra Râșnoveanu a fost la Chișinău doar în anii 90, acum locuiește la București. Vasile Gribincea e la București. Ca și Vasile Ernu. Iurie Colesnic e în Arabia Saudită, Dubai. Ionela Hadârcă e la Varșovia.

Literatura română din Basarabia are altă geografie decât în anii 80 ai secolului trecut, când toți scriitorii locuiau la Chișinău. Poate doar debutanții erau la Drochia sau la Bălți.

Trecem în revistă, pentru imperiul netului, cărțile Cartier care ar putea intra în jurizarea USM:

Legată cu funia de pământ, de Lorina Bălteanu (proză)

Înzecit, de Nicolae Popa (poezie)

Daphnia, de Dumitra Râșnoveanu (debut proză)

Coerența labirintică, de Vasile Gribincea (debut poezie)

Constantin Stere. O biografie, de Iurie Colesnic (eseu)

Jurnal la sfârșitul lumii II, de Vasile Ernu (eseu)

Și-am să devin erou, de Gheorghe Erizanu (eseu)

Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă, ilustrații de Irina Dobrescu (carte copii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt