Blog

8 august 2008. La deschiderea Olimpiadei din Pekin Putin i-a spus lui Bush: „S-a început războiul”.  Sau poate: „Am început războiul”. Probleme de traducere. Bush a crezut că e vorba de conflictul ruso-georgian. Factorii de decizie americani au discutat despre posibilitățile de implicare. Inclusiv și cele militare. Până la urmă au decis să trimită ajutoare umanitare cu avioane militare. Rușii au înțeles gestul. Dar americanii n-au înțeles spusele cehoviene ale lui Putin. Războiul era declanșat în altă parte.
Rușii și chinezii au pus la cale retragerea masivă a hârtiilor de valoare și acțiunilor pe care le dețineau în companiile ipotecare americane. Erau vizate Fannie Mae și Freddie Mac. Falimentul băncii Lehman Brothers și începutul calendaristic al crizei a fost fixat pe 14 septembrie. Rușii neagă pe toate căile metafora putiniană. Dar Bloomberg vorbește despre 65,6 miliarde de dolari ai Rusiei în hârtiile de valoare ale companiilor ipotecare americane la începutul anului 2008. În toamna lui 2008 rușii n-au pomenit niciodată despre posibilitatea de recuperare a acestor bani în negocierile ruso-americane. Banii erau deja retrași. Iar Putin era foarte jovial și bine dispus. În toamna lui 2008.
Așa spun cărțile. „On the Brink” de Henry M.Paulson, Jr.

Comentarii(3)

  1. s-ar putea sa fie adevarat, dar rusilor de la asta nu le-a fost mai usor: Obama a bagat ceva bani (ca are de unde) in banci si le-a salvat (anul asta JP Morgan si restul au declarat deja profit)… Iar Putin si Medvedev cu tot cu tara lor au deficit bugetar, plus anularea unor proiecte “sociale” majore, plus crize sociale, ca urmare a crizei, pe care cica ar fi provocat-o…cat despre chinezi…aia iar castiga…

    1. @Vitalie: E o metodă de a trece de la lumea monopolară la cea visată de ruși – multipolară. Și este una dintre numeroasele scheme puse în aplicare.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Mare-i multipolaritatea ..lui Dumnezeu!! La unii da robinetul de gaz, la altii tehnologia ai` mai sofisticata, la altii conducta de petrol si, in fine,la altii trotilul autodetonabil legat de bracinar… Iar noi? Alegem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt