Blog

Nu e o bombă. Și nici nu e o catastrofă.
Este oglinda societății moldovenești.
42 LA SUTĂ dintre liceeni au picat examenele de bac 2013. Sunt aproape 12 mii. Este bazinul electoral potențial al partidului komunist. Mai nou, pentru votul lor se bat și liberalii conservatori.
Miniștrii komuniști de la educație au avut grijă de ei. De aia le-au permis să copie. În perioada copiatului dintre aceste 42% vreo 10 la sută luau note maxime. Și se cocoțau în frunte. Intrau în facultăți, intrau în business, intrau în structurile de stat. Și de la bac până la pensie erau pregătiți să rezolve orice problemă cu plicul cu bani.
Trăiesc uneori cu sloganul „Pațan scazal, pațan sdelal”. Adeseori sunt cu sloganul „A nam pohui”.
Sunt eroii romanului Hronicul Găinarilor de Aureliu Busuioc. Unele personaje se găsesc și în Nekrotitanium de Planeta Moldova. Ar putea fi și Povestea cu cocoșul roșu de Vasile Vasilache.
48 LA SUTĂ sunt cu note de trecere până în 7. Sunt șira spinării societății basarabene. Nu sunt suficienți de șmecheri. Dacă sunt muncitori. Și sunt deosebit de șmecheri. Dacă sunt leneși. Sunt potențialii alegători ai ghindei și ai rozei.
Ar putea fi adepții proverbului cu sculatul de dimineață și ajunsul mai departe. Dar nu se gândesc la asta.
Sunt eroii lui Druță (cu excepția sihaștrilor care coboară de undeva în societate, pun problema și se retrag din nou în sihăstrie). Sunt din Povara bunătății noastre sau din Frunze de dor.
7 LA SUTĂ au susținut BAC-ul pe note de 8 și mai mari de 8. Este potențiala elită a societății. Dacă copiatul va fi uitat pentru, cel puțin, 5 ani. Dacă sistemul educațional liceal va fi schimbat radical. Dacă sistemul universitar va fi schimbat radical. Dacă sistemul judecătoresc va fi schimbat radical.
Ar putea fi alegătorul liberal. Dacă partidul liberal va fi liberal.
Ar putea fi eroii din Atlas de Ayn Rand. Ar putea fi și eroii din Zbor frânt de Vladimir Beșleagă.
AVEM 212 absolvenți cu note de 9 și mai mari. Cca 0,03 la sută. E ca eroarea permisă în sondajele de opinie. Partidele politice nu se vor bate pentru voi.
SUNT 4 tineri foarte buni. Cu zece pe linie. Ei trebuie știuți la față.
Încă 4 BAC-uri fără copiat de acu înainte și am putea vorbi despre viitor. Și de o presiune a părinților pe profesorii din școli. Și de o presiune a studenților pe calitatea lecțiilor universitare. Și de o presiune a universitarilor pe guvernanți. (Nu are viitor o societate când un universitar are un salariu de două ori mai mic decât un polițist.) Și exercițiile la matematică, la acest BAC, le-ați complicat, le-ați multiplicat și le-ați programat pentru un timp mult mai lung. Ca și toate manualele de matematică. Iar româna se învață din lecturi, lecturi, lecturi.

Comentarii(13)

    • aliosha

    • 11 ani în urmă

    Si ce salariu are un politist? Chiar mimi este interesant! Sunt departe de domeniul securitatii de stat, sau cum o mai fi, dar de ce nu se compara cu salariul unui universitar cu ale unui gunoier? Salariul gunoierului e muult mai mare decit al universitarului! Iarna universitatile se incalzesc, la proteste nu merg. In caz de un eventual razboi pe Nistru, universitarii vor da lectii de istorie si nu vor tine piept, asa ca sa fim lucizi in pareri!

    1. @aliosha: Ca să fim lucizi și să nu ajungem la o confruntare pe Nistru avem nevoie, în primul rând, de o societate bine școlită. În al doilea rând, avem nevoie de polițiști bine pregătiți. Și niciodată să nu ajungem în situația de azi. Când un fost profesor, care a predat 40 de ani în școală, are o pensie de aproape 1000 de lei. Și un fost polițist, în grad de sergent, după 20 de ani de serviciu, iese la pensie cu peste 4000 de lei. O fi fiind asta luciditate. Dacă ziceți.

    • catalin codru

    • 11 ani în urmă

    tot timpul s-a copiat!mai mult s-au mai putin!la universitate in ajun de sesiune incepea productia de ,,boambe,, ,,garmoste,, fituici.asta era primul nivel!nivelul doi constata in a insemna biletele inainte de examen,cum?azi are examen prima grupa si o gagica de treaba iti face un semn pe bilet.ai o seara intrega ca sa inveti pe de rost biletul!atentie tre sa vii primul,sa nu-ti ia cineva biletul!nivelul 3 -rar intilnit.avea unul igor de la spaniola gr. rusa o statie de emitere(ratie).putina lume stia!cand m-am pornit la examenul lui barliba (logica) igor m-a prevenit ca bateriile(crona) sint pe duca, am cautat crone pe drum spre examen dar ia-le de unde nu-s!cand am esit in eter cu colegul meu cojocaru iurie, semnalul era f slab ,se auzea cu greu,ceia ce il facea sa strige tot mai tare.noroc ca era vara si erau geamurile deschise am inceput sa aud raspunsul si prin geam!nivelul patru era culmea progresului studentesc,nu toti erau in stare s-o faca,tehnicile variau de la student la student dar in esenta toate ascundeau in sine un atac psihologic asupra profesorilor.starostele de grupa si colegul meu, mai tirziu si cumatru, intra de obicei cu maina bandajata,cu insigna de maestru in sport lustruita, cu un semn de doliu pe mineca si carnetul de partid ce usor se observa in buzunarul de sus a sacoului!se discifra destul de usor!am fost traumat la competitiile de lupta libera intre institutiile superioare si am ocupat locul intii,a murit bunica,si ma grabesc la adunarea de partid!si chestia a lucrat mai intodeauna!asa ca ,ma adresez generatiei tinere-e vechi pacatul,nu tu esti prima vinovata!!)))

    1. @catalin codru: Mie îmi părea mai simplu să învăț și să mă prezint la examene fără alte ajutoare. Îmi părea un chin imens să scriu acele fițuici sau să umblu cu o rație. E puterea obișnuinței.

    • sergiu

    • 11 ani în urmă

    S-a copiat și anul ăsta dar cu mult mai puțin. S-a copiat datorită tehnologiilor avansate în comunicare. Am dovezi, am fost chiar martor dar… Din schema copiatului a fost exclus observatorul și președintele de BAC cu secretare cu tot. Copiatul era organizat, anii precedenți, la cel mai înalt nivel. Dacă nu se reușea copiatul se cumpăra nota. Și totul era OK. Ce ne facem acum? Poate acredităm cele 32 de ”Universități”? Lăsam vreo 8-9 câte erau până în 90 și reducem numărul de studenți cu taxă. Mai lărgim colegiile și deschidem școli de meserii. Mai limităm numărul de facultăți de ”judecători” și ”buhalteri” și lăsăm loc pentru muncitori calificați, inginerie etc. Mai ănchidem și ”liceele” fără elevi și fără cadre etc. Desigur trebuie revizut și curriculum, prea multă pleavă în programe și, vorba poetului ” tu în cap nu ai grăunșe numai pleavă și puzderii”.

    1. @sergiu: Este important să se înceapă de undeva reforma. Și să nu ne mințim pe noi și pe copiii noștri.

    • Sfeta Konfeta

    • 11 ani în urmă

    Eu cel mai tare pe lume urasc ipocrizia (si urechelnitele).
    Ca-ntotdeauna, hotul striga “prindeti hotul”. Sunt uimita sa vad cati din cei, care au copiat de le-o iesit fumul, o fac acum pe pudicii.
    Si nu-nteleg de ce incepem reforma de la capat. Va zic cu mana pe inima – tre sa fii dus cu pluta ca sa iubesti scoala moldoveneasca. Si cum asteptam ca niste copii (asta e foarte important, sa nu uitam ca sunt copii!) SA VREA sa invete intr-o astfel de scoala. Sa invete din frica? Din frica nu iese nimic bun. Unde dragoste nu e, nimic nu e.

    1. @Sfeta Konfeta: Mie îmi pare că e mai grav când un copil care a învățat 12 ani ia o notă de 7. Și un copil care nu l-a interesat școala nicio zi, dar plătește/plătea nota, ia 10. Aia îmi pare bătaie de joc. De copii.

    • catalin codru

    • 11 ani în urmă

    deci n-ati copiat nici odata?s-ar putea dar nu va cred!la istoria pcus ce faceati,cum memorati tot valvoiul de date)))?

    1. @catalin codru: Am copiat din caietul de conspecte la Logica lui Bârliba. M-a prins. M-a dat afara. Asta a fost unica experiență. Istoria PCUS am învățat-o ca un prost. Ca și lucrările lui Lenin. Până și cercurile în jurul stadionului republican mi le făceam singur. Restanțele la educația fizică. Profa interzicându-mi să fac câte cercuri pot. Aș fi susținut restanțele de o juma de an într-o zi. Și nu-i pica bine ei. Iar milităria am abandonat-o cu o juma de an înainte de examen. Îmi părea un lucru suplimentar copiatul. Și nu aveam nevoie.

    • D.S.

    • 11 ani în urmă

    Dle Erizanu, v/am admirat tot timpul pentru felul Dvs de a interpreta şi aborda lucrurile. Cît adevăr! Dar, Doamne! E un adevăr despre elevii nostri, despre scoala noastră şi….viitorul societăţii! Cum şi cît timp ne trebui pentru a schimba ceva?
    Am înţeles că sunt o norocoasă, sunt părintele unui elev bun, “potențiala elită a societății”.

    1. @D.S.: Mulțumim. Felicitări pentru copil. Poate copilul dvs va reuși. Nu știu dacă generația noastră va apuca ieșirea din tranziție. Suntem oameni irosiți pe marginea istoriei. Este important ca ceea ce s-a întâmplat în acest an la Bac să fie continuat. Temerea mea e că sunt prea mulți proști prin structuri de conducere care au nevoie și de mai mulți proști. E ușor a conduce cu un popor îndobitocit. Genocid se numește atitudinea foștilor șefi din educație care în decurs ani buni (absolvenții actuali sunt cei care au fost educați în mare parte de regimul lui Voronin) au mimat școala. E mare păcat de copiii pe care i-au distrus.

    • Florin O. Z.

    • 11 ani în urmă

    Felicitări doamnei ministru Maia Sandu, cu a sa infuzie masivă de sanătate mintală. Și inflexibilitate strict pozitivă.
    Se pare ca și personajele similare de la București au ajuns la doza corespunzătoare de sănătate mintală. Inclusiv aplicarea directă a dozei.
    Felicitări tuturor elevilor (inclusiv copilului doamnei de mai sus) care sunt pe undeva în “potențiala elită a societății”.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt