Blog

Ultimii 70 de ani literatura română din Basarabia a fost dominată de:
1. proletkultiștii din anii 50 ai secolului trecut (Ion Kanna end Ko.);
2. magnificii din  66 (Ion Druță, Aureliu Busuioc, Vasile Vasilache, Vladimir Beșleagă);
3. „ce vor scriitorii”  sau pășuniștii demnității naționale din 1989 (Grigore Vieru, Leonida Lari, Nicolae Dabija);
4. boierii minții.
Boierii minții au apărut moldovenește. Molcom. Hedonist. Și chinuitor de lung. Când au reușit să dispară prin alte literaturi.
Au rubrici în ziarele și revistele Chișinăului. Sunt cu lecturi vaste. Nu sunt provinciali. Vorbesc la lansări de carte. Părerea lor contează în mediile literare. Sunt membri ai juriilor literare. Sunt factori de decizie în cele mai importante edituri din Chișinău.
Boierii minții Chișinăului de la 2014 (lista scurtă) sunt Eugen Lungu, Em.Galaicu-Păun, Mircea V.Ciobanu și  Vitalie Ciobanu.
Mihai Cimpoi e vinovatul acestei moldovenești întârzieri. El ar fi putut fi primul boier al minții. Pe la sfârșitul anilor 90.
Peste zece ani vom intra în firescul vieții literare. Va fi perioada de după boierii minții.

Comentarii(15)

  • vasile ernu

  • 10 ani în urmă

  Vezi ca in RO formula “Boierii minții” are conotatie negativa… tu o folosesti putin ambiguu 🙂 poate mai bine asa ….

  1. @vasile ernu: Cunosc noțiunea. Știu volumul. Știu și anul apariției volumului. Și editura.

  • catalin codru

  • 10 ani în urmă

  CNEJII CREIERULUI!COMISARII LITERARI!SUPERVIZORII INTELECTUALI!PILOTII GRAMATICALI!

  1. @catalin codru: Prima opțiune e bună. Dar moldovenii nu pot fi kneji. „Boier” are o dominație molcomă. Din oficiu.

  • Florin O.Z.

  • 10 ani în urmă

  1.) Inerent, în timpul de-sovietizării, care deși nu este completă (“44-25=19, conform aritmeticii elementare,” citat liber, din memorie, dintr-un răspuns de pe acest blog a lui Gheorghe Erizanu), fazele de re-aderare la „patria limbii române”, respectiv etapele de re-naționalizare sunt variate și (îndrăznesc să remarc) … din ce în ce mai complexe și complete.
  2.) „Boierii minții moldovenești” sună bine. Ca de obicei, orice sintagmă, precum democrația autentică, nu poate fi – prin definiție – unanimă și deci unanim acceptată. Nicio surpriză.
  3.) „Peste zece ani vom intra în firescul vieții literare. Va fi perioada de după boierii minții.” Ca atare, fii-vom, cât de curând, în Normalitate. A se remarca, 10 < 19.

  1. @Florin O.Z.: Am lăsat boierii minții fără supraveghere vreo două săptămâni. Cei 19 ani sunt ca la Brucan. A fost involuntar.

  • catalin codru

  • 10 ani în urmă

  MIE,SCUZATI PENTRU APLOMB AUTOHTON,IMI PLACE MAI MULT-PIlOTI GRAMATICALI SAU GRAMATICI,CUM SPUNEA MARELE A BUSUIOC(MERCI PENTRU CARTEA FACUTA CADOU ACUM TREI ANI,ABIA ACUM AM CITIT-O)DE CE?PAI,CUM ALTFEL ,DACA EI SCRIU PENTRU O PATURA MULT PREA INGUSTA!PILOTI,ADICA ELITA NATIUNII,ASA SE CRED EI CEL PUTIN! ZBOARA IN NOURI,NEVAZUTI DE MASELE LARGI!VA VENI OARE ODATA O FEBRA LITERARA ,LEGATA DE UN ANUME AUTOR SAU ROMAN,IN ACEASTA TARA !CUM A FOST CU UN VEAC DE SINGURATATE IN AMERICA LATINA!CAND SE VA SCRIE UN ROMAN CE AR PREZENTA INTERES PENTRU TOTI!?DA NU H….LI ,CHIPURILE ,DE ELITA, PENTRU ELITA!

  1. @catalin codru: Vom ajunge încet-încet și la literatura de consum. În anii 70 în România a fost Petrescu cu literatura de consum. Au fost și discuții, dezbateri pe tema literaturii de consum. Mai avem. Și am avut. Poate Busuioc, poate Istrati, Lidia Istrati.

  • cris

  • 10 ani în urmă

  mai sunt teribilisti tineri care scriu texte bune?

  1. @cris: Sunt. Alex Cosmescu.

 1. După nominalizarea „scriitorului absolut” de patriarhul literar Vladimir Beșleagă), iată și „Boierii minții moldovenești” Gheorghe Erizanu… Tudor Paladi poate inaugura și onora boieria.

  1. @Grigore Grigorescu: Tudor Paladi a pierdut boieria. Vin alții.

 2. Răsună mediatic: Așa scriu cărțile… Așa scriu autorii. Cărțile sunt moaștele lor. Doar o singură cate scrie: Biblia. Restul imită, se agită (țuțian decretând).

  • cris

  • 10 ani în urmă

  @Grigore Grigorescu “Doar o singură cate scrie: Biblia. Restul imită” – asta-i pe bune? cat de limitativ…

  • Rod Udar

  • 10 ani în urmă

  Periodizarea (literaturii române din Basarabia ultimilor 70 de ani) propusă de Gheorghe Erizanu în acest eseu este foarte atrăgătoare, interesantă și … sintetică.
  Așteptăm, cu dragoste, vin roșu și (ne)răbdare, Normalitatea. (Vorba de mai sus a lui Florin O.Z.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt