DESPRE PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ISTORICII SPUN AȘA: „ La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria atacă Serbia, având carte blanche din partea Germaniei, cu care avea încheiată o alianţă militară de peste trei decenii. Ţarul Rusiei Nikolai al II-lea, văr drept cu împăratul german Wilhelm al II-lea, a încercat în zadar să tempereze simpatia populară a supuşilor săi pravoslavnici pentru Serbia ortodoxă. Rusia se mobilizează, drept urmare Germania îi declară război la 1 august. Peste 2 zile, Berlinul declară război şi Franţei, aliatul ruşilor de două decenii. Marea Britanie intră în război în ziua următoare invocând încălcarea de către germani a neutralităţii Belgiei, a cărei garant Londra era conform unui tratat din 1839.
Din aprilie 1917 Statele Unite intră în război de partea Antantei ca putere asociată, opinia publică americană fiind înclinată să intre în conflictul din Europa mai ales după scufundarea, de către submarinele germane doi ani mai devreme, a vasului de pasageri Lusitania (mai 1915), tragedie în urma căreia au murit 1195 de persoane, dintre care 128 cetăţeni americani.”
PRETEXTUL LUI 1914 A FOST ÎN 1903. În mai 1903, în Serbia, ofițerul Dragutin Dmitrevic conduce o lovitură de stat. Regele Alexandru și Regina Draga sunt ciuruiți de gloanțe. Corpurile suveranilor sârbi au fost mărunțite și aruncate în curtea regală. Dmitrievic îl instalează în scaunul regal pe un Karagheorghievic. Dragutin Dmitriveic este privit ca salvator al națiunii sârbe. Își alege funcția de șef al serviciilor secrete sârbe. Dmitrievic vede fericirea sârbă în construcția Serbiei Mari și a consolidării „lumii slave”. O face prin câteva războaie consecutive. Cucerește Macedonia și Kosovo. Susține diverse mișcări de guerrillă din jurul Serbiei.
În Bosnia, care era protectorat Austro-Ungar, finanțează organizația teroristă panslavistă „Mâna Neagră”. Gavrilo Princip, membru al organizației „Mâna Neagră” îl asasinează pe 28 iunie 1914 pe Podul Latin din Sarajevo pe arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand și soția acestuia, ducesa cehă Sophie Albina Chotek. Franz Ferdinand a fost un adept al egalării în drepturi ale slavilor cu celelalte popoare din Imperiul Austro-Ungar.
Austro-Ungaria înaintează un ultimatum Serbiei, care este văzută ca coordonator al asasinatului. Serbia acceptă toate punctele ultimatumului. Cu excepția punctului 6: permisiunea experților criminaliști austrieci de a participa la elucidarea cazului.
DUPĂ O SUTĂ DE ANI VEDEȚI ȘI VOI ce spun ziariștii cu „lumea rusă”, „Rusia Mare” și subvenționarea/aprovizionarea guerrillei militare pan-ruse.
Fericirea mare a unui popor se face din fericirea mică a fiecărui cetățean. Mărimea nu contează. Pentru necomplexați.
Florin O.Z.
Excelent eseu, frumos paralelism. Istoria se repetă. Din păcate prea adesea, întrucât oamenii nu învață, nu vor să o facă sau nu le pasă de lecțiile istoriei.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Sunt un pic deranjat de felul cum învățăm istoria. Și cu învinuirea obișnuită a Puterilor Centrale.
Mircea
Sper ca “paralelizmul” sa nu mearga pîna la urma si ca 2014 sa nu fie începutul a ceia ce a fost 1914-1918. În Somme, unde locuesc acum, pamântul mai vorbeste de acel razboi prin numeroasele cimitire, muzee, memoriale… Si prin memoria inconstienta a poporului de aici.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: În dezastrul Primului Război Mondial s-a intrat ca într-o sărbătoare. Creșterea economică era în ascensiune. Nimic nu prevedea dezastrul.
Florin O. Z.
“Sper ca “paralelizmul” sa nu mearga pîna la urma si ca 2014 sa nu fie începutul a ceia ce a fost 1914-1918. În Somme, unde locuesc acum, pamântul mai vorbeste de acel razboi prin numeroasele cimitire, muzee, memoriale… Si prin memoria inconstienta a poporului de aici.”
Indiferent de numele purtat, Imperiul țarist, Rusia bolșevică, Uniunea Sovietică și/sau Rusia, agresorul fără de cuvânt, fără de scrupule, fără de limite, fără de morală și fără de Dumnezeu este același.
Speranța este în Cutia Pandorei. Aripile sale sunt aproape inexistente (dacă nu au fost cumva tăiate). Cutia este închisă. Precum era și „Închisoarea popoarelor”.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Constat cu regret că nimic nu s-a schimbat. Indiferent de numele țării.