În actuala campanie electorală, nesiliți și nebăgați în seamă de nimeni, scriitorii au fost lăsați la marginea spectrului politic.
Editura Cartier repară această eroare intelectuală a politicienilor noștri. Ieri, 16 octombrie, pe nepusă masă, în toată Republica Moldova noi am organizat un primaries. Au participat 123456 de alegători. Astăzi, în mod democratic, o persoană care lucrează sub acoperire de scriitor, a făcut și prezentat lista completă a candidaților nimănui.
Sloganul electoral: Nu plânge, citește înainte!
În listă au intrat doar autori Cartier, care se cred încă cetățeni vii ai Republicii Moldova, care nu s-au regăsit sau se regăsesc pe alte liste, iar cărțile lor mai sunt sau urmează să apară în librăriile bune:
1. Ion Druță, scriitor. A publicat la Cartier: Povara bunătății noastre, Frunze de dor, Clopotnița. În curând: Biserica albă.
2. E vacant. Preț negociabil.
3. Vladimir Beșleagă, scriitor, Om de Cuvânt 2013. A publicat la Cartier: Zbor frânt, Viața și moartea nefericitului Filimon. Cândva: Tata (titlu provizoriu).
4. Oleg Efrim, ministrul Justiției. A publicat la Cartier: Drept civil. Contracte și succesiuni.
5. Paul Goma, scriitor. A publicat la Cartier: Altina. În curând: Arta refugii și Din Calidor.
6. Oleg Serebrian, diplomat. A publicat la Cartier: Politosfera, Politică și geopolitică, Geopolitica spațiului pontic, Despre geopolitică, Cântecul mării (roman). În curând: Noua geopolitică a Rusiei.
7. Andrei Țurcanu, scriitor. A publicat la Cartier: Cămașa lui Nessos, Bunul simț, Sabatul sau Noaptea vrăjitoarelor politicii moldovenești, Destin întors, Plânsul centaurului, Estuar.
8. Iulian Fruntașu, diplomat. A publicat la Cartier: Beata în marsupiu, O istorie etnopolitică a Basarabiei, St. Bosnia blues. În curând: Bosnia blues (antologie), O istorie a Basarabiei.
9. Maria Șleahtițchi, scriitor, Om de Cuvânt 2014. A publicat la Cartier: O săptămână de poeme nescrise, Jocurile alterității, Oliandrii mă strigă roz. În curând: Romanele generației 80.
10. Nicu Popescu, expert politic în Europa de Est. A publicat la Cartier: Politica externă a Uniunii Europene și conflictele post-sovietice.
11. Valentin Guțu, lingvist. A publicat la Cartier: Dicționar al greșelilor de limbă.
12. Eugen Lungu, critic literar. A publicat la Cartier: Poeți de pe vremea lui Eminescu, Panta lui Sisif. În curând: Poeți de pe vremea lui Eminescu (ediția a III-a).
13. Constantin Cheianu, telestar și scriitor. A publicat la Cartier: În container, Totul despre mine, Sex & Perestroika.
14. Dumitru Crudu, scriitor. A publicat la Cartier: Falsul Dimitrie (antologie), Eșarfe în cer, Salvați Bostonul, Oameni ai nimănui.
15.Vasile Ernu, scriitor și activist de stânga. A publicat la Cartier: Sunt un om de stânga, Intelighenția rusă azi.
16. Nicolae Leahu, scriitor. A publicat la Cartier: Personajul din poezie, Poezia generației 80, Alungarea muzelor din cetate, Erotokritikon, Aia. În curând: Poezia generației 80, ed. II, revăzută și adăugită.
17. Vica Demici, expert Consiliul Europei. A publicat la Cartier: Un alt decor și paraLELE.
18.Em. Galaicu-Păun, scriitor. A publicat la Cartier: Gesturi, Poezia de după poezie, Arme grăitoare, Țesut viu. 10×10. În curând: Arme grăitoare (antologie).
19. Zina Zen, jurist. A publicat la Cartier: paraLELE.
20. Ion Hadârcă, scriitor & parlamentar. A publicat la Cartier: Lira din acvariu (poeme).
21. Vasile Gârneț, scriitor. A publicat la Cartier: Interviu la Contrafort.
22. Sorin Hadârcă, expert economic. A publicat la Cartier: Zen la pachet.
23. Alexandru Cosmescu, filozof. A publicat la Cartier: Un spațiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrățișa.
24. Igor Cașu, istoric. A publicat la Cartier: Dușmanul de clasă, La originile sovietizării Basarabiei.
25. Margareta Curtescu, scriitor. A publicat la Cartier: Simple bluesuri, Iubirea altfel.
26. Petru Negură, sociolog. A publicat la Cartier: Nici eroi, nici trădători.
27. Vsevolod Ciornei, telestar. A publicat la Cartier: Cuvintele dintre tăceri. În curând: Cuvinte și tăceri (antologie).
28. Vitalie Ciobanu, scriitor. A publicat la Cartier: Valsul pe eșafod.
29. Dan Dungaciu, director Institutul de Științe Politice. A publicat la Cartier: Cine suntem noi? și Basarabia e România?
30. Tamara Cărăus, filozof. A publicat la Cartier: Capcanele identității.
31. Ion Țurcanu, istoric. A publicat la Cartier: Descrierea Basarabiei, Istoria istoriilor mele. În curând: Antichitatea greco-romană de la Nistru în jos.
32. Val Butnaru, vedetă TV și scriitor. A publicat la Cartier: Apusul de soare se amână.
33. Igor Șarov, istoric, viceministru al Culturii. A publicat la Cartier: Memoria celui de al Doilea Război Mondial (coautor).
34. Irina Nechit, poet și jurnalist. A publicat la Cartier: Cartea rece, Godot eliberatorul, Copilul din mașina galbenă.
35. Sergiu Musteață, istoric. A publicat la Cartier: Fără termen de prescripție. Aspecte ale inestigării crimelor comunismului în Europa.
36. Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat la Cartier: George Meniuc sau Întoarcerea în Itaca.
37. Virgil Pâslariuc, istoric. Va publica la Cartier: Violența în perioada lui Ștefan cel Mare.
38. Liliana Nicolaescu-Onofrei, viceministru al Educației. A publicat la Cartier Sensuri SePARaTe (poeme), Albinuțe, Făguraș.
39. Alina Ciobanu (Tofan), istoric literar. A publicat la Cartier: Constantin Stere: Singur împotriva tuturor.
40. Valeriu Pasat, istoric. A publicat la Cartier: RSS Moldovenească în epoca stalinistă (1940 – 1953).
41. Arama Angela, jurnalist. A publicat la Cartier: Cheralim și îngerul
42. Aurelia Borzin, poet. A publicat la Cartier: Pansamente
43. Aurelia Peru-Balan, politolog. În curând: PR-ul managementului politic.
44. Igor Munteanu, diplomat. A publicat la Cartier: Dezvoltări regionala în Republica Moldova, Zece politicieni în scrutinul local din iunie 2007, Partidele politicie din Republica Moldova: legi, practici și reforme. În curând: Administrația publică.
45. Dinu Guțu, antropolog. A publicat la Cartier: Revoluția „ultrașilor”.
46. Mihai Poalelungi, președintele CSM. A publicat la Cartier: Modele de acte judecătorești, Culegere de practică judiciară.
47. Lilia Bicec, jurnalist. A publicat la Cartier: Testamentul necitit.
48. Eugenia Bulat, scriitor. A publicat la Cartier: Veneția ca un dat.
49. Valeriu Zubco, jurist. A publicat la Cartier: Ghidul judecătorului de instrucție.
50. Gheorghe Erizanu, specialist în tehnologia și organizarea alimentației publice, cunoscut și cu numele de ziarist Gheorghe Ierizanu. A publicat la Cartier: Ce spun cărțile. Bookiseli și Ce spun cărțile. Alte bookiseli. Cândva: Cum apar moldovenii.
M-am plictisit. Aveți mână liberă să completați lista. În mod subiectiv și democratic. Până la 103.
Lucian Postu
( nu o completare, ci doar o mirare )
Subiectiv, desigur, dar nu pot să nu mă amuz de alăturarea teribel de nostimă : pe locul 4 – Olejka Efrim, ministru, dandy juridic & politic cu franjuri culturali,iar sub el – Paul Goma, monument civic și literar , editat de Gallimard, Suhrkamp itd.
Izvinite, dar în contextul ăsta, diminutivul pentru prenumele ministrului e obligatoriu . Iar ca să nu mai fie diminutiv, cred că mai are de înregistrat, la minister, multe partide cu Ămil Ciobcik în geam și Hrenatcik Ursatcii în podval .
După un asemenea tablou,cu ministru vajnik & cultural și garnitură de titani ai gîndirii estetice, rîsul e, desigur, tot subiectiv & obligatoriu.
Gheorghe Erizanu
@Lucian Postu: Vedeți, la coadă, că este și Zubco, fostul procuror. Am încercat să alternez un scriitor Cartier cu un politician-autor Cartier. Nu e vorba de politrică. E vorba de cărțile care au apărut și de cărțile care vor apărea la Cartier. De aia s-a făcut lista. Iar ministrul Efrim e unul dintre puținii politicieni care cumpără și citesc cărți. Voi promova până în pânzele albe politicienii care citesc. Scriitorii există datorită cititorului. Altfel, riscăm să schimbăm numele profesiei de scriitor.
Lucian Postu
🙂 …
Vse nașî – miniștri, procurori, viitori autori 🙂 …
Prinșipalul să șie pațani di dobă și culturali .
Restul îs amănunte, desigur, cum a zis și marele lingvist Djugashvili .
Gheorghe Erizanu
@Lucian Postu: Cu excepția scriitorilor canonici (Druță, Goma, Beșleagă ș.a.), autorii Cartier nu erau nici miniștri, nici ambasadori, nici procurori, nici președinți CSM, atunci când au publicat la Cartier. E o diferență esențială.
Lucian Postu
Karoce : ” Dacă vrei s’ şii ministru / Fii Efrim, nu fi B.Istru ” 🙂
Lucian Postu
Sau, mai clar, ca să nu creadă norodul cultural că am vrut să ” înrejistredz ” vreun partid la ghişeul ministrului Alejka 🙂 : ” Dacă vrei să şii boier, / Publică la Cartier ” . 🙂
Gheorghe Erizanu
@Lucian Postu: Se poate și așa. Oricum, e o diferență: Ponta nu a publicat la Cartier. Rima merge.
Lucian Postu
Domnu’ director Erizanu, legat de publicatul lui Ponta la onorabila dvs editură : nu ziceţi niciodată ” never “, că nu aduce anul ce aduce corbul 🙂 .
Kstati, nu luaţi asta ca pe un blăstăm 🙂 , corbul nu-i doar necrofagul funest din imaginarul popular, e o pasire foarte inteligentă. Şi pragmatică, apropo 🙂 .
Gheorghe Erizanu
@Lucian Postu: Ponta își are editorul lui. Nu e bai. Never.
Nic Arsa
Pe de altă parte, este mai bine așa (cum că Ponta își are editorul său). Mi se pare logic ca Editura Cartir să nu dorească să fie asociată cu un plagiator dovedit (în ciuda deciziei Curții Supreme de In-Justiție a României), pe baza unui plagiat (al propriei sale lucrări de doctorat) de peste 30 (treizeci) de pagini).
A se vedea, pe Internet, următoarele conexiuni,
a.) http://ro.wikipedia.org/wiki/Cazul_plagiatului_din_teza_de_doctorat_a_lui_Victor_Ponta
b.) http://www.gandul.info/stiri/cum-s-a-rezolvat-dosarul-de-plagiat-al-lui-victor-ponta-12274216
c.) http://www.gandul.info/stiri/curtea-suprema-a-inchis-definitiv-dosarul-penal-de-plagiat-al-lui-victor-ponta-cine-sunt-judecatorii-care-au-decis-ca-premierul-nu-trebuie-sa-fie-cercetat-12266666
Și așa mai departe …
Nic Arsa
Erată:
În loc de „(al propriei sale lucrări de doctorat),”
este logic a se citi, „plagiat dovedit, folosit abundent (peste 30 de pagini) în propria sa lucrare de doctorat.”
Graba strică treaba.
Gheorghe Erizanu
@Nic Arsa: Mulțumim. Ca fapt divers, săptămâna viitoare apare la Cartier romanul „Clavir în ceață” de Eginald Schlattner în traducerea excelentă a lui Catrinel Pleșu. Schlattner este sasul de lângă Sibiu, care a devenit cunoscut în spațiul cultural german cu romanele „Cocoșul decapitat”, „Mănușile roșii”.