22 aprilie

Patru scriitori Cartier la Salonul de Carte de la Paris

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

Paris, Franţa
22 aprilie 2022
11:00 - 18:00

Patru scriitori Cartier la Salonul de Carte de la Paris

După o pauză de 2 ani, din cauza pandemiei, Salonul de Carte de la Paris revine în 2022, în format nou, la Grand Palais Ephémère.

Emilian Galaicu-Păun, Matei Vișniec, Oleg Serebrian și Dumitru Crudu vor reprezenta, alături de alți scriitori, literatura română la Paris.

Vineri, 22 aprilie, de la 11.00, la standul României, Emilian Galaicu-Păun va participa la un dialog și lectură de poezie împreună cu Radu Bata, Jean Poncet, Linda Maria Baros, moderatoare: Cristina Hermeziu.

De la 13.00 Emilian Galaicu-Păun va participa la masa rotundă dedicată traducerilor și traducătorilor cu Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet, eveniment moderat de Iulia Badea Gueritée.

Sâmbătă, 23 aprilie, la standul României, Matei Vișniec va fi într-un dialog cu Dia Radu despre experiența sa româno-franceză. Matei Vișniec își scrie piesele în franceză, iar romanele în română.
De la 13.00, la Café Raconter, Oleg Serebrian, Matei Vișniec si Florina Iliș, vor vorbi despre rolul scriitorului în cetate, o dezbatere moderată de jurnalistul și criticul literar francez Hubert Artus.
Duminică, 24 aprilie, de la 13.30, la standul României, Dumitru Crudu va participa, împreună cu Alina Nelega, la dezbaterea despre mica și marea istoria din operele literare. Eveniment moderat de Florica Courriol.
Emilian GALAICU-PĂUN, scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier, a tradus din franceză volume din Roland Barthes, Michel Pastoureau ș.a.. Poemele sale au apărut în revista pariziană La Traductière. Cele mai recente traduceri: Regele ucis de-un porc. O moarte infamă la originea emblemelor Franței și O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, de Michel Pastoureau, ambele apărute la Editura Cartier, 2022. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.

Matei VIȘNIEC este cel mai jucat dramaturg franco-român din lume, are Premiul Jean Monnet a literaturii europene (2016). Cea mai recentă carte în franceză: Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle, L’œil du Prince, 2021. Cele mai recente cărți la Editura Cartier: Țara lui Gufi (teatru I), Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal (teatru II), 2021.
Oleg SEREBRIAN, diplomat, eseist și romancier, nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în 2022. În franceză a apărut eseul La Russie à la croisée des chemins, l’Harmattan, 2017. Cel mai recent roman la Editura Cartier: Pe contrasens, 2021.
Dumitru CRUDU, scriitor, a apărut în franceză cu volumul de proză Moi, j’ai tué Hitler, traducere de Benoît Vitse, l’Harmattan, 2021. Cele mai recente apariții la Editura Cartier: romanul Margareta noastră, 2021; Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSSM, 2022.

Evenimentele și participarea României și a scriitorilor din Republica Moldova sunt organizate de Institutul Cultural Român. Parteneri: guvernele României și Republicii Moldova, prin ministerele de resort.

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt